|

850 bin taşeron artık kadrolu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş hayatında devrim niteliğinde önemli bir müjdeyi verdi. Kamudaki 450 bin kişi ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçi kadrolu oluyor. Mevsimlik işçilerin çalışma süresi 6 aydan 10 aya çıkarıldı. Kamuda 4C statüsünde çalışanlar da 4B kadrosuna alındı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:21 - 6/12/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Uzun süredir gündemde olan ve yüzbinlerce ailenin merakla beklediği taşeron düzenlemesinin detayları netleşti.
Uzun süredir gündemde olan ve yüzbinlerce ailenin merakla beklediği taşeron düzenlemesinin detayları netleşti.

Uzun süredir gündemde olan ve yüzbinlerce ailenin merakla beklediği taşeron düzenlemesinin detayları netleşti. 12 maddeden oluşan düzenlenin detaylarını Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, 4/C ve mevsimlik işçilere de müjde verdi.

900 BİN KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçinin, çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edileceğini belirten Erdoğan, “Yaklaşık 900 bin çalışanımızı ilgilendiren ve kamuoyunda taşeron olarak bilinen alt işveren işçileriyle ilgili düzenlemeye de değinmek istiyorum. Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz, çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler” dedi.

MEVSİMLİK İŞÇİLERE DE MÜJDE

23 bin mevsimlik işçilerin halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma sürelerini 9 ay 29 güne kadar çıkartılabileceklerini de ifade eden Erdoğan, “Kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor. Böylece kamuoyunda uzun zamandır tartışılan bu meseleyi kökten çözmüş oluyoruz. Böylece inşallah bu sorun ortadan kalkıyor, artık bu aradaki komisyonlar, taşeronlar tamamen ortadan kalkıyor, hepsi böylece işçi kadrosuyla görev alıyorlar. Belediyelerde de belediye şirketlerinin, iktisadi teşekküllerinin inşallah personeli olarak göreve devam edecekler. Hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.


Erdoğan, taşeron sorunun ortadan kalkmasında gösterdekileri çabadan dolayı Başbakan Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ve Maliye Bakanı Naci Ağbal’a teşekkür etti. Önceki günkü bakanlar kurulu toplantısında son şekli verilen düzenlemeyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da dün açıklamalarda bulundu. Önce sosyal medya hesabından açıklamalar yapan Sarıeroğlu, ardında Meclis’te gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

SÜREKLİ KADRO MÜJDESİ

Sarıeroğulu, Twitter hesabı üzerinde yaptığı paylaşımda; “Merkezi yönetimde genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarında alt işveren işçisi olarak çalışan tüm kardeşlerimizi, sürekli işçi kadrosuna alıyoruz. Özel sözleşmeli, geçici, bir yıllık, üç yıllık değil, sürekli işçi kadrosuna geçiriyoruz. Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak. Bugün, bu sabah itibariyle, kamuda çalışan taşeron işçi kardeşlerimiz bundan sonra kadrolu işçi olacak. Belediye ve il özel idarelerinde, taşeron olarak çalışan kardeşlerimiz için de yeni bir düzenleme yaptık, bu kardeşlerimiz, il özel idarelerin ve belediyelerin iktisadi teşekküllerinde işçi olarak istihdam edilecekler” dedi.

4/C’LİLERİN SORUNU KALMADI

Düzenleme kapsamında 4/C’li çalışanların da unutulmadığını vurgulayan Sarıeroğlu, “4/C kapsamında çalışanları, 4/B kadrosuna alıyoruz. Böylece, 4/C kapsamındaki çalışanlarımızın bu sorununa da bir nokta koyuyoruz. Yeni düzenlemenin, 4/C’li kardeşlerimize de hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Sarıeroğlu, mevsimlik çalışan geçici işçilerin 5 ay 29 güne kadar olan çalışma sürelerinin 4 aya kadar daha uzatılmasının sağlanacağını bildirdi.

Sendika üyelikleri devam edecek

“2018’in ilk müjdesi diyebilir miyiz?” sorusuna Sarıeroğlu, o şekilde söz verdiklerini söyledi. Taşeron çalışmasının geniş kapsamda değerlendirilmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerine destek olduğunu vurgulayan Sarıeroğlu, şöyle devam etti: “Bütün arkadaşlarımızın sendikal örgütlülüğünü koruyacağız. Bu bağlamda çalışma barışı açısından bir sıkıntı çıkmaması açısından bu süreci sendikal örgütlülük ve toplu sözleşme süreciyle sürdürmüş olacağız. Aracı firmalarla var olan sözleşmeleri feshedeceğiz. Onlarla ilgili de birkaç düzenlememiz olacak.”



Bütün geçişleri 3 ayda tamamlarız

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron düzenlemesinin 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir çalışma olduğunu belirterek, “Planımız çalışmanın Genel Kurulda kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak” dedi. Mecliste gazetecilerin taşeron düzenlemesiyle ilgili sorularını cevaplandıran Sarıeroğlu, “Merkezi bütçe ile düzenlenen tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki 450 bin taşeron çalışan kardeşimize şartsız tam kadro veriyoruz. Belediye ve il özel idarelerindeki taşeronlarla ilgili de aradan firmaları kaldırıyoruz ve belediye iştiraklerinde, belediye iktisadi teşekküllerinde daimi istihdamlarını sağlıyoruz. Toplam 900 bin işçi kardeşimizi ilgilendiren önemli bir çalışma bu. Planımız çalışmanın Genel Kurulda kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak” diye konuştu.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Jülide Sarıeroğlu
#Taşeron İşçi
#Kadro
6 yıl önce