|

Başkent ‘ray’ına giriyor

Hükümetin ulaştırma politikalarında önemli yeri olan raylı sistemde yeni projeler yolda.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/06/2016 Pazartesi
Güncelleme: 22:47 - 26/06/2016 Pazar
Yeni Şafak

Şehirleri, yüksek hızlı tren ile birbirine bağlayan hükümet aynı zamanda demiryolu taşımacılığının ihracata hız kazandırmasını da amaçlıyor. Son olarak Ankara için düğmeye basıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara'nın demiryolu banliyö hatlarını metro konforuna kavuşturacak Başkentray Projesi'nde çalışmaların 11 Temmuz'da başlatılacağını belirterek, 600 milyon liraya yakın bedelle yapılacak Başkentray ile yüksek hızlı tren (YHT) projelerinin Ankara şehir içi entegrasyonunun sağlanacağını söyledi.



ANKARA ESKİŞEHİR 1 SAATE İNECEK


Arslan, Başkentray'ın Ankara şehir içi yolcu taşımacılığına büyük katkı sağlayacağını ve birçok yeniliği de bünyesinde barındırdığına dikkat çekerek, 36 kilometrelik Başkentray Projesi tamamlandığında günde ortalama 200 bin yolcu taşıyacağını söyledi. Ayrıca Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas Hızlı Tren projelerinin Ankara şehir içi entegrasyonunu da sağlayacağını dile getiren Arslan, Ankara-Sincan arasında mevcut koridorda 19 dakika olan yüksek hızlı tren seyahat süresinin neredeyse yarı yarıya kısalarak 10 dakikaya ineceğini, azalan bu süreyle Ankara-Eskişehir arasındaki seyahat süresinin de 1 saat 5 dakikaya düşeceğini belirtti. Başkentray'ın mevcut metro sistemleriyle de entegre hale geleceğini ifade eden Arslan, “18 ay sonra vatandaşlarımız raylı sistemle Ankara'nın dört bir yanına ulaşabilecek. İnşaat döneminde banliyö seferleri, sabah akşam 3'er sefer olarak sürdürülecek” dedi.



TÜMÜYLE YENİLEME


Bakan Arslan, Başkentray Projesi kapsamında mevcut demiryolu hatlarının tamamen yenileneceğini kaydederken, söz konusu hattın yüksek hızlı tren, banliyö ve konvansiyonel tren işletmeciliğine uygun olarak inşa edileceğini bildirdi. Bakan bu proje sayesinde vatandaşların, şehrin her yerine rahatlıkla ulaşacaklarını da söyledi.



18 ay sonra tam entegre sistem


Kayaş-Sincan arasında metro standardında banliyö işletmeciliğinin inşa edilmesiyle nüfus açısından giderek büyüyen ve gelişen batı tarafındaki yolcuların Ankara Gar'a gelmeden YHT'ye inip binebilmeleri için Emirler'de modern bir gar da inşa edileceğini anlatan Arslan, şöyle konuştu: “Kısacası Ankaralı vatandaşlarımız raylı sistemle Ankara'nın dört bir yanına ulaşabilecek, trafik çilesinden kurtulacak. Kısa bir süre sonra Ankara, Türkiye'nin en özgün raylı sistemlerinden birine sahip olacak. 18 ayda tamamlanması öngörülen çalışmalar kapsamında Ankara-Kayaş-Sincan Demiryolu hattı üzerinde işletilecek tren seferleri de yeniden düzenlendi. YHT seferleri, eski tarifesine göre işletilecek. Doğu Ekspresi, Van Gölü Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi trenlerinin Irmak (Kırıkkale)-Ankara arası seferleri ise iptal edildi.



#Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan
#Ankara
#Hızlı tren
8 yıl önce