|

Başkente dev kompleks

Başkentin değerine değer katacak Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi hayata geçiyor. Kuzeykent Camii, külliye, otopark, kongre merkezi, kütüphane, hamam, bedesten ve imarethane gibi yapıların da içinde bulunduğu projenin 2017'de tamamlanması planlanıyor.

Yeni Şafak
11:05 - 16/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 09:06 - 16/03/2016 Çarşamba
Diğer

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında bulunan Kuzeykent Camii ve Külliyesi'nin inşa çalışmaları, 300 kişinin geceli gündüzlü çalışmalarıyla aralıksız devam ediyor. Başkent'in en önemli giriş noktası Esenboğa Havaalanı Yolu üzerindeki konumu nedeniyle aynı zamanda bir prestij eser olacak proje sayesinde, Osmanlı'nın kültürel mirası da yeniden hayat bulmuş olacak.



Cumhuriyet tarihinin en görkemli inanç merkezlerinden biri olmaya aday “Kuzey Ankara Camii ve Külliyesi” projesinin kaba inşaat çalışmaları bitme aşamasına geldi. Çalışmalar kapsamında Merkez Cami'de betonarme işleri tamamlanırken, ince işlerde doğal taş kaplama imalatları, mekanik ve elektrik tesisatı imalatları yapılıyor.Bin 200 araçlık 5 katlı kapalı otopark inşaatı ve üzerindeki arastaların kaba inşaatı tamamlandı, ince inşaat imalatları devam ediyor.



Külliye'nin bölümleri olan arastalarda, Osmanlı-Türk mutfağı, kütüphane, hamam, imarethane ve misafirhane yapılarında ince işler yapılıyor. Bedesten ve geleneksel el sanatları yapılarında da kaba inşaat betonarme işleri sürerken, projenin tüm bölümlerinde mekanik tesisat işleri, havalandırma, yangın ve elektrik tesisatı işleri devam ediyor.



"Tüm Türkiye'ye hizmet edecek"


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kuzeykent Camii ve Külliyesi alanını, projenin mimarı Öner Tokcan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Fen İşleri Daire Başkanı Vedat Üçpınar, TOBAŞ Genel Müdürü Ferhat Ertürk ile birlikte gezerek, inşaat çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi aldı. Başkan Gökçek, “Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, muhteşem bir esere daha imza attığını” söyledi. İnşaat alanını adım adım gezerek yetkililerden bilgi alan Başkan Gökçek, başta, “Ankara'nın mimarı” unvanını alan Mimar Öner Tokcan olmak üzere, emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür etti.



Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi alanı içinde manzaraya en hakim yaklaşık 125 bin metrekarelik alan üzerinde planlanan projenin, yaklaşık 110 bin metrekarelik kapalı alanının bulunacağını belirten Başkan Gökçek, Külliye'nin, tamamlandığında sadece Ankara'da yaşayanlara değil, tüm Türkiye'ye hizmet edecek kapasitede olacağını bildirdi.



Cumhuriyet tarihinde bu kadar kapsamlı ve bu büyüklükte kompleks olarak yapılmış bir cami-külliye projesi olmadığını, projeyle, inanç ve kültür kavramlarının birbirlerinin tamamlayıcı unsurları olarak ele alındığını bildiren Başkan Gökçek, “Gerek mimarisi, gerekse yaşam alanlarının birbirleriyle olan ilişkisi bakımından, Başkent Ankara'nın değerine muazzam değer katacak bir projedir. Sadece bölge vatandaşlarının değil, tüm Türkiye'nin ziyaret edip, ibadet edeceği bir merkez olarak Başkent Ankara'ya kazandırılıyor” dedi.



1 yıl içinde ibadete açılması bekleniyor


Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı'nca 2 yıl önce yapım çalışmalarına başlanan, mimarisi ve tasarımıyla iddialı bir proje olan Kuzeykent Camii, Külliye, Otopark ve Kongre Merkezi'nin, gelecek yılın ilk çeyreğinde tamamlanarak ibadete açılması hedefleniyor. Modern ve çağdaş şehircilik anlayışıyla, Başkent'teki gecekondu alanlarını kentsel dönüşüm projeleriyle yeniden inşa eden Büyükşehir Belediyesi, ilklerin projesi olan Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi ile de bu çalışmalara örnek oluşturuyor.



Uygulanan kentsel dönüşüm projesiyle gecekondulardan arındırılan bölgede; modern binalar, alttan ısıtmalı yollar, kemerli köprüler, kültürel ve sosyal donatı alanları ile 750 bin metrekare büyüklüğündeki ışıklandırmalı rekreasyon alanı, vatandaşların kullanımına sunuldu.



Tüm bu güzelliklere hakim bir tepede camisi, kütüphanesi, misafirhanesi, bedesteni, kongre ve kültür merkezinin iç içe olduğu proje alanında, Osmanlı döneminin yaygın geleneklerinden biri olan külliye kültürü de yeniden yaşatılacak.



Aynı anda 15 bin kişi ibadet edebilecek


Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Vedat Üçpınar da Merkez Cami'de kapalı mekanlarda toplam 5 bin 700 kişinin, yarı açık ve açık alanlarda cami avlusu, revaklar ve yan teraslar olmak üzere de toplam 15 bin kişinin aynı anda ibadet yapabileceğini söyledi.



2 adet 3 şerefeli, 2 adet 2 şerefeli olmak üzere toplam 4 adet minareye sahip olan caminin girişinin bir meydanla irtibatlandırıldığını belirten Üçpınar, bu meydanın ortasında saat kulesi, cenaze namazı kılınan alan, servi ağaçları ve seyir teraslarının yer alacağını anlattı.



Bin 200 araçlık otopark, aşevi, misafirhane, bedesten


Külliye'de bin 200 araçlık 5 katlı kapalı otopark yapılacağını da bildiren Üçpınar, şunları söyledi:



“Caminin bulunduğu alanda; gezinti kısımları, toplam 50 dükkanın yer aldığı arastalar, kameriyeler, çim-çiçeklik alanlar, 3 adet büyük fıskiyeli süs havuzu, seyir kulesi, çocuk oyun alanları, ayrıca 2 katlı olmak üzere 33 dükkanın ve 2 pazar yerinin olduğu bedesten olacak. Hamam, mutfak ve yönetim bölümlerinden oluşan aşevi, rekreasyon alanı manzaralı kabul salonu, fast-food restoranlar, Türk mutfağının yer alacağı has bahçe, çay-kahve köşkü gibi sosyal donatılar yer alacak.



Ayrıca 2 katlı olarak inşa edilen misafirhanede 26 adet oda ve odaların her birinde mutfak, lavabo, wc vb. bulunacak. Bunların yanı sıra sergi ve satış salonlarının olduğu geleneksel el sanatları yapısı ile okuma salonu ve ofislerden oluşan kütüphane binası, külliyenin içinde yer alacak.”



5 bin kişilik kongre merkezi


Cami ve külliyesiyle birlikte ulusal ve uluslararası seminerlere, konferanslara ve toplantılara ev sahipliği yapacak olan 5 bin kişilik Kongre Merkezi binasının yer alacağını bildiren Üçpınar, “Kongre Merkezi içinde de ayrıca 500 araçlık kapalı otopark yapılacak. Bin 500 kişi kapasiteli, teknolojik donanımı yoğun toplantı salonları, çok amaçlı, birleşebilen açılıp kapanabilen çeşitli büyüklükte kongre, sergi, toplantı salonları yer alacak” diye konuştu.



#Ankara
#Başkent
#Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Pro
#Kuzeykent
#Kuzey Yıldızı
#proje
#cami
#bedesten
#kongre merkezi
#Ankara Büyükşehir Belediyesi
8 yıl önce