|

Afrika meyvesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Batı Afrika ülkelerine yaptığı ziyarete katılan iş adamları, büyük anlaşmalarla yurda döndü. Enerji, inşaat, tarım ve ulaştırma sektörlerindeki dört şirketin Cezayir ve Sudan'da imzaladığı iş anlaşmalarının toplamı 1 milyar 578 milyon doları buldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:58 - 3/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Dört anlaşma ile 1,6 milyar $'lık iş
Dört anlaşma ile 1,6 milyar $'lık iş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı Afrika seyahatine katılan Türk iş adamları, önemli işbirliklerine imza attı. Rönesans Endüstri ile Cezayir’in milli enerji şirketi tarafından Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde kurulacak 1 milyar dolarlık petrokimya tesisinin kurulması anlaşması, ziyaretin ilk durağı Cezayir'de imzalanmıştı. Senegal'de ise üç Türkiye şirketi toplam 474 milyon avroluk iş aldı. Kolin İnşaat, Senegal Karayolları Genel Müdürlüğü ile yol yapımı için yaklaşık 400 milyon avroluk, Alper Ziraat Aletleri, Senegal Ulusal Ticaret ve Sanayi Birliği ile 60 milyon avroluk anlaşma imzaladı. Force Grups da Dakar Metro Projesinde 14 milyon avroluk işini üstlendi.

ENGELLERİ AŞMAMIZA YARDIMCI

Kolin İnşaat Üst Yöneticisi Devrim Koloğlu, ilk olarak Uganda’da 100 kilometre yol yaparak Afrika’ya açıldıklarını, son bir yılda Senegal pazarıyla ilgilendiklerini belirtti. Afrika’da yerel paydaşların çok önemli olduğunu vurgulayan Koloğlu, “Eğer yerel bağlantılarınız güçlü ise problemleri kolayca aşıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bize Afrika’da büyük destek ve moral veriyor. Önümüzdeki engelleri aşmamıza yardımcı oluyor” diye konuştu.

“TÜRKLERE KAPILARI AÇTILAR”

Alper Ziraat Aletleri Genel Müdürü Serkan Aktaş da imzaladıkları anlaşmanın 14 kentte tarım makinelerinin montaj hatlarının kurulması ve tarım makine depolarının oluşturmasını kapsadığını aktardı. Senegal’i Batı Afrika’da merkez olarak gördüklerini belirten Aktaş, “Afrika’da 30’dan fazla ülkede faaliyette bulunuyoruz. Sudan’da yaptığımız 120 milyon avroluk projeden sonra 60 milyon avro değerindeki Senegal’deki bu proje ikinci büyük projemiz olacak” dedi.

Force Grups Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Uygun, Senegal’de yatırımlarını artıracaklarını belirtti. Uygun şunları kaydetti: "Hedefimiz burada daha büyük projelere katılmak. 2001’den beri Afrika’da iş yapıyoruz. Cumhurbaşkanımızın Afrika ülkelerine ilgi göstermesi, bu ülkelerin de bize ilgi göstermesine sebep oldu. Türklere kapıları açtılar. Bize inanıyorlar."

  • 1 milyar doları petrokimyaya
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye-Cezayir İş Forumu’nda açıkladığı polipropilen üretilecek petrokimya tesisi yatırımı, Adana’da ve iş dünyasında büyük heyecan yarattı. MÜSİAD Adana Şube Başkanı Burhan Kavak, “Yatırımla cari açığımızı aşağı çekeceğiz, milli ve yerli ürünümüzü kullanmış olacağız. Bu bölgenin belirlenmiş olması yerinde bir karar” dedi. Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, “Bu bölgede yapılacak petrokimya yatırımları yalnız bölgemizi değil, ülkemizi de kalkınma hamlesinde sırtlayacak niteliktedir” diye konuştu.
#Türkiye
#Afrika
#Ekonomi
6 yıl önce