|

ABD riskli tahvil baskısı altında

2008 krizinin onuncu yılında, ABD’nin yeni bir ekonomik krizin arefesinde olabileceği belirtiliyor. Şirketlerin riskli tahvillere aşırı yönelmesi sebep olarak gösteriliyor.

Haber Merkezi
04:00 - 16/09/2018 Pazar
Güncelleme: 02:19 - 16/09/2018 Pazar
Yeni Şafak
Lehman Brothers’in iflasının üzerinden tam 10 yıl geçti.
Lehman Brothers’in iflasının üzerinden tam 10 yıl geçti.

ABD’nin en büyük dördüncü yatırım bankası olan Lehman Brothers’in iflasının üzerinden tam 10 yıl geçti. Ülkenin makro ekonomik değerlerinde iyileşme görülse de uzmanlar yeni bir krizin devlet tahvilleri üzerinden çıkabileceği uyarısı yapıyor. Ekonomistleri, muhtemel bir krizin nedenlerini artan faizler, tüketicilerin azalan talepleri ve yorgun düşen konjonktür olarak sıralıyor.

FİRMA BORÇLARINDA YÜZDE 74 YÜKSELİŞ

Ekonomide yüzde 4’lük büyüme trendine rağmen özellikle borçlara dikkat çekiliyor. McKinsey Danışmanlık Şirketi rakamlarına göre, finans krizinden bu yana devlet ve firma borçları 2017 yılı sonu itibariyle yüzde 74 oranında artarak toplam 247 trilyon dolar seviyesine çıktı. Buna karşın milli gelir ise 19 trilyon dolayında seyrediyor. Farklı ekonomik analizlere göre, sıfır faiz politikası nedeniyle yatırımcılar, getirisi fazla olan ancak yüksek riskler barındıran şirket tahvillerine yöneliyor. Dünya piyasalarında işlem gören ve yüksek riskli yatırım araçlarının hacminin 2 trilyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Şirketler, aldıkları kredileri çoğunlukla hisse senedine yatırıyor. İşletmelerin hisse geri alımları da rekor seviyede olduğu belirtiliyor.

#ABD
#Tahvil
6 yıl önce