|

Binlerce doktor medikal estetiğe kaydı

Medikal estetik ve cerrahi pazarı, dünya genelinde büyümeye devam ediyor. Küresel ekonomideki yavaşlamaya rağmen, küresel pazarda 2017 yılında medikal estetik ve cerrahi pazarındaki harcamalar, 6 milyar euroya ulaştı. 2017'de saç ekiminde Türkiye ön sıralarda yer alırken, doktorların da yeni cazibe merkezi medikal estetik alanı oldu. Sağlık Bakanlığı'nın medikal estetik alanında yaptığı programdan bin 800 hekim yararlanırken; bu hekimlerin yarısından fazlasının uzmanlık alanının estetik olmadığı öğrenildi.

Yeni Şafak ve
13:28 - 26/01/2018 Cuma
Güncelleme: 15:02 - 26/01/2018 Cuma
Yeni Şafak
Doktorların cazibe alanı: 6 milyar euroluk pazar
Doktorların cazibe alanı: 6 milyar euroluk pazar

Ülkemizde sağlık turizminin gelişmesiyle birlikte yeni alanlar gelecek vaat etmeye başladı. Bu alanlardan biri de medikal estetik. 2017 yılında medikal estetik alanına 6 milyar euro harcanırken, bu alan pek çok doktorun da ilgi alanı haline geldi.

BİN 800 DOKTOR SERTİFİKA ALDI

Sağlık Bakanlığı 2003-2006 yılları arasında medikal estetik konusunda bir sertifikasyon programı düzenledi ve bu programda bin 800 doktor sertifika aldı.
Programdan faydalanan doktorların yarısından fazlasının estetik cerrahi alanında değil, farklı uzmanlık alanlarından doktorlar olması dikkatleri çekti.

2017'DE REKOR RAKAM: 6 MİLYAR EURO

Dünya genelinde tüketiciler bakımlı ve genç görünmek için medikal estetik operasyonlarına 2017 yılında da yoğun ilgi gösterdi. Ameliyata gerek kalmadan uygulanan ve hızlı sonuç veren medikal estetik ve cerrahi pazarı için dünya genelinde tüketiciler 2017 yılında 6 milyar Euro harcadı. Daha önce ABD'li bir ilaç firmasının CEO'su David Pyott'un "2018'e kadar sadece botokstan elde ettiğimiz gelirler 4 milyar dolara kadar çıkacak" öngörüsü gerçekleşmiş oldu.

SAÇ EKİMİN YILDIZI ABD VE TÜRKİYE

Son dönemde büyüyen Türkiye pazarı ise ISAPS (Uluslararası Estetik Plastik Cerrahlar Birliği) verilerine göre, dünyada cerrahi olmayan operasyonların en çok yapıldığı 5 ülkeden biri oldu. Saç ekimlerimde ise Türkiye, ABD ve Hindistan’dan sonra en çok işlem yapılan 3. ülke oldu.

2017'NİN YILDIZI BOTOKS

ISAPS verilerine göre en çok cerrahi müdahale olmadan yapılan operasyonların basında ilk sırayı Botoks aldı. Botoksu sırası ile dolgu, epilasyon, lazerle cilt yenileme ve kimyasal peeling takip etti.

BOTOKS AVRUPA'DA 3 KAT PAHALI

Medikal estetik operasyonlarda Türkiye’ye yurtdışından talebin arttığını belirten Medikal Estetik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yasemin Savaş, sektörün kalite ve fiyat açısından Avrupa’da birçok ülkeden ayrıştığını söyledi. Medical estetiğin bir sağlık hizmeti olduğunu belirten Dr. Yasemin Savaş “
Medical Estetik hem Türkiye’de hem dünyada, sağlıklı bir yaşam için ihtiyaç haline geldi. Özellikle İstanbul, medikal estetik için Avrupa’nın önde gelen merkezlerinden biri oldu
. Sektör olarak büyük yatırımlar yapıyoruz ve yüksek hizmet kalitesi ile farklılık yaratıyoruz. Avrupa ve Amerika’da estetik ve güzellik amaçlı botoks uygulamaları Türkiye’den yaklaşık üç kat daha pahalı. Bu da bizim için büyük avantaj. Yurtiçi ve yurtdışında talebin, önümüzdeki yıllarda da artacağını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

EĞİTİMSİZ KİŞİLERE MEDİKAL ESTETİK YAPTIRMAYIN

Dr. Savaş sözlerine şöyle devam etti: Sağlık turizminde oldukça başarılı rakamlar yakalıyoruz. Örneğin 2016 yılında sağlık turizmi dışındaki turizm gelirlerinde yüzde 30 daralma yaşanırken, sağlık turizminde yüzde 5’lik bir artış yaşandı. Medikal Estetik sektörünün büyümesi, hem ekonomiye hem de istihdam artışına katkı sağlıyor.
Tabii ki bunun yanında çok ciddi riskler de var. Çok sayıda tezgâh altı yerlerde eğitimsiz kişiler, medikal estetik operasyonları yapıyor. Bu tür yerler hem sağlık açısından hem de kayıt dışı olmasından dolayı sektöre çok zarar veriyor. Bu hizmeti alacak kişilerin çok dikkatli olması gerekiyor. Her şeyden önce yapılan yanlış işlemlerin insan sağlığı için çok ağır sonuçları olabilir.

DOKTORLARIN CAZİBE ALANI



5 BİN LİRAYA GENÇLEŞME

Sağlık Bakanlığı'nın Kamu Sağlık Hizmet Fiyat tarifesine göre cilt bakımı genel anlamda seans başına 100 lira, kimyasal peeling işlemi tüm yüz için 300 lira, kırışıklık için yüze botoks seans başına 450 lira, terleme tedavisi için koltuk altına botoksta 800 lira, PRP 200-400 lira, saç mezoterapisi 200 lira, lazer ile cilt gençleştirme 500 lira, lazerle incelme tedavisi tek bölgede 400 liradan başlayan fiyatlarla, saç ekimi folikül başına 1,5 lira, tam yüz germe 5 bin lira, yağ aldırma 1.750 liradan başlayan fiyatlarla yapılıyor.

#Medikal estetik
#Medikal estetik fiyatları
#Medikal estetik ekonomisi
#Doktor
#Botoks
6 yıl önce