|

CEO’lardan tam güven

CEO’ların 2018 için küresel büyüme beklentilerindeki iyimserlik, bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştı. Dünya ekonomisinin büyüyeceğine ilişkin oran yüzde 57’ye ulaşırken, Türkiye için tahminler dört katına çıkarak yüzde 51’i buldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:04 - 24/01/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
2018 için küresel büyüme beklentilerindeki iyimserlik, bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştı.
2018 için küresel büyüme beklentilerindeki iyimserlik, bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştı.

PwC’nin bu yıl gerçekleştirdiği 21. Yıllık Küresel CEO Araştırması’na göre, 2018 için küresel büyüme beklentilerindeki iyimserlik, bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştı. 85 ülkeden tam bin 293 CEO’nun katılımı ile yapılan araştırmada, 2012 yılından bu yana sorulan küresel ekonomik büyümeye ilişkin soruya 'artacak' cevabını verenler, geçen yılki yüzde 29’lık oranın iki katına çıkarak yüzde 57 oranına ulaştı. Türkiye’de ise ilgili oran geçen yılın 4 katına çıkarak yüzde 12’den yüzde 51 seviyesine yükseldi.

2017 EN İYİ PERFORMANS YILI OLDU

PwC Türkiye Başkanı Halûk Yalçın, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “2017, küresel ekonominin 2011’den beri neredeyse en iyi performans gösterdiği yıl olarak görülüyor. ABD’ye ek olarak ekonomiyi destekleyici politikaların meyveleri Avrupa’da da belirgin şekilde toplanmaya başladı. Brezilya, Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ekonomilerde de işler tekrar yoluna giriyor gibi. Bu küresel bazda tekrar bir yeni denge oluşacağının işareti. Türk CEO’lar da oldukça iyimser olmakla birlikte bu kez ihtiyatı elden bırakmaya niyetleri yok. Son dönemde dünyada ve Türkiye’de oluşan büyüme trendi, iyimserliği artırmasına rağmen, Türk CEO’lar şirketlerinin gelir artışına yönelik beklentilerini kısa vadeli güçlüklerin son derece bilincinde olarak kurmuş durumdalar. Bu olumlu beklentilerin ihtiyatlı bir yaklaşımla yoğurularak gerçeğe dönüştürülmesi gerekli. İlerleyen günlerde Türk ekonomisine yön veren CEO’ların görüşlerinin yer aldığı kıyaslamalı yorumları da ayrıca paylaşacağız.”


CEO'LARIN TAHMİNLERİ SÜRPRİZ DEĞİL

Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos yıllık toplantısının açılışında açıklanan raporda, CEO’ların küresel büyümeyle ilgili iyimserliğindeki çarpıcı artış hemen hemen tüm ülkelerde görülüyor. Japonya ve İngiltere gibi geçtiğimiz yıl “en az iyimser” ülkelerde bile, küresel büyümeyle ilgili iyimserlik, geçen seneden bu yana iki katına ulaştı. PwC Küresel Başkanı Bob Moritz, “CEO’ların iyimserlikleri, ekonomik göstergelerin çok güçlü olmasından kaynaklanıyor. Küresel borsalarda gözlenen değer kazancı ve GSYİH büyüme beklentileri karşısında, CEO’ların iyimserliği sürpriz değil” açıklamasında bulundu.

  • YÖNETİCİLER BÜYÜME POTANSİYELİNE BAKIYOR
  • Araştırmada yer alan bazı sonuçlar ise şöyle sıralandı; Küresel CEO’lar arasında 2018’de ekonomik büyümenin artacağına yönelik iyimser beklenti yüzde 57 ile rekor seviyelere ulaşıyor. Türkiye’deki CEO’lar için bu oran yüzde 51. CEO’ların yüzde 42’si kendi şirketlerinin gelecek 12 ay içinde büyüme potansiyeline “çok güveniyor.” Türkiye’deki CEO’lar yüzde 32’lik oran ile daha ihtiyatlı. 2018 yılında büyüme için hedef olarak görülen piyasaların başında gelen ABD, Çin’e karşı liderliğini pekiştiriyor. Çalışan sayısında artış planlanıyor, ancak liderler dijital becerilere erişim ile ilgili endişe duyuyorlar. CEO’ların üçte ikisi, başta mühendislik ve inşaat, teknoloji ve iletişim sektörü olmak üzere; teknolojideki gelişmeler sebebiyle işlerini kaybedecek çalışanların yeniden eğitilmesinden sorumlu olduklarını düşünüyor. CEO’lar refah düzeyinin sadece milli gelir gibi finansal verilerle ölçülmemesi gerektiği konusunda hemfikirler.
#Ekonomi
#Türkiye
#CEO
6 yıl önce