|

Anahtar ülke Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enerji sorunlarının, diyalogların güçlendirilmesiyle çözülebileceğini söyledi. Erdoğan, Kuzey Kıbrıs’ın enerji kaynaklarıyla ilgili politikalarından ‘taviz yok’ mesajını verirken, "Çıkarılacak kaynağın uluslararası pazarlara dağıtımında kilit ülke Türkiye’dir” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 26/05/2015 Salı
Güncelleme: 19:33 - 25/05/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da katıldığı Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nda Doğu Akdeniz'in enerji haritasında önemli rol oynayacak Kıbrıs ve çevresindeki enerji kaynaklarının da Türkiye'nin enerji diplomasisinde büyük yer tuttuğuna işaret ederek, “KKTC'nin ve adanın enerji kaynaklarıyla ilgili politikalarımızdan taviz vermenin söz konusu olmadığını söyledi “Bölgede çıkarılacak herhangi bir kaynağın tüm ada halkının olduğunu her fırsatta dile getirdik, dile getiriyoruz” diyen Erdoğan, “Oradan çıkarılacak kaynağın kullanılmasında ve uluslararası piyasalara ulaştırılmasında kilit ülke Türkiye'dir” dedi.



2023'E 120 MİLYAR DOLAR


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin enerji köprüsü ve terminali olma özelliğini pekiştirirken, enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye çalıştıklarına ve alternatif enerji kaynaklarına önem verdiklerine değinerek, bu alanda öne çıkan iki projeyi Sinop ve Akkuyu nükleer santral yatırımları olarak sıraladı. Akkuyu Nükleer Santrali'nin liman projesinin temelinin geçen ay atıldığını hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin gelişen nüfusu, ekonomisi ve yakalanan büyük hızıyla doğru orantılı olarak 2023'e kadar yaklaşık 120 milyar dolar enerji yatırımına ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.



TERCİH YENİ VE YERLİ YATIRIM


Yapılan çalışmalarla enerjide özel sektörün payı 2002'de yüzde 32 iken, bugün yüzde 70 düzeyine ulaştığını ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz artık yeni yatırımların, ithal bir kaynak olan doğalgazdan ziyade yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşmasını istiyoruz. Rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarında da hızlı bir ivme yakaladık, jeotermalde hızlı bir ivme yakaladık. Ülkemiz bugün 1,2 milyon kilometrelik elektrik şebekesiyle Avrupa'nın en uzun ikinci, dünyanın en uzun beşinci şebekesine sahip. Çok şükür bu ağı sorunsuz bir şekilde yönetiyoruz.”



EN UCUZ DOĞALGAZ BİZDE


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ise, Türkiye'nin Avrupa'da doğalgazı en ucuz, elektriği ise en ucuz kullanan ilk üç ülkeden biri olduğunu belirterek, “Son 12 yılda Türkiye Çin'den sonra en hızlı büyüyen ikinci ülke, 2023 hedefleri ile ise en az iki katına çıkacak. Bu süreçte özel sektörle kamu yer değiştirdi. Bütün bunların aslında hem kanun mevzuatlarla düzenlenmesi hem de rekabetçi bir ortamda yapılması gerekiyor idi” diye konuştu.



YATIRIMCI İSTİKRARA GELİR


Yıldız, kamunun enerji alanında zorda kalmadığı sürece yatırım yapmama kararı aldığını ve bütçeden alınan payların sağlık, adalet ve emniyet gibi sosyal alanlarda daha çok kullanılacağını söyledi. Türkiye'nin uluslararası yatırımları çekerek büyümeye karar verdiğini aktaran Yıldız, “Türkiye dünyadan daha hızlı büyüyor, stratejilerin çok daha dikkatli yönetilmesini gerektiriyor. Türkiye'nin avantajı siyasi istikrarı. Güçlü irade bu büyümenin önünü açtı. İstikrarın olduğu yerde yatırımcı var” ifadelerini kullandı.



TANAP önemli fırsat




Türkiye'nin enerji konusundaki atılımları bu alandaki bağımlılığı azaltması yanında uzmanlar tarafından küresel ısınma ile etkin bir mücade yöntemi olarak da görülüyor. Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye'nin enerji alanında attığı adımlarla iklim değişikliğiyle mücadele konusunda önemli rol üstlenebileceğini belirtti.



ÖNCÜ OLABİLİRİZ


Enerji Ekonomisi Derneği'nin (EED) düzenlediği ve Antalya'da gerçekleştirilen 38. Dünya Enerji Ekonomisi Konferansında konuşan Kumbaroğlu, enerji alanındaki yatırımlarını hızlandıran, Türk Akımı ve TANAP sayesinde yeni enerji merkezi olma yolunda ilerleyen Türkiye'nin, Paris Sözleşmesi ile bölgenin öncüsü olabileceğini söyledi. Kumbaroğlu, “Kyoto'da Türkiye ne yazık ki iklim değişikliğiyle mücadele konusunda çok geç kaldı. Protokolü imzalayan 186'ncı ülke olarak süreçte aktif rol oynayamadı. Dünya iklimi konusunda da söz sahibi ülkelerden olabilir” diye konuştu.



Rüzgar enerjisinde yerli üretim dönemi




Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, rüzgardan enerji elde edilmesi konusunda teknolojinin ithal olduğunu belirterek, “Teknolojiyi üreten olmak en önemli hedeflerden biri” dedi. Fikri Işık, İstanbul Ulaşım AŞ'de düzenlenen “Milli Rüzgar Enerji Sistemleri (MİLRES) Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi Projesi” tanıtım törenine katıldı. Işık, enerjide özellikle dışa bağımlılığı azaltacak yatırımların Türkiye için öncelikli stratejik yatırımlar olduğunu söyledi.



BİZ YAPACAĞIZ


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şu anda işletme halinde yaklaşık 4 bin megavatlık, inşa halinde ise 2 bin megavatlık rüzgar santrali bulunduğu bilgisini vererek, şunları kaydetti: “Bir traktör yaklaşık 5 bin parçadan, binek araba 10 bin 200 civarında parçadan, nükleer güç santrali ise 515 bin parçadan oluşuyor. Bunların hepsini biz yapacağız. İsterse 10 yıl, isterse 20 yıl sürsün.”



MİLRES PROJESİ BİR İLK


MİLRES Projesi, tamamen yerli imkanlarla desteklenen, başladığı tarih itibariyle Cumhuriyet tarihinin en büyük bütçeli sivil Ar-Ge projesi. Projede endüstriyel ölçekte 2,5 megavat elektrik üretimi yapabilen rüzgar türbinlerinin yerli teknoloji ile geliştirilmesi hedefleniyor.


#Dünya Enerji Düzenleme Forumu
#enerji sektörü
#Enerji Ekonomisi
#tanap
9 yıl önce