|

Batık tahvil piyasasında kötü kokular

Dünya’nın en büyük bankalarından Royal Bank of Scotland’ın “yüksek kaliteli tahvilller dışında her şeyinizi satın” uyarısı ekonomi dünyasında karamsarlığa yol açtı. Derin Ekonomi Dergisi’nden Ümit Sinan, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ABD’deki yüksek getirili batık tahvil piyasasının verdiği sinyalleri yazdı.

Yeni Şafak
13:35 - 18/02/2016 Perşembe
Güncelleme: 13:44 - 18/02/2016 Perşembe
Z Raporu

Yüksek riskli ve piyasalardaki dalgalanmalara karşı fazla hassas bir yatırım olan batık tahviller, “yüksek verimli oldukları kadar yatırım yapılabilir statüde olmayan sabit getirili şirket tahvillerine verilen genel ad" olarak tanımlanabilir.



Tahviller, Standard & Poor's ve Moody's gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının verdikleri notlara göre değerlendiriliyor. Standard &Poor's'un “BB ve B" ya da Moody's'in “Ba, B" kredi notuyla başlayan ve artan riskle birlikte C ve D notlarına kadar ilerleyen aşamalara dek notlandırılıyorlar. Kuşkusuz en az risk “BB"ya da “Ba" notu olanlar...



Tahvilleri çıkaran şirketler, kredi notları da oldukça düşük ve yüksek faizle sermaye piyasalarından borçlanma yolunu seçiyorlar. Daha sonra da kaliteli bir yönetimle şirketin performansını artırıp kademeli olarak kredi notlarını yükseltmeye çalışıyorlar. Tahvillere “batık" adı verilmesi ise, yatırım yapılabilir tahvillere oranla daha yüksek temerrüde düşme riski taşımalarından kaynaklanıyor.



Yatırım fonları çöküyor


En tehlikeli gelişmelerden biri de enerji sektöründeki batık tahvillere yatırım yapan Third Avenue yatırım fonunun çökmesi oldu. Ardından Stone Lion Capital de yükümlülüklerine bir süre için ara verdiğini açıkladı. Daha sonra ise Barclays Bank da Ocak raporunda, petrol fiyatlarında yükseliş olmazsa, önümüzdeki yıllarda 155 milyar dolarlık şirket tahvilinin de batık statüsüne düşeceğini belirtti.



Batık tahvil piyasasını etkileyen tek faktör petrol fiyatları değil. Para birimlerinin ve borsaların inişe geçmesi de batık tahvil piyasasını sarsan önemli gelişmelerden…






#Batık tahvil
#ABD
#tahvil
#fon
#banka
#Derin Ekonomi Dergisi
8 yıl önce