|

ABD ile Çin arasında ticaret görüşmeleri devam ediyor

ABD ile Çin arasında ticaret görüşmeleri 7 Ocak'ta Pekin'de başlıyor. Kritik toplantının 1 Aralık'ta Arjantin'de alınan kararlar sonrasında iki ülke yetkililerinin ilk yüz yüze görüşmesi olacak.

Yeni Şafak
09:23 - 27/12/2018 Perşembe
Güncelleme: 09:50 - 27/12/2018 Perşembe
ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Arjantin'de yaptıkları görüşmede, iki ülke arasında 90 gün boyunca yeni gümrük vergisi getirilmemesi konusunda mutabık kalmıştı.
ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Arjantin'de yaptıkları görüşmede, iki ülke arasında 90 gün boyunca yeni gümrük vergisi getirilmemesi konusunda mutabık kalmıştı.

ABD hükümetinden bir heyet Çinli yetkililerle ticaret görüşmeleri için 7 Ocak tarihinde Pekin'e gidecek.

South China Post'un haberine göre, Pekin'e gidecek ABD heyetine Trump'ın ekibinden Ticaret Temsilci Yardımcısı Jeffrey Gerrish liderlik edecek. Heyette, Hazine Bakan Yardımcısı David Malpass da yer alacak.

Bu, Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi'nin 1 Aralık'ta Arjantin'de aldıkları kararlar sonrasında iki ülke yetkililerinin ilk yüz yüze görüşmeleri olacak.

ABD Hazine Bakanı Mnuchin, geçen hafta, ABD ticaret heyetinin ve Çinli muhataplarıyla, konuyla ilgili bir telefon görüşmesi yaptıklarını açıklamıştı.

3 ay yeni gümrük vergisi yok

ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Arjantin'deki görüşmesinden "iki ülke arasında 90 gün boyunca yeni gümrük vergisi getirilmemesi" konusunda uzlaşma çıkmıştı.

Trump ile Şi Cinping arasındaki görüşmeye ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, iki lider arasındaki görüşmenin başarılı geçtiği ve birçok konuda mutabık kalındığı kaydedildi.

Yeni müzakereler başlıyor

Buna göre ABD ile Çin, 90 gün boyunca bir anlaşmaya varabilmek amacıyla yeni ticaret müzakerelerinde bulunacak ve bu süre içinde iki ülke de karşılıklı olarak herhangi bir yeni gümrük vergisi getirmeyecek.

Açıklamada ayrıca Trump'ın, 1 Ocak 2019'da 200 milyar dolar değerindeki ürün için yüzde 25'e artırılacağı daha önce açıklanan gümrük vergisi oranının yüzde 10'da kalmasına onay verdiği belirtildi. Eğer 3 aylık müzakere sürecinin sonunda bir anlaşmaya varılamazsa yüzde 10'luk tarifenin yüzde 25'e yükseltileceğine vurgu yapıldı.

#ABD
#Çin
#Jeffrey Gerrish
5 yıl önce