|

Akaryakıt indirimleri arka arkaya geldi

Küresel petrol fiyatlarında yaşanan keskin düşüş akaryakıt fiyatlarında indirimi bareberinde getirdi. Son 1 haftada benzinin litre fiyatında 3 lira 37 kuruş, motorinde ise 2 lira 92 kuruşluk indirim yaşandı. Benzinin litresi 33 liraya, motorinin litre fiyatı ise 37 liraya kadar geriledi.

Ekonomi Servisi
04:00 - 7/10/2023 Cumartesi
Güncelleme: 01:04 - 7/10/2023 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Akaryakıt fiyatları küresel piyasalardaki düşüşle birlikte gerilemeye devam ediyor. Son 10 günde brent petrolde aşağıya doğru gerçekleşen ivme sonrası benzinde fiyatlar geriledi. 27 Eylül’de 1 lira 94 kuruş indirim yapılan benzinde, 5 Ekim’de 2 lira 10 kuruş dün de 1 lira 17 kuruşluk indirim yaşandı. Böylece son 10 gün içerisinde benzinin litre fiyatı 5 lira 21 kuruş gerileyerek 33,5 lirayı gördü.

Benzinde yaşanan indirimlerin ardından bir diğer yakıt grubu motorinde de sevindiren haber geldi. 2 lira 92 kuruşluk indirimle motorinin litre satış fiyatı 40,15 liradan 37,23 liraya geriledi.

BRENT PETROL BİR HAFTADA YÜZDE 9 DEĞER KAYBETTİ

Geçtiğimiz haftayı 92,2 dolardan kapatan brent petrol, azalan arz endişelerinin etkisiyle bu hafta yaklaşık yüzde 9 değer kaybetti. Geçtiğimiz haftayı 92,2 dolardan kapatan brent petrolün varil fiyatı hafta içerisinde 84 doların altına indi. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de talebin zayıfladığına işaret eden veriler de söz konusu düşüşte önemli rol oynadı. Aynı zamanda, Rus hükümetinin, limanlar üzerinden boru hatlarıyla motorin ihracatına yönelik yasağı kısmen kaldırdığını açıklaması, piyasalardaki arz yönlü endişelerin hafiflemesiyle, fiyatların aşağı yönlü hareketini destekledi.

Brent petrolde teknik olarak 84,46 ile 84,81 dolar aralığının direnç, 83,71 ile 83,36 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Mart ayından bu yana en büyük haftalık düşüş

Petrol fiyatları, küresel ekonomiye ilişkin endişelerin talep görünümünü gölgelemesi, emtiaların ABD Doları’ndaki kazançlar ve tahvil getirilerindeki artış nedeniyle sarsılmasıyla mart ayından bu yana en büyük haftalık düşüşünü gerçekleştirdi. Goldman Sach endişelerin abartıldığını söylese de, bu durum fiyatlarda daha önce görülen artışın ürün talebini yok edip etmediğine dair bir tartışmayı ateşledi. Mizuho Bank Asya Ekonomi ve Strateji Başkanı Vishnu Varathan, “Enflasyonun hane bütçeleri üzerindeki erozyonu giderek arttığı için benzin talebindeki düşüş şaşırtıcı değil” dedi ve tedariklerin de kısıtlı olduğunu ekledi.



#akaryakıt
#indirim
#Ekonomi
8 ay önce