|

Yüzler gülüyor

İdlib’deki Suriyeliler Ramazan arifesini ilk kez ‘bombasız’ yaşıyor. Bayram alışverişi için pazarları dolduran halk, gözlem noktaları kurarak ‘normalleşmeyi’ sağlayan Türkiye’ye müteşekkir.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/06/2018 jeudi
Güncelleme: 01:48 - 14/06/2018 jeudi
Yeni Şafak
Ramazan Bayramı’nı karşılayan Suriyeliler, çarşı ve pazarlarda bayrama hazırlık yapıyor.
Ramazan Bayramı’nı karşılayan Suriyeliler, çarşı ve pazarlarda bayrama hazırlık yapıyor.

Ülkelerinde süren iç savaş altında sekizinci kez Ramazan Bayramı’nı karşılayan Suriyeliler, çarşı ve pazarlarda bayrama hazırlık yapıyor. ‘İdlib gerginliği azaltma bölgesi’ sınırları içindeki halk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ateşkes gözlem noktalarını kurmasının ardından bu yıl Ramazan Bayramına geçen yıllara göre nispeten daha güvenli giriyor. Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarının azalmasıyla İdlib’deki Suriyeliler çarşı ve pazara akın ediyor. Bayram alışverişine çıkanlar elbisenin yanısıra en çok helva, kadayıf, halka ve tulumba tatlısı satın alıyor.


HAYAT NORMALE DÖNDÜ

Kentte yaşayan Suriyeler, bu ramazanda saldırıların azalmasının en büyük nedenini, TSK’nın, Astana anlaşmaları çerçevesinde ‘İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki’ ateşkes gözlem noktalarını tamamlayarak görevine başlaması olarak gösteriyor. İdlibli Abdülmecid el-Ömer, Esed rejiminin saldırıları nedeniyle terk ettiği köyüne dönebileceğini hiç düşünmediğini belirterek, “TSK’nın gözlem noktaları sayesinde hayat yeniden normale döndü. Bu Ramazan geçen yıllara göre nispeten daha güvenli oldu. Halk normal hayatına yeniden kavuştu. Bu, pazar hareketliliğinden belli. Bayram nedeniyle halk pazarlara akın ediyor” dedi.


GEÇEN YILA GÖRE İYİ

İdlib’in Cercenaz beldesinde yaşayan Ahmed Duğum (26) ise “Bayram hazırlıkları yapıyoruz. Tatlı ve bayramlık alışverişi yapıyoruz. Özellikle TSK sayesinde geçen yıllara göre durumlar daha iyi” ifadelerini kullandı. Bir başka Cercenazlı İsa Duğeym de, “TSK sayesinde pazarlar bu yıl geçen yıla göre daha iyi. Her Ramazan ayında Esed rejiminin savaş uçakları hava saldırısı düzenleyerek katliamlar yapmaktaydı. Ama bu yıl hava saldırıları yoğun değil, pazarlar daha aktif ve canlı” şeklinde konuştu. Şuheda kampı sorumlusu Ahmet Alluş ise “Kamplar güvenli ancak bu bayram geçen yıllara göre daha zor. Yardımlar azaldı. Fiyatlar yükseldi. Tanıdığım bazı ailelerin ikinci el kıyafet bile alacak durumları yok” açıklaması yaptı.

#İdlib
#Suriye
#Bayram
il y a 6 ans