|

2 milyon kişi barışmak için başvurdu

Vergi borçlarının yapılandırılması kapsamında şimdiye kadar yaklaşık 2 milyon kişi devletle barışmak için başvuruda bulundu. Vatandaşlar vergi dairelerine borçlarını eylül ayında ödemeye başlayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:26 - 2/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
İmar Barışı'nda ilk taksit eylülde
İmar Barışı'nda ilk taksit eylülde

Vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin başvurular devam ederken, şimdiye kadar yaklaşık 2 milyon kişinin devletle barışmak için müracaatta bulundu. Gelir İdaresi Başkanlığ’ından edinilen bilgiye göre, vergi ve diğer bazı borçların yapılandırılmasına ilişkin başvurular devam ediyor. Bugüne kadar 2 milyon civarında kişi borçlarını yapılandırmak için vergi dairelerine başvuruda bulundu. Başvuruların 31 Temmuz’a kadar süreceği yapılandırma kapsamında vatandaşlar, borçlarını eylül ayında vergi dairelerine ödemeye başlayacak. Yığılma yaşanmaması için vatandaşların son günü beklemeden başvuruda bulunması önem taşıyor.

İKİ TAKSİTİ ÖDEYENE DE İNDİRİM VAR

Eylül ayında peşin ödeme yapamayan vatandaşlar, taksitle ödeme seçeneğini kullanabilecek. Bu durumda da birinci taksiti ödedikten sonra ikinci taksitin ödeme süresinde yani kasım ayında, kalan borcunun tamamını ödeyen mükelleflere de indirim yapılacak. Bu sefer Yİ-ÜFE tutarından yüzde 50, idari para cezalarının aslından yüzde 12,5 indirim uygulanacak. Buna göre, ödemelerin peşin veya ilk iki taksit ödeme süresi içinde yapılması halinde, ödenecek tutarda katsayı artışı olmayacak.

YÜZDE 80 İNDİRİM

Yapılandırma düzenlemesinin kapsamı, vergi borçlarının ödenmesine yönelik imkanlarla sınırlı olmayacak. Dava aşamasındaki vergi alacaklarının sulh yoluyla sonlandırılmasında ihtilafın durumuna göre yüzde 80’e varan indirim yapılacak. Matrah ve vergi artırımında bulunan mükellefler ilgili yıllara ilişkin vergi incelemesine muhatap olmayacak. İncelemede olan mükellefler de incelemenin bitimini takiben hesaplanan vergilerinin yüzde 50’sini ödeyerek yapılandırma imkanlarından yararlanabilecek.

Taşınmazlar da kapsamda

Yapılandırma düzenlemesiyle yurt içi ve yurt dışında bulunan bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılmasına yönelik imkan da getirildi. Düzenleme kapsamında, para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları gibi varlıklarla yurt içinde de bunlara ilave taşınmazlar yer alıyor. Yurt dışında bulunan varlıklar, 30 Kasım’a kadar banka veya aracı kurumlara bildirilmesi halinde bildirim tarihinden itibaren 3 ay içinde Türkiye’ye getirilecek. Yurt içindeki varlıklar da aynı tarihe kadar kanuni defterlere kaydedilerek beyan edilebilecek. Bildirime konu varlıkların değerinin yüzde 2’si oranında verginin 31 Aralık’a kadar ödenmesi halinde bu varlıklar nedeniyle vergi incelemesi yapılmayacak. Düzenlemeden 31 Temmuz’a kadar yararlanılması ve gerekli yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekiyor.

#para
#altın
#döviz
#İmar Barışı
#Vergi Borcu
6 yıl önce