|

Avrupa’da olumlu hava dağıldı

Avrupa ekonomisi, 2008 krizinin yaralarını bir türlü saramıyor. Avro Bölgesi’nden son gelen veriler ve piyasada araştırmaları ekonomik genişlemenin ivme kaybettiğine ilişkin sinyaller verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/05/2018 Cuma
Güncelleme: 00:25 - 4/05/2018 Cuma
Yeni Şafak
​Avrupa ekonomisi, 2008 krizinin yaralarını bir türlü saramıyor.
​Avrupa ekonomisi, 2008 krizinin yaralarını bir türlü saramıyor.

Avrupa Birliği ve Avro Bölgesi, 2008 krizinin etkilerinden kurtulup, istikrarı yakalayamıyor. Avro Bölgesi'nden son gelen veriler ve güven endeksleri, bölgede ekonomik büyümenin yılın ilk çeyreğinde hız kestiğine işaret ederken, uzmanlar bu yavaşlamanın 'geçici mi' yoksa 'döngüsel bir yavaşlamanın başlangıcı mı' olduğunu tartışıyor.

BÜYÜME YAVAŞLIYOR

19 Avrupa Birliği ülkesinden oluşan bölge ekonomisinde 2016 yılının sonundan itibaren başlayan toparlanma süreci daha da ilerleyerek yerini 2017’nin sonu itibarıyla ekonomik genişlemeye bırakmıştı. Ancak yılın başından bu Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) son yayımladığı öncü verilere göre, büyüme hızı çeyrek yıllık bazda azalma kaydetti.


İLK 3 AYDA % 0,4

Berenberg ekonomistlerinden Florian Hense, “Son dört çeyrekte ortalama yüzde 0,7'lik büyüme hızından sonra, yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,4 büyüme kaydedildi. Burada asıl soru, bunun sadece kısa süreli bir kesinti mi yoksa daha belirgin bir döngüsel yavaşlamanın başlangıcı olup olmadığıdır” dedi. Hense, “ECB'nin, önümüzdeki aylarda mevcut politika duruşlarında adım atmadan büyümenin bir miktar daha fazla ivme kazanacağına dair bir kanıt bekleyeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

  • Rakamlar karamsar
  • Commerzbank analistlerinden Christoph Weil Avro Bölgesi ekonomisinin 2017 yılının son çeyreğine göre yüzde 0,4 büyüdüğüne dikkati çekti. Bu büyüme rakamının, neredeyse yarı yarıya azaldığı anlamına geldiğine dikkati çekti.
#Avrupa
#Ekonomi
#Florian Hense
6 yıl önce