|

Ayakkabıda barkod dönemi

Rusya’ya ayakkabı ihracatında barkod dönemi başlıyor. Böylece, bavul ticareti kaynaklı yıllık 1.8 milyar liralık kaybın önüne geçilmiş olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:09 - 18/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Rusya’ya ayakkabı ihracatında barkod dönemi başlıyor
Rusya’ya ayakkabı ihracatında barkod dönemi başlıyor

Bavul ticaretinden kaynaklı vergi ve ihracat geliri kaybını önlemek için Rusya'ya olan ticarette barkod dönemi başlıyor. Türkiye'nin ayakkabı ihracatında en büyük pazarı olan Rusya'nın, ülkeye kaçak yolla giren ürünleri kayıt altına almak için girişimlerde bulunduğuna işaret ediliyor.

RUSYA TARAFI KONTROL EDİYOR

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, "Rusya'nın bavul ticaretinden yıllık 1,8 milyar dolar kaybı olduğu belirtiliyor. Bunun önüne geçebilmek için barkod sistemini ayakkabıda da devreye sokmak istiyorlar. Uygulama Türk ayakkabı ihracatçısını zorlamayacak" diye konuştu. Zandar, ocak-mayıs döneminde Türkiye'den Rusya'ya ayakkabı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 142 artarak 69 milyon dolara ulaştığını söyledi. Rusya'nın ayakkabı ihracatında ilk sırada olduğunu belirten Zandar, Rusya'nın ardından 42 milyon dolarla Irak ve 34 milyon dolarla Almanya'nın geldiğini aktardı.

İHRACAT HIZLANDI

Türkiye'nin yılın 5 aylık döneminde ayakkabı ihracatını yüzde 22 artarak 442 milyon dolara ulaştığını belirten Zandar, ihracatta mevsimsel geçişlerin etkili olduğuna işaret etti. Zandar, "Avrupa genelinde zor bir kış dönemi geçti. Bu nedenle satışlarda hedeflediğimiz artış olmadı" dedi.

#Erkan Zandar
#Rusya
6 yıl önce