|

Zorba adam

İşgalci İsrail yönetimi zorbalık ve insanlık dışı uygulamalarda sınır tanımıyor. Son olarak, İsrail’in ırkçı savunma bakanı Avigdor Lieberman, Hayfa’da yaralanan bir göstericiyi ziyaret eden Arap milletvekili Ayman Odeh’i hapisle tehdit ederken, küstahlıkta ileri giderek, Filistinli siyasetçiye ve arkadaşlarına “terörist” benzetmesi yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/05/2018 Salı
Güncelleme: 00:59 - 22/05/2018 Salı
Yeni Şafak
Avigdor Lieberman yine çizgiyi aştı
Avigdor Lieberman yine çizgiyi aştı

Gazze'nin İsrail sınırında tüm dünyanın gözü önünde katliam yapan Tel Aviv yönetiminin yeni hedefi Filistin asıllı İsrail milletvekilleri. Küstah ve ırkçı açıklamalarıyla bilinen İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Gazze'ye destek amacıyla Hayfa'da düzenlenen protesto sırasında yaralanan göstericiyi hastanede ziyaretinde İsrail polisiyle tartışan Filistin asıllı İsrail Parlamentosu milletvekili Ayman Odeh'i hapisle tehdit etti.

KÜSTAH BENZETME

Lieberman, Twitter hesabından yayınladığı mesajda, İsrail Parlamentosundaki Filistin asıllı milletvekillerinin oluşturduğu Birleşik Arap Listesi'nin de lideri olan Odeh ve arkadaşlarına "terörist" benzetmesi yaptı. Odeh ve arkadaşlarının kanunların uygulanmasını engellediğini iddia eden Lieberman, "Odeh ve arkadaşlarının yeri İsrail Parlamentosu değil, hapistir. Artık yaptıklarının bedelini ödemelerinin zamanı geldi" ifadelerini kullandı. Hayfa'da cuma akşamı Filistin asıllı İsrail vatandaşlarının Gazze'ye destek amacıyla düzenledikleri gösteriye İsrail polisi müdahale etmiş, 21 kişiyi gözaltına almıştı. İsrail polisinin sert müdahelesi sonucu dizinde kırık oluşan Cafer Farah adlı Filistin asıllı aktivist hastaneye kaldırılmış, milletvekili Odeh de Farah'ı hastahanede ziyaret ettiği sırada İsrail polisiyle tartışmıştı.


CEZAEVİNDE CİNAYET

Öte yandan, insanlık dışı uygulamalarla gündeme gelen İsrail hapishanelerinde tutuklu olarak bulun Filistinli Aziz Aviysat'ın (53) kalbe kan pıhtısı atması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi. Filistin Esirler Cemiyeti, Aviysat'ın vefatının sorumluluğunun, İsrail makamlarına ait olduğunu belirterek, hapishane idaresini, tutuklular hakkında tıbbi ihmalle suçladı. Kudüs kenti sakinlerinden olduğu belirtilen Aviysat'ın, 2014 yılında tutuklandığı ve 30 yıl hapse mahkum edildiği kaydedildi. Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Aviysat'ın ölümünden İsrail'i sorumlu tuttu. Açıklamada, "Esirlerimize yönelik işlenen bu suçlar, cihat ruhunu, direnişi ve özgürlük umudunu öldürmeyecektir. Bu, işgal güçlerinin kara siciline eklenen yeni bir cinayettir" ifadesine yer verildi.

ULUSLARARASI YARGIYA TAŞINACAK

Filistin Dışişleri Bakanlığı ise, Aviysat'ın ölümünü uluslararası mahkemelere taşımaya hazırlanıyor. Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada Aviysat'ın ölümünü "cinayet" olarak nitelendirdi ve İsrail'i kınadı. Avisat'ın ölümünden sorumlu olanların yargı önüne çıkarılması için konunun uluslararası taraflar ve mahkemeler nezdinde takip edileceği kaydedilen açıklamada, olayın tüm sorumlusunun İsrail olduğu vurgulandı.


Mahkumlara müdahale

İsrail güçleri, Aziz Aviysat’ın ölümünü protesto eden cezaevlerindeki Filistinli mahkumlara sert müdahale etti. Filistinli mahkumların, Aviysat’ın ölümünü protesto ederek ayaklandığı ve koğuşlarda tekbir getirdiği belirtildi. Filistin Esir Cemiyetinin verilerine göre, İsrail hapishanelerinde yaklaşık 6 bin 500 Filistinli bulunuyor. Bunlardan bin 500’ünün sağlık sorunları olduğu ifade ediliyor. İsrail hapishanelerindeki tüm Filistinli tutukluların fiziki ve psikolojik işkenceye maruz kaldığı daha önce de raporlara yansımıştı. 1967 yılından bu yana İsrail hapishanelerinde 214 Filistinli hayatını kaybetti.

#İsrail
#Filistin
#Avigdor Lieberman
6 yıl önce