|

Yirminci Yüzyılda soykırımlar: ABD'nin Vietnam işgali

Başta Batılı güçleri desteklemek bahanesiyle Fransa'nın işgaline izin veren sonrasında kendi emelleri için Vietnamı baştan sonra yakıp yıkan ABD, 3 milyon insanı kimyasal bombalarla hunharca katletti. 1955'de başlayan ve 1973'te son bulan 18 yıllık Vietnam işgalinde ABD, 643 bin ton bomba kullandı.

Yeni Şafak
12:07 - 2/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 16:30 - 2/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
ABD, kara harekatında klasik silah kullanımındaki yeni yöntemlerinin denemesini Vietnam'da yapmıştır.
ABD, kara harekatında klasik silah kullanımındaki yeni yöntemlerinin denemesini Vietnam'da yapmıştır.

Batılı sömürgeci güçler, tarih boyunca bir çok toprakta olduğu gibi Vietnam'da da 'en ucuz yol' ile halkı katlederek onların sahip oldukları kaynakları zorla gasp etti.

Uzun yıllar Çin hakimiyetinde kalan ancak 17'inci yüzyılda bağımsızlığına kavuşan Vietnam, Batılı güçler özellikle de Fransa tarafından sömürüldü. Fransa, Vietnam'ın doğal kaynaklarını işleyerek Batı'ya taşıdı. Fransa, yerli halktan gaspederek aldığı topraklardan elde ettiği pirinci Japonya ve Çin'e ihraç etti.

  • Vietnam kauçuğu, bugün dünyanın en büyük lastik firmalarından Fransız menşeli Michelin'in ana kaynağıdır.

1945 yılında Ho Chi Minh başkanlığında Vietnam Demokratik Cumhuriyeti ilan edildi. ancak bu bağımsızlık uzun yıllar sürmedi.

ABD artık Vietnam'da

ABD ve İngiltere'nin desteğini alan Fransa sözde Japonları bölgeden temizlemek amacıyla 1945'de Vietnam'a girdi. Vietnam halkı, bu müdahaleye karşı hem Batılı güçlerle hem de Japonlarla mücadele etti.

Aslında Batının barış istemeye mecbur kaldığı zaferle sonuçlanan büyük mücadele masada hüsranla bitti. 'Zamanın tasarlanmış en berbat antlaşması' diye nitelendirilen Cenevre Antlaşması'yla bölgede artık Fransız değil ABD'li güçler yerini aldı.



'Kumar oynamaya değer'

Böylece Güney ve Kuzey olmak üzere Vietnam ikiye bölündü. Kuzey Vietnam, Çin ve Rusya ile müttefik olup komünist diktatörlük olurken, Güney Vietnam, ABD'nin müttefiki kapitalist diktatörlük haline geldi.

1950 yılında New York Time gazetesi, Vietnam'ın da içinde bulunduğu bölgeyi 'üzerinde kumar oynamaya değer' şeklinde tanımlayarak ABD'nin amaç ve çıkarlarını gözler önüne serdi.

Diem eliyle işgale yürüdü

1955 yılına gelindiğinde ABD müttefiki Vietnam'ı işgal etti. ABD'nin, Fransa'yi desteklediği süre zarfında kendine zemin hazırladığı ortaya çıktı.

ABD bölgede bulunduğu süre zarfından diğer büyük bir güç olan Çin tehdidine karşı Japonya'yı güçlendirirken, bir yandan da Kuzey Vietnam'da Ngo Dinh Diem'ı destekleyerek yeni bir düzen kurdu.



Diem döneminde baskılar halkı Ulusal Kurtuluş Cephesi adlı bir oluşuma itti. Bunu bahane eden ABD sözde dünyanın menfaati için askerlerini bölgeye gönderdi.

  • Diem, ABD'li işgalcilerle birlikte kendi halkından 160 bin kişiyi katletti, 7000 bin kişiyi de sakat bıraktı. Halk için kurulan küçük köyler, birer hapishaneye dönüştürüldü. Diem 1963'te öldürüldü.
Dünya Savaşı'nın 3 katı

'Rolling Thunder' operasyonuyla halkın direncini kırmak adına tarım arazileirni hedef alan ABD'nin 1965 yılında bölgede 6 bin 604 askeri konuşlandırdı. 'Rolling Thunder' operasyonunda gerçekleştirdiği bombardırmanlarda 643 bin ton bomba kullandı. Hava saldırılarında yıpratma savaşına uygun olarak köylüleri tehdit eden propaganda içerikli broşürler halka havadan atılmıştı.


3 milyondan fazla insanın acımasızca ölümüne sebep olan bu işgal, kullanılan kimyasallarla bir soykırıma dönüştü. Bombardıman sırasında ABD, okul, hastane farketmeksizin her noktayı hedef aldı.


  • Olayın tanıkları, "Bir kilomtre öteden gelen B-52 patlamalarının ses dalgaları kulak zarlarını yırtıyor ve ormanda yaşayanları sağır ediyordu. Bir kilometre öteden ok dalgaları kurbanları hissiz bırakıyordu" şeklinde anlatıyor.
Vücutlarına yapışarak öldürüyor

'Agente Orange' diye bilinen zehirli bombalarla sadece insanlar değil ormanlarda yok edildi. Pelteleşmiş benzinden yapılan ve uçaklardan atılan napalm bombaları insan vücuduna yapışarak öldürdü.


  • Masum sivilleri bombardımana tutan bir pilot; " Kimya şirketi Dow'da çalışan çocukları seviyoruz. Karışıma 'polistiren' eklemeye başladılar. atıldığı yere bulaşıyor. Ama Gook'lar suya dalarsa yanma duruyor. Bunun üzerine beyaz fosfor eklemeye başladılar. şimdi suyun altında dahi yanıyor. Bir tek damla bile yetiyor. Kemiğe ulaşıncaya kadar yanıyor ve en kötü ihtimalle fosfor zehirlenmesinden ölüyorlar" şeklinde dehşet verici ifadeler ile yaşanılanları anlatıyor.

ABD bu soykırım karşısında hiç bir ceza almadı ve kendisini Vietnam'ın kurtarıcı olarak gösterdi.

31 Ocak dönüm noktası

31 Ocak 1968'de Kuzey Vietnam ordusu ve NLF Tet bayramı sırasında büyük bir saldırı başlattı. Ani ve sürpriz bir hareketle aynı anda 36 bölgesel merkeze ve altı büyük şehirden beşine birden saldırdılar ve Saygon'da ABD elçilik binasına girmeyi başardılar.


Savaştan görüntülerin gelmeye başlamasıyla protestolar da yoğunlaşmaya başladı. Beyaz Saray'ın "zafer" açıklamalarını yalanladı. Başkan Johnson Mart'ta bombardımanın durdurulmasını emretti, barış görüşmelerine başlama çağrısı yaptı.

1973'te son buldu

Son Amerikan birlikleri Mart 1973'te Vietnam'dan ayrıldı fakat bazılarının "savaş sonrası savaş" diye tanımladıkları çatışmalar sürdü.

#Vietnam savaşı
#ABD
6 yıl önce