|

ABD Meksika krizi derinleşiyor

ABD yönetiminin, ülkenin güney sınırına inşa edeceği duvarın maliyetini karşılamak üzere Meksika mallarına yüzde 20 gümrük vergisi getirmek istediği yolundaki Beyaz Saray açıklaması üzerine dün Meksika pesosu değer kaybederken, iki ülke arasındaki kriz derinleşiyor.

Yeni Şafak
11:02 - 27/01/2017 Cuma
Güncelleme: 11:20 - 27/01/2017 Cuma
Reuters
Meksika Cumhurbaşkanı Enrico Pena Nieto ve ABD Donald Trump
Meksika Cumhurbaşkanı Enrico Pena Nieto ve ABD Donald Trump

Meksika Cumhurbaşkanı Enrico Pena Nieto dün sosyal medyadaki mesajıyla, ABD'nin yeni başkanı Donald Trump ile görüşmek üzere Washington'a yapmayı planladığı ziyareti iptal ettiğini duyurmuştu.



Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer da dün Başkan Donald Trump'ın Meksika mallarına yüzde 20 gümrük vergisi getirmek istediğini söylemişti. Spicer fazla ayrıntı vermedi ancak bu fikir, Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi üyelerin genel bir vergi düzenlemesi içinde yer almasını istedikleri sınır vergisi önerisiyle benzerlik gösteriyor.



Beyaz Saray'dan daha sonra yapılan bir açıklamada, bu fikrin henüz ilk aşamada olduğu söylendi.



Trump'un sınır vergisi düzenlemesi isteyip istemediği sorusuna yanıt veren Beyaz Saray genel sekreteri Reince Priebus, böyle bir verginin duvarın maliyetini karşılamanın yollarından biri olabileceğini söyledi.



  • Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin çalıştığı planda ihraç malları vergiden muaf olacak ancak ithal mallarına yüzde 20 oranında gümrük vergisi getirilecek. Bu, ABD'nin daha önceki politikasından ciddi bir farklılık gösteriyor.

Meksika Dışişleri Bakanı Luis Videgaray dün Washington'da gazetecilere yaptığı açıklamada şöyle konuştu:



"Eğer Meksika'dan ABD'ye gelen mallara vergi getirtirseniz avokadodan elektrikli cihazlara ve düz erkan televizyonlara kadar pek çok şeyi daha pahalılaştırırsınız" dedi.



Meksika gibi ülkelerin bu vergiyi doğrudan ödemesi düşünülmüyor. Ancak bu ülkelerin mallarını ABD'ye ithal eden şirketler bu vergiyi ödeyeceği için bu malların Amerikalı tüketicilere maliyeti artacak.



Bu fikir ABD'de ithal mal satan perakende sektörü ve iş dünyasında da taraftar bulmuyor. Aynı zamanda Amerikalı tüketici üzerindeki etkisinden kaygılanan bazı Kongre üyeleri de bu fikre karşı.



Trump'ın sınıra duvar inşa edilmesi için Çarşamba günü emir vermesi Meksika'da büyük tepki yarattı. Dışişleri Bakanı Videgaray ile ABD İç Güvenlik Bakanı John Kelly arasındaki görüşme iptal edildi.




Bu artık bizim için bir onur ve haysiyet konusu


Videgaray ülkesinin Turmp'la işbirliği yapmaya devam edeceğini ancak duvarın maliyetini karşılamalarının söz konusu olmayacağını söyleyerek, "Müzakerelerle yapılamayacak şeyler vardır. Bu artık bizim için bir onur ve haysiyet konusu" dedi.



Cumhurbaşkanı Nieto dün sosyal medyadaki mesajında, "Beyaz Saray'da gelecek hafta ABD Başkanı ile yapacağımız çalışma toplantısına katılmayacağımı bildirdik" dedi.



Trump daha önce, eğer duvarın masraflarını ödemeye niyeti yoksa, Meksika liderinin gelmemesinin daha iyi olacağını söylemişti. Amerikan verilerine göre ihracatının yüzde 80'ini ABD'ye yapan Meksika, aynı zamanda ABD'nin ikinci büyük ihracat pazarı.


Trump ekonomi planlarında hızlı adım atıyor



#ABD
#Donald Trump
#Meksika
#Enrico Pena Nieto
#Meksika sınır duvarı
7 yıl önce