|

Buğday kozumuz kenarda bekliyor

Türkiye, Rusya’ya sattığı yaş sebze meyve bedelinden 2 kat daha fazla hububat ithal ediyor. Türkiye; yıllık 1,2 milyar dolarlık buğday ithal ettiği Rusya’ya karşı bu kozunu da kullanabilir. Buğday üretiminde kendi kendine yeten Türkiye; buğday için Ukrayna, Kazakistan ve AB ülkelerine yönelebilir.

Yeni Şafak
04:00 - 4/12/2015 Cuma
Güncelleme: 21:03 - 3/12/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye'nin sebze ve meyvesini almakta naz yapan Rusya, sanılanın aksine ülkemize daha fazla gıda ürünü satıyor. Türkiye'nin 2014 yılında Rusya'ya yaptığı gıda ve tarım ürünleri ihracatı 1 milyar 143 milyon dolar iken Rusya'dan 2 milyar 491 milyon dolar ithal etti. Türkiye'nin Rusya'ya karşı tarım ve gıda dış ticaretinde 1 milyar 348 milyon dolarlık bir açık bulunuyor.



1,2 MİLYAR DOLARLIK ALIM


Bu rakamlar Rusya'nın ne kadar Türkiye'ye bağımlı olduğunu açıkça gösteriyor. Rusya'dan aldığımız gıda ürünlerinin başında ise hububat geliyor. Türkiye yılda ortalama 18-20 milyon tona yakın buğday üretimi gerçekleştiriyor. 2014 yılında üretilen miktar 19 milyon ton. Geçen yıl ithal ettiğimiz buğday miktarı ise 3 milyon 287 bin ton. Bunun çok büyük bir kısmını aldığımız Rusya'ya geçtiğimiz yıl 1,2 milyar dolar ödeme yaptık. Türkiye; Rusya'ya karşı bu kozunu da kullanabilir.



BUĞDAY DAKENDİ KENDİMİZE YETİYORUZ


Türkiye, buğday ithalatının çoğunluğunu lojistik ve rekabetçi fiyat avantajından dolayı Rusya Federasyonu'ndan karşılıyor. Ayrıca Kazakistan, Avrupa Birliği ülkelerinden ve Ukrayna'dan önemli miktarda ithalat gerçekleştiriyoruz. Sektör ilgililerine göre Türkiye, üretim rakamlarını kısa bir sürede rahatlıkla 25 milyon tonun üzerine çıkarılabilir. Bu durumda 5-6 milyon tonluk bir ihracat bile yapılabilir.



Toprak Mahsulleri Ofisi; bu yıl beklenen rekolteyi 22 milyon ton olarak açıkladı. Bu durum Türkiye'den alacağı buğdayı Rusya'dan başka ülkelerden alması noktasında elini güçlendirebilir. Türkiye buğday ithalatı için Rusya yeriner; Ukrayna, Kazakistan ve Avrupa Birliği üyesi ülkelere yönelirse Moskova yönetiminin yaptırımlarına ciddi bir karşılık vermiş olur.



GIDA ÇEKİŞMESİNDEN RUSYA ZARARLI ÇIKAR


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar; iki ülke arasındaki gıda çekişmesinde; Rusya'nın zararlı çıkacağını söyledi. Türkiye'nin buğday ve ayçiçeğini başka ülkelerden alabileceğini ama Rusya'nın Türkiye'den aldığı ürünleri ikame edebileceği bir alternatifinin bulunmadığını belirten Bayraktar, “Türkiye'nin Rusya'dan aldığı ürünleri başka ülkelere kaydırması çok daha kolaydır" dedi.



İHRACATÇIYA NAVLUN DESTEĞİ VERİLMELİ


Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı buğdaya başka bir pazardan rahatlıkla temin edebileceğini söyledi. Güvendi, sadece navlun masrafının artacağını söyledi. Bu artışa karşın devletin destek verirse Rusya'dan alınan buğdayın başka bir ülkeden rahatlıkla alınabileceğini kaydetti.


#Türkiye
#Rusya
#Türkiye Ziraat Odaları Birliği
#Şemsi Bayraktar
#Rusya Federasyonu
8 yıl önce