|

Büyüme beklentisi zirvede

Türkiye’nin bu yılki büyüme beklentisi zirve yaptı. İlk çeyrekte yüzde 5 büyüyen Türkiye ekonomisinin; ikinci ve üçüncü çeyrekte yüzde 7’nin üzerinde büyümesine ilişkin beklentiler arttı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Birinci çeyrekte yüzde 5 ile dünyada üçüncü olduk. Üçüncü çeyrekte 7,5 civarında büyüyerek dünyada ikinci olacağız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/08/2017 Pazar
Güncelleme: 00:06 - 27/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
Büyüme beklentisi zirvede
Büyüme beklentisi zirvede

İlk çeyrekte yüzde 5 büyüyerek küresel ligde en hızlı büyüyen üçüncü ülke olan Türkiye’nin, yılın geri kalanında da daha hızlı büyümesi bekleniyor. Şimdiye kadar açıklanan veriler ışığında yapılan değerlendirmelerde Türkiye’nin ikinci çeyrekte yüzde 5’ten fazla, üçüncü çeyrekte ise yüzde 7’nin üzerinde büyümesi hesaplanıyor.

YÜZDE 7’Yİ ÖNCE YILDIRIM DİLLENDİRDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ikinci çeyrek büyüme rakamlarını 11 Eylül’de açıklayacak. Yüksek büyüme beklentisine ilişkin en güçlü değerlendirme hafta içinde Malezya seyahati sırasında Başbakan Binali Yıldırım’dan geldi. Malezyalı yatırımcıları Türkiye’ye çağıran Yıldırım, Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansına dikkat çekti ve yüzde 7 büyümenin işaretlerini aldıklarını kaydetti.

ZEYBEKCİ: %7,5 BÜYÜRÜZ

Dün buna benzer bir çıkışı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yaptı. Türkiye’nin üçüncü çeyrekte yüzde 7,5 büyüyeceğini belirten Zeybekci, “Allah’ın izniyle o zaman üçüncü çeyrek büyümesiyle dünyada ikinci olacağız” dedi. Acıpayam Talip Özkan Sanat Merkezi’nde düzenlenen partisinin 6. olağan ilçe kongresinde konuşan Zeybekci, Türkiye’nin 2023’te dünyanın ilk 10, Avrupa’nın ilk 3 ekonomisinden biri olma hedefinin mutlaka yakalanacağını söyledi. Geçen hafta açıklanan ve ülkelerin ekonomik büyümelerini gösteren IMF raporunda Türkiye’nin dünyadaki 13. büyük ekonomisi olduğuna dikkati çeken Zeybekci “Türkiye şu anda dünyanın 13. büyük ekonomisi. İspanya’yı da geçtik. Avrupa’nın da 5. büyük ekonomisi” diye konuştu.

DERECELENDİRME KURULUŞLARI ŞAŞTI

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili tahminlerini yenilemeye bile vakitlerinin yetmediğini ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti: “Türkiye’nin 2017 büyümesine yüzde 2 küsur dediler. Yüzde 2,8, 3 diyen oldu, 3,1 diyen oldu. Bir kere yenilediler. 3,5 yaptılar. Şimdi bir kere daha yenilediler 4 yaptılar. Yetmeyecek. Birinci çeyrekte yüzde 5. Dünyada 3. sıradayız, geçen seneki ihanete rağmen, etrafımızı saran o ateş çemberine rağmen. İkinci çeyrekte yüzde 5’in biraz üzerinde yüzde 5.1, 5,5 gibi daha fazla olacak inşallah. Üçüncü çeyrek yani son çeyreğe geldiğimizde yüzde 7,5 civarında büyüyecek Türkiye. Allah’ın izniyle o zaman 3. çeyrek büyümesiyle dünyada ikinci olacağız”

TÜRKİYE’YE İNANIN

Türkiye’nin bu yılki büyüme rakamından gurur duyulmasını isteyen Zeybekci, “Yıl sonu Allah’ın izniyle muhteşem bir sonuç olacak. İhracatta tarihimizin rekorunu kıracağız inşallah 2017 yılında. Neye rağmen, etrafımızdaki ateş çemberine ve tuzaklara rağmen. Onun için Türkiye’ye inanın ve inanmaya devam edin” dedi.

  • Bu tablodan rahatsızlar
  • Ortadoğu coğrafyası yeniden şekillenirken Türkiye’nin büyüdüğünü ve geliştiğini gören bazı çevrelerin bundan rahatsızlık duyduğunu anlatan Zeybekci, “Diyorlar ki ‘bu masaya sen oturmayacaksın’. Peki oturmayalım. Biz ayakta bekleriz diyoruz bir süre. Bir bakıyorlar ki, Türkiye’nin o muhteşem gölgesi masanın üzerini kaplamış. Ondan da rahatsız oluyorlar. Ellerindeki kalemlerle haritalar çizecekler. Türkiye’nin etrafında ihanet çemberleri çizecekler. Türkiye’yi orasından burasından saracaklar. Bir bakıyorlar ki tepelerinde duruyoruz. Hepsinden büyük bir ülke duruyor tepelerinde. Onun için endişe edip, rahatsız oluyorlar.” ifadelerini kullandı.
Elvan: Büyümemiz kademeli olarak artar

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da, Türkiye’nin büyüme beklentisinin giderek yükseldiğini ifade etti. İlk çeyrekteki yüzde 5’lik büyümeyi hatırlatan Elvan, “2017 yılının ikinci çeyreğinde yine yüzde 5’in üzerinde büyüyeceğiz. Üçüncü çeyrekte ikinci çeyrekteki büyümemizin üzerinde bir büyüme performansını birlikte göstereceğiz” dedi. Karaman’ın Ermenek’te düzenlenen Dr. Ahmet Keleşoğlu’nu Anma Paneli’nde konuşan Elvan, Bu milletin yapamayacağı hiçbir şey yok. Yeter biz inanalım, birbirimize güvenelim, bizim birbirimize bağlılığımız artsın” diye konuştu

#Ekonomi
#Lütfi Elvan
7 yıl önce