|

Çarpık kentleşmeye neşter

İç göçün önemli sonuçlarından çarpık kentleşme sorunu yeni yönetmelikle çözülecek. ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ ile şehirlerin dikey yerine yatay mimari ile gelişmesi amaçlanıyor. Belediyelere kendi yönetmeliklerini yapma hakkı verilecek uygulamanın 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/06/2017 Salı
Güncelleme: 00:56 - 27/06/2017 Salı
Yeni Şafak
​Çarpık kentleşmeye neşter
​Çarpık kentleşmeye neşter

Ülkemizde 1950’li yıllardan itibaren iç göç nedeniyle artan çarpık kentleşmenin belli bir düzene sokulması için yeni bir imaar yönetmeliği gündemde. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirlerde çarpık kentleşmeden kaynaklanan kötü silüetin giderilmesi amacıyla imarda bazı yeni düzenlemeleri kapsayan yönetmelik taslağını Başbakanlığa gönderdi. “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği”nin 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi planlanıyor. Yürürlüğe 1 Temmuz’da girmesi planlanan yönetmelikle, emsal verilip taban alanı verilmeyen parsellerde, çekme mesafeleri içinde kalmak şartıyla taban alanı sınırının yüzde 40’tan yüzde 60’a kadar çıkarılması sağlanacak.

HEDEF YATAY MİMARİ

İlgili düzenleme ile, belediyelerin kendi yönetmeliklerini hazırlamalarına ve bu sayede yöresel uygulama yapmalarına imkan tanınacak ve emsal harici alanlar ise yangın merdiveni dışında parselin toplam emsale esas alanının yüzde 30’unu geçmemesi kaydıyla idarelerce belirlenecek. “Şehirlerin dikey yerine yatay gelişmesinin” hedeflendiği yönetmelik taslağında, plan, fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre şartlarına uygun yapı ve yapılaşma ile projelendirme ve denetime ilişkin usul ve esaslar yer alıyor.

Birden fazla yönetmelik uygulamasına son verilerek tek bir yönetmeliğe geçilmesini esas alan yeni düzenlemeyle, inşaat sektöründe birçok yenilik hayata geçirilecek.

Stüdyo dairelere izin yok

Düzenlemeler arasında, 1+0 stüdyo dairelerin bundan sonra imar projelerine dahil edilmemesi, yeni tip konut projelerinde en küçük dairenin 1+1 ve minimum 28 metrekare olarak tasarlanması da yer alıyor. Taslağa göre, çeşitli bölgelerde imar planıyla getirilmiş farklı hükümler yoksa yapılacak ifrazlarda, elde edilecek yeni parsellerin asgari ölçüleri, arazi meyli, yol durumu, mevcut yapılar ve benzeri gibi mevkinin özellikleri ile bu parsellerde inşa edilecek yapıların ölçüleri ve yöresel ihtiyaçları göz önünde tutularak belirlenecek. Parsel büyüklükleri hakkındaki hükümlere uyulmayan arsalarda yeni veya ilave yapı ruhsatı düzenlenemeyecek. Ayrıca yoldan kotlandırılan binalarda, yoldan düşük arazilerde kademelendirme esası da getirilecek.


Belediyelere özgü yönetmelik

Yönetmeliğin genel ilke ve esasları değiştirilmemek kaydıyla, il ve büyükşehir belediyelerinin kendi yönetmeliklerini hazırlamalarına ve bu sayede yöresel uygulama yapmalarına imkan tanınacak. İlgili idareler, imar planlarında açıklanmamış ve bu yönetmelikte yer almamış hususlarda, yapıların estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplamasına yönelik kurallar koymaya, yapıların inşasında yöresel malzeme kullanılmasına ve yöresel mimarinin dikkate alınmasına ilişkin zorunluluk getirmeye de yetkilendirilecek.

Emsal harici alanlar ise yangın merdiveni hariç parselin toplam emsale esas alanının yüzde 30’unu geçmemesi kaydıyla idarelerce belirlenecek.

Yönetmelik taslağında, subasman kotunda yapılacak otopark alanlarına ilişkin yeni düzenlemeler de yer aldı. Buna göre, subasman kotunda oluşturulan ve mevzuat gereği yapılması zorunlu olan otopark alanlarının 2 katı alan ve bunun yanında bütün cepheleri gömülü otoparklar emsal dışında yapılabilecek. Yine subasman kotu altında, kısmen açığa çıksa dahi zorunlu ve bazı ortak alanlar yapılabilecek. Otoparkların, bina yan, arka ve kısmen ön bahçenin altına yapılabilmesi de sağlanacak.

#Türkiye
#Kentsel dönüşüm
7 yıl önce