|

ABD’nin vergi kararına tepki

ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerini 1 Haziran'dan itibaren AB, Kanada ve Meksika'ya da uygulama kararı büyük tepki topladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:53 - 2/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Trump’ın dünya ticaretini ateşe atan kararlarının ardı arkası kesilmiyor.
Trump’ın dünya ticaretini ateşe atan kararlarının ardı arkası kesilmiyor.

Trump’ın dünya ticaretini ateşe atan kararlarının ardı arkası kesilmiyor. ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerini 1 Haziran'dan itibaren Avrupa Birliği (AB), Kanada ve Meksika'ya da uygulayacağını açıklaması, Atlantik'in her iki yakasında büyük tepkiye neden oldu. ABD yönetiminin, AB, Kanada ve Meksika'nın geçici muafiyet süresinin 1 Haziran'da bitmesinin ardından tarifelere tabi tutulacağını açıklamasına tepkiler gecikmedi.

ATLANTİK İTTİFAKINDA ÇATLAK

ABD'nin tek taraflı olarak aldığı ilave gümrük vergileri kararının adil olmadığını ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla çatıştığını belirten AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, "Bu dünya ticareti için kötü bir gündür. ABD bize DTÖ uzlaşmazlıkları giderme mahkemesi ve ABD ürünlerine ilave gümrük vergileri uygulamaktan başka seçenek bırakmıyor" açıklamasını yaptı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik uygulamaya koyacağı ilave gümrük vergileri karşısında Avrupa Birliğinin (AB), vatandaşlarının çıkarlarını elinden gelen her türlü imkanla korumaya hazır olduğunu bildirdi. Tajani yazılı açıklamasında, "ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik uygulamaya koyacağı ilave gümrük vergilerinden dolayı büyük hayal kırıklığı yaşadım" dedi.

  • Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik uygulamaya koyacağı ilave gümrük vergilerinin hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak, AB’nin karşı tedbirlerle en uygun şekilde cevap vermeye hazır olduğunu ifade etti. İsveç Avrupa Birliği (AB) ve Ticaret Bakanı Ann Lind ise ‘’İsveç ABD’ye yılda 4 milyar dolar çelik ihrac ediyor. ABD’nin aldığı en kötü karar” değerlendirmesini yaptı.
#AB
#ABD
#Vergi
6 yıl önce