|

Bir isabetsiz anket daha

Finansa yön veren kurumların açıkladığı Türkiye ekonomisine dair beklenti anketleri, yeni bir olumsuz algı operasyonuna dönüştü. Türkiye’nin büyüme potansiyelini hiçe sayan son anket Reuters’ten geldi. 43 iktisatçının katılımıyla düzenlenen sözde ankette, büyüme oranlarının hedeften uzak kalabileceği belirtildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/01/2018 Cuma
Güncelleme: 00:59 - 19/01/2018 Cuma
Yeni Şafak
Reuters karavana anketini tekrarladı
Reuters karavana anketini tekrarladı

Büyümesiyle dünyayı kıskandıran Türkiye, kredi derecelendirme kuruluşlarının ardından bu kez de anketlerle olumsuz algı operasyonuna maruz kaldı. Son dönemde yerli ve yabancı finans kurumlarının açıkladığı anketlerde Türkiye ekonomisinin büyümesinin gözardı edilmesi dikkat çekiyor. Merkez Bankası’nın ardından İngiliz haber ajansı Reuters de Türkiye’nin büyüme potansiyelini yansıtmaktan uzak bir anket açıkladı.

GERÇEKLERDEN UZAK

Reuters’in anketinde görüşlerine yer verilen kurumların büyümeye en büyük katkıyı veren sanayici, tüccar, ihracatçı ve KOBİ’ler yerine, paradan para kazanan ve taşıdıkları pozisyonlara göre hedef şaşırtabilen ekonomist ve finansçılardan seçilmesi anlamlı bulundu. Durum böyle olunca ortaya çıkan anket sonuçları da Türkiye gerçeklerinden uzak kalıyor. Katılımcıların kendi portföylerindeki yatırımlara olumlu yansıyacak biçimde beyanlarda bulunması da dikkat çekti.

SON ANKET REUTERS’TEN

Reuters’in 43 iktisatçının katılımıyla düzenlenen sözde ankette, büyüme oranlarının hedeften uzak kalabileceği belirtildi.

YATIRIM PORTFÖYÜ ETKİLİ

Ankete katılanlar 2014’te portföylerindeki hisse senetlerini ve tahvilleri yüksek fiyatlardan yatırımcılara satarken olumsuz haberlere yer vermek istemedi. Hükümetinin 2015 için yüzde 4 olarak açıkladığı büyüme hedefini yüzde 3,3-4,13 olarak açıklayan Reuters, son anketinde ise yeniden düşük fiyatlardan pozisyonuna hisse senetleri ve tahvil eklemek için 2018 büyüme hedefini Orta Vadeli Plan (OVP) hedeflerinin oldukça altında tuttu.

Reuters, 18 Temmuz 2017 tarihinde açıkladığı ve 41 iktisatçının verdiği cevaplardan yola çıkarak yayımladığı anketinde 2017 yılı büyüme rakamını yüzde 2.6’dan lütfedip yüzde 3.9’a çıkarmıştı. Aynı ankette 2018 beklentileri yüzde 3.2’den yüzde 3.3’e yükselmiş, 2019 yılına ilişkin beklentisi ise büyümenin yüzde 3,8’e yönünde olmuştu. Ajans, Türkiye’nin 2017’de hızlı büyümesi karşısında son anketinde gerçekleşen rakamları inkar edemeyip geri adım atarak Türkiye ekonomisinin 2017’yi yüzde 6.5 büyüyeceğini açıkladı. 2018 ve 2019 yılı beklentileri ise yine düşük tutuldu. Ankete göre Türkiye’nin 2018 büyüme beklentisi yüzde 4, 2019 ise yüzde 3,8 olarak açıklandı.

  • Çin’de de yanıldı
  • Çin’de gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) geçen yılın son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.8 ile beklentilerden hızlı büyüdü. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin 2017’nin tamamında yüzde 6.9 ile yüzde 6.5 olan resmi hedefin üzerinde büyüdü. Ekonomi 2016’da yüzde 6.7 ile 26 yılın en zayıf büyümesini kaydetmişti. Reuters, Çin’in büyümesini de tutturamadı. Reuters anketine katılan analistler üçüncü çeyrekte yüzde 6.8 büyüyen GSYH’nin son çeyrekte yüzde 6.7 büyümesini bekliyorlardı. ve borçlardaki artışı yavaşlatmaya çalışıyorlar.
Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu

Büyüme oranlarının hedeften uzak kalabileceği belirtilen ankette, enflasyon verileri ise düşük bekleniyor. Uzmanlar, bir taraftan olumsuz algı oluşturulmaya çalışılırken bir yandan da enflasyonun düşeceğini beklemenin bile kendi içinde birer çelişki olduğunu ve akıllara bu ne perhiz, bu ne lahana sorusunu getirdiğini dile getiriyorlar

#Türkiye
#Ekonomi
#anket
#Reuters
6 yıl önce