|

30 dakikalık reklama tepki yağınca Bakan tarihi açıkladı

Sinema salonu işletmecileri ile yapımcılar arasındaki promosyonlu bilet krizi çıkarılan yasa ile sona ererken vizyona sokulmayan filmler de bir bir seyirciyle buluşmaya başladı. Ancak uzun zamandır bekledikleri filmleri izlemek için salonlara koşanlar bu sefer de 30 dakikayı bulan reklamlarla karşılaşınca tepki gösterdi. Sosyal medya ve şikayet platformlarında reklamların yasaya rağmen neden hala bu kadar uzun tutulduğu tartışılırken Bakan Ersoy'dan konuyla ilgili açıklama geldi. Reklam aralığını 10 dakikaya indiren düzenleme 1 Temmuz'dan itibaren uygulanmaya başlayacak.

Kenan Biter
14:40 - 4/02/2019 Pazartesi
Güncelleme: 13:50 - 6/02/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan Sinema Kanunu ile salonlardaki reklam aralıkları 10 dakikaya indirilmişti.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan Sinema Kanunu ile salonlardaki reklam aralıkları 10 dakikaya indirilmişti.

Film yapımcıları ile sinema salonu işletmecileri arasında promosyon biletler yüzünden kriz çıkmış, yapımcıların filmlerini yayınlamama kararı ile kriz iyice büyüyünce devreye ise Kültür ve Turizm Bakanlığı girmişti.

Bakanlığın yapımcılar ile salon işletmecileri arasında yaşanan promosyonlu bilet krizine çare olarak hazırladığı düzenleme geçtiğimiz günlerde Meclis'ten geçerek yasalaştı.

BİLETLE PROMOSYON YAPILAMAYACAK

Yasaya göre; sinema salonu işletmecileri, filmin yapımcısı ve varsa dağıtımcısı ile yapılacak sözleşme ile belirlenecek indirimli bilet fiyatlandırmaları hariç olmak üzere sinema biletini içeren abonelik, promosyon, kampanya ve toplu satış faaliyetleri gerçekleştiremeyecek. Sinema salon işletmecileri, sinema filmi bileti ile birlikte başka bir ürünün de satışını aynı anda yapamayacak.

'100 YILI ETKİLEYECEK DÜZENLEME'

TBMM'den geçen yasa sonrasında
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde sinema sektörü temsilcilerini kabul etti.
Bu görüşme sonrasında konuşan Yılmaz Erdoğan yasal değişikliği 100 yılı etkileyecek kadar önemli bulduğunu belirtti.

KRİZ BİTTİ FİLMLER VİZYONA GİRMEYE BAŞLADI

Yeni düzenleme ile krizin sona ermesinin ardından yapımcıların salon işletmecilerine uyguladığı boykot da sona erdi ve uzun zamandan beridir vizyona girmesi beklenen filmler seyirciyle buluşmaya başladı.

30 DAKİKAYI BULUNCA TEPKİ YAĞDI

Ancak salonlarda film öncesi verilen reklamların 30 dakikayı bulması izleyicileri kızdırdı.

Son olarak Yılmaz Erdoğan'ın yapımcılığını, yönetmeliğini ve senaristliğini üstlendiği Organize İşler 2: Sazan Sarmalı isimli filme giden çok sayıda kişi sosyal medya üzerinden 30 dakikayı bulan reklamları eleştirirken konu şikayet platformlarına da taşındı.







1 TEMMUZ'DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Tepkiler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından Bakan Mehmet Ersoy adına yapılan paylaşımda, sinema filmleri öncesindeki reklam ve fragman sürelerinin en az 3 en fazla 5 dakika gösterimi zorunlu tutulup reklam sürelerinin de 10 dakika ile sınırlandırılmasına ilişkin uygulamanın tarihi açıklandı.

  • Bakanlıktan yapılan açıklamada düzenlemenin 1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği vurgulandı.

10 DAKİKA SINIRI GETİRİLDİ

Resmi Gazete'de de yayımlanan Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da sinema filmi öncesinde gösterilen reklamların süresine yönelik 10 dakika sınırı getirildi.

  • Yine aynı düzenleme kapsamında fragman gösterim süresi en az üç, en fazla beş dakika olacak ve sinema filmi gösterim arası 15 dakikayı aşamayacak.

50 BİN TL CEZASI VAR

Düzenleme kapsamında
reklam, fragman ve film arası sürelerine uymadan gösterim yapan sinema salonu işletmecilerine salon başına 50 bin Türk lirası
idari para cezası
verilmesi uygun görüldü. Kanun kapsamında denetimleri gerçekleştirmek üzere denetim komisyonları kurulması da öngörülüyor.
#Sinema
#Sinema reklam
#Mehmet Ersoy
#Kültür ve Turizm Bakanlığı
#Organize İşler 2: Sazan Sarmalı
#Sinema kanunu
#Kenan Biter
5 yıl önce