|

Çalışmayan esnafa ödeme

Devlet esnafı unutmuyor. İş kazası ya da meslek hastalığından dolayı çalışamayan Bağ-Kur'lu esnafa ödeme var. Üstelik 10 günlük rapor alan esnaf en düşük 220, en yüksek bin 903 lira alabiliyor.

Yeni Şafak
10:20 - 18/11/2016 Cuma
Güncelleme: 07:23 - 18/11/2016 Cuma
Diğer

Bağ-Kur'lu esnafa geçici veya sürekli iş görmezlik ödeneği var. Sosyal güvenlik reformuyla halk arasında "istirahat ve rapor" parası olarak bilinen ve sadece SSK'lıların yararlandığı hak Bağ-Kur'luya da tanındı. Kendi nam ve hesabına çalışan Bağ-Kur'lu artık iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde rapor alıp istirahat ederse para alacak.



KİMLE RAPOR PARASI ALABİLİR?

* İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle yatarak tedavi görmek ve rapor almak. Grip nezle gibi rahatsızlıklardan dolayı çalışamayana para ödenmiyor


* Bağ-Kurlunun rapor aldığı günden önceki 90 günlük sürede prim borcu olmayacak.


* Şirket ortağı olan Bağ-Kur'lu rapor alamazken, muhtarlar, esnaf ve tüccarlar bu paraya hak kazanıyor



NE KADAR ALINIR?

İstirahat parası kazanca yani aylık ödenen prime göre belirleniyor. Ödeme raporun alındığı 3.günden itibaren başlıyor. En düşükten prim ödeyen esnafın günlük rapor parası ayakta tedavide 36,60 lira, yatarak tedavide 37,45 lira. Posta'nın haberine göre, tavandan prim ödeyenin ise günlük rapor parası ayakta tedavide 238, yatarak tedavide 178 lira. 10 günlük rapor alan esnaf SGK'dan en düşük 220 lira, en yüksek 1903 lira rapor parası alabilir.



PARANIZI NEREDEN ALABİLİRSİNİZ?

Rapor paraları rapor bitim tarihinden 20-45 gün arasında ödeniyor. Para her ayın 8-14'ü arasında Ziraat Bankası'na yatıyor. Kesin tarihi öğrenmek için de "Alo 170"i arayabilirsiniz. Ayrıca E-devlet üzerinden de sorgulama yapabilir ve ne kadar rapor parası alabileceğinizi görebilirsiniz.


#Esnaf
#Bağ-Kur
#Para
#Ödeme
#Rapor parası
#İstirahat
7 yıl önce