|

Büyümemiz hız kesmiyor

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,2 büyüdü. Söz konusu dönemde, gayri safi yurtiçi hasılaya katkısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 artan sanayi ile yüzde 8 artan hizmetler sektörü ikinci çeyrek büyümesinin lokomotifi oldu. Yılın ikinci çeyreğinde yakaladığı yüzde 5,2’lik büyüme hızıyla 7 çeyrektir üst üste gelişim kaydeden Türkiye ekonomisi, bu performansıyla OECD ülkeleri içinde lider, Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla da ikinci oldu. İş dünyası büyüme performansından memnun kaldı.

Haber Merkezi
04:00 - 11/09/2018 Salı
Güncelleme: 00:51 - 11/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Türkiye yılın ikinci çeyreğinde yakaladığı yüzde 5,2’lik büyüme hızıyla 7 çeyrektir üst üste gelişim kaydetti.
Türkiye yılın ikinci çeyreğinde yakaladığı yüzde 5,2’lik büyüme hızıyla 7 çeyrektir üst üste gelişim kaydetti.

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,2 büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ikinci çeyreğine (nisan-haziran) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,2 arttı. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH tahmini, bu yılın ikinci 3 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20,4 artarak 884 milyar 4 milyon 260 lira olarak gerçekleşti.

SANAYİ VE HİZMETLER LOKOMOTİF

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde bu yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım sektörünün katma değeri yüzde 1,5, sanayi sektörünün yüzde 4,3, inşaat sektörünün ise yüzde 0,8 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri de yüzde 8 yükseliş gösterdi.

7 ÇEYREK KESİNTİSİZ BÜYÜME

Bunun yanında Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde gösterdiği yüzde 5,2'lik performansla 2016 yılında darbe girişiminin olduğu üçüncü çeyrekteki gerilemenin ardından 7 çeyrek üst üste büyüme kaydetti. Ayrıca takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksinde 2018'in ikinci çeyreğinde 2017'nin aynı dönemine göre yüzde 5,5, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksinde de bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 artış kaydedildi.

HANEHALKI TÜKETİMİ %6,3 ARTTI

Hanehalkı nihai tüketim harcamaları da 2018'in ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 6,3 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 7,2, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 3,9 artış gösterdi. Mal ve hizmet ihracatı, 2018 yılının ikinci çeyreğinde 2017'nin aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 4,5, ithalatı ise yüzde 0,3 artış gösterdi.

İŞ GÜCÜ ÖDEMESİNDE %19,4 ARTIŞ

İş gücü ödemeleri ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,4 artarken, net işletme artığı/karma gelir de yüzde 19,4 yükseldi. İş gücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içindeki payı geçen yılın aynı döneminde yüzde 36,5 olurken bu oran 2018'in ikinci çeyreğinde yüzde 36'ya geriledi. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 46,8'den yüzde 46,1'e düştü.


Dış talep artışı umut verici

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, güçlü ihracat ve turizm gelirlerindeki yüksek performansın net dış talebin büyümeye pozitif katkı vermesini sağladığını belirterek, “Bu durum, ekonomi politikalarımızdaki temel hedeflerimizin başında gelen, ekonominin dengelenme sürecinin başladığını göstermektedir.” ifadesini kullandı. TÜİK’in büyüme rakamlarını değerlendiren Albayrak, yılın geri kalanında ithalat talebinin düşmesi, ihracat ve turizm gelirlerindeki devam eden güçlü seyir ile net dış talebin büyümeye yüksek oranda pozitif katkı sağlamasının beklendiğine dikkati çekti.

ENFLASYON VE CARİ AÇIKLA MÜCADELE

Bakan Albayrak, şunları kaydetti: “Enflasyonla topyekün mücadele ve cari açığın sürdürülebilir düzeylere düşürülmesi bu dönemdeki öncelikli hedeflerimizdir. Yapısal reformlarla desteklenen maliye politikasındaki sıkı duruş ve makroekonomik dengelenme politikası büyümeyi orta vadede daha sağlıklı bir patikaya getirecektir. Bu büyümenin getirdiği refahın adaletli paylaşımı, nitelikli insan kaynağı ve güçlü toplumumuz ile gerçekleşecektir.”

  • Türkiye OECD’nin zirvesinde
  • Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yakaladığı yüzde 5,2’lik büyüme oranıyla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerini geride bırakırken, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldı. TÜİK, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve OECD verilerine göre, GSYH artışı 2018’in ilk çeyreğinde yüzde 7,3 olarak belirlenen Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrek itibarıyla kaydettiği yüzde 5,2’lik büyümeyle OECD’de lider, AB’de ise ikinci oldu. Söz konusu dönemde OECD büyüme ortalaması yüzde 2,5, Avro Bölgesi ile AB’de büyüme ortalaması yüzde 2,1 olarak gerçekleşirken, Türkiye, büyüme hızıyla bu bölgelerin çok üstünde performans sergiledi. Avrupa’da nisan-mayıs-haziran döneminde en fazla büyüme kaydeden ülke ise yüzde 5,7 ile Malta oldu.

İkinci yarıda da destekler sürecek

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin ikinci çeyrekte gösterdiği büyüme performansıyla, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrıştığını belirterek, 2018 yılında ihracatta tarihi zirveye ulaşarak yılın ikinci yarısında da büyümeyi ve istihdamı desteklemeyi hedeflediklerini bildirdi. Pekcan, büyümeye net ihracatın katkısının 0,96 puan düzeyinde olduğunu belirterek, “Türkiye, yüksek performansını devam ettirerek, bölgesinde yatırımcıların en fazla kazandığı, en verimli ve karlı üretim gerçekleştirdiği ülke olacaktır” dedi.


İhracatçılar rekor bekliyor

İş dünyası, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,2 büyüme kaydetmesini memnuniyetle karşıladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Veriler ışığında, ihracat performansımızın 2018 yılını da başarıyla kapatacağını ve büyümemize pozitif katkı sağlayacağını düşünüyorum. Yıl sonunda 170 milyar doların üzerinde bir ihracat rakamına ulaşarak, yeni bir rekor daha kıracağız” dedi.


Senaryolar yazanlara cevap

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’nin ikinci çeyrekte %5,2 büyümesinin, ekonomi üzerinde senaryo yazanlara verilmiş anlamlı bir cevap olduğunu söyledi. Yılın ikinci çeyreğinin seçim sürecine rastladığına işaret eden Avdagiç, bu süreçte seçime yönelik popülist yaklaşım yerine ekonominin gereklerinin uygulandığını görüldüğünü ifade etti.


Saldırıları bertaraf ederiz

Büyüme verilerine ilişkin Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, gelişmiş ülke ekonomilerini geride bırakan Türkiye’nin büyüme grafiğinin başta ekonomik ve finansal savaştan kaynaklanan kur dalgalanması olmak üzere, kendisine yöneltilen bütün saldırıları bertaraf edecek güce sahip olduğunu gösterdiğini belirtti.

#Ekonomi
#Türkiye
#Ekonomik büyüme
6 yıl önce