|

Afrika'nın en iyisi

Türkiye'nin her zaman Afrika'ya sahip çıktığını söyleyen THY Genel Müdürü Kotil; "Afrika'da en etkili, en etkin havayoluyuz. Afrika'yı dünyaya bağlama bakımından ise birinciyiz. Çok büyük bir ağımız olduğundan Afrika'yı dünyaya bağlamada 10 bin alternatif sunuyoruz. Afrika'da uçuş noktalarını 4'ten 47'ye yükselttik" dedi.

Yeni Şafak
11:43 - 28/09/2015 Pazartesi
Güncelleme: 08:48 - 28/09/2015 Pazartesi
AA

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin Afrika'daki en etkili ve etkin havayolu olduğunu belirterek, "Afrika'yı dünyaya bağlama bakımından ise birinciyiz" dedi.



Kotil, THY'nin Afrika'ya neredeyse yarım asırdır uçtuğunu, son yıllarda ise Kuzey Afrika'ya yoğunlaştıklarını söyledi.



Uçuş başlatmaktan en çok mutlu olduğu kıtanın Afrika olduğunu aktaran Kotil, bu kıtada uçuş noktalarını 4'ten 47'ye yükselttiklerini dile getirdi.



Afrika'da hiçbir zaman taşıma suyla değirmen döndürmediklerini ifade eden Kotil, şöyle konuştu:



"Afrika'da uzun soluklu bir proje içindeyiz. Öncelikle yarı yolcuyla bile para kazandırdığı için 160 yolculu küçük uçakların gidebildiği yerleri seçtik. Kongo'nun başkenti, Nijerya'nın 3, Uganda'nın 2 şehrine uçuyoruz. Pratik olarak sahra altı Afrika'yı kapladık. Bu seferleri başlattığımız zaman ticari görünmüyorlardı. Sektörü bilmeyenler, yaptığımız matematiğe hakim olmayanlar THY'nin siyasi uçtuğunu söylüyorlardı."



Kotil, son yıllarda Türkiye'nin Afrika'daki "büyük oyuncular" arasında yer aldığını, THY'nin de Afrika'ya bu doğrultuda yoğunlaşmaya başladığını söyledi.



Rakip havayollarına göre 20-30 yılın ardından Afrika pazarına girdiklerini ancak kısa zamanda rakiplerinin önüne geçtiklerini belirten Kotil, "Afrika'da en etkili, en etkin havayoluyuz. Afrika'yı dünyaya bağlama bakımından ise birinciyiz. Çok büyük bir ağımız olduğundan Afrika'yı dünyaya bağlamada 10 bin alternatif sunuyoruz" ifadelerini kullandı.



Kotil, bütün dünyayı birbirine bağlamak istediklerini, bu yüzden de Afrika'ya ayrı bir önem verdiklerini vurgulayarak, "Kurduğumuz ağ, Allah'ın izniyle, yıkılmayacak bir uçuş ağı. Bunu bilerek yaptık. En çok noktaya uçmak ayrı bir olay. Her bir noktaya Avrupa'nın 100, Rusya'nın 10 noktasından yolcu almaksa ayrı bir olay. Gittikçe daha çok yol katedeceğiz, sefer koyacağız, bilet fiyatları düşmeye devam edecek. Biz yine kar etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.



Nijer'in başkenti Niamey'e THY uçmaya başlamadan önce sadece AirFrance'nin haftada 3 sefer yaptığını anımsatan Kotil, şöyle devam etti:



"Biz ise neredeyse her gün uçuyoruz. Bu sefer ne oldu? Niamey'in aldığı sefer sayısını 3'e, 4'e katladık. Burası bir ülke. Bu ülkede, normalde 100 sefer olması gerekiyor. Atatürk Havalimanı'nda günlük ortalama 800 sefer var. Diyarbakır, Konya ya da Samsun kadar sefer almayan ülkeler var."



Kotil, Afrika biletlerinin çoğunun kıta dışında satıldığını belirterek, "Afrika'ya transit yolcu sayımız çok yüksek. Yurtdışına giden uçaklarımızın yarısı transit yolcuyken, Afrika'da ise bu oran yüzde 80'e kadar gelebiliyor" ifadelerini kullandı.





- "Afrika'yı, 'halkın yolu' yapıyoruz"





Kotil, Afrika sefer sayılarını arttırdıklarında daha önce uçan elit kesimin yanı sıra orta kesimin de uçmaya başladığını fark ettiklerini ifade etti.



Afrika'yı "halkın yolu" yaptıklarını aktaran Kotil, şunları anlattı:



"Bu kadar noktaya açılmamızın, sefer sayısını arttırmamızın sebebi hiç olmazsa insanlar biraz da hareket etmeleri için. Hareket edince ne oluyor? Bu insanlar eğitim, ticaret için İstanbul'a geliyorlar. 20-30 sene sonra göreceksiniz ki Nijer'in o zenginliklerini Nijer'in insanları ayağa kaldıracaklar. Afrika'nın yeni modası, orta sınıfı oluşuyor. Orta sınıf 1,2 milyarlık Afrika nüfusuyla, 20 küsur sene sonra, Afrika'yı Çin'den daha büyük ekonomi haline getirecek. O gelmeden önce biz, oraya uçmaya başladık, onun nimetlerini topluyoruz."



Kotil, Türk idamlarının Çin ve Suudi Arabistanlı iş adamlarından sonra kıtada en etkili iş adamları olduğunu dile getirdi.



Türk iş adamlarının bölgeye "küçük işletme" olarak gittiklerini ve bunun avantajının iyi kullanılmasının gerektiğini aktaran Kotil, "Fildişi Sahilleri mesela. Burada orman ürünleri için Türk iş adamları yerelde kendi karşılığı olan küçük işletmelerle işbirliği yapıp para kazanıyor. Küçük işletmeler gidiyorlar ve böylece de orta sınıfı tetiklemiş oluyorlar. Türklerin Afrika'da yaptığı bu" değerlendirmesinde bulundu.





- "Türk iş adamları Afrika'ya gitmeli"





Kotil, iş adamlarını yatırım yapmaları için Afrika'ya davet etti ve kıtada yatırım için yerli ortaklar bulmalarını tavsiye etti.



Her Türk iş adamının kendi alanıyla ilgili "Acaba Afrika'yla ilgili çalışabilir miyim?" diye düşünmesi gerektiğini belirten Kotil, "Afrika'nın koca bir nüfusu var. Senegal'de ticaret yapan çok sayıda Türk iş adamı var. Biz, Türk iş adamlarının Senegal'dan alıp Japonya'ya sattıkları balıkları uçaklarla İstanbul üzerinden Tokyo'ya götürüyoruz. Etiyopya'da tekstil Türklerin elinde. Somali havaalanındaki terminali bir Türk iş adamı yaptı. Kenya'da çiçek ihracatı var. Ruanda'da kahve ihracatı var. Hemen her ülkede ihraç edilen bir kalem var" dedi.



Kotil, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Türklerin hiçbir zaman Afrika'nın hiçbir yerinde sömürgeci olmadıklarına dikkati çekerek, "Türkiye, her zaman Afrika'ya sahip çıktı. Zaten iş adamları bir araya geldiği zaman, 'Siz de beyazsınız ama biraz farklısınız' diyorlar" şeklinde konuştu.

#THY Genel Müdürü Temel Kotil
#THY
#Afrika
9 yıl önce