|

Çukurova’da inşaat başladı

Mevcut havalimanları içinde 30 milyon yolcu kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanı olacak Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın inşaatı yapılan törenle yeniden başladı. Dünyanın en büyük pistlerinden birine sahip olacak bu havalimanı, tamamlandığında Türkiye ve bölgenin lojistik üssü haline gelecek. Dev tesisin 29 Ekim 2018’de açılması planlanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:49 - 26/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
Çukurova’da inşaat başladı
Çukurova’da inşaat başladı

Mersin ve Adana başta olmak üzere bölgeye hizmet vermek amacıyla konvansiyonel boyutlarda planlanan ve 30 milyon yolcu kapasitesine sahip Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın inşaatını başlatma töreni, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik'in katılımıyla yapıldı. Ulaştırma Bakanı Arslan, Çukurova Havalimanı'nın toplamda 1 milyar liralık bir yatırım olduğunu belirterek, “Yapılacak olan pisti 3 bin 500 metreye 60 metre. Dünyanın en büyük pistlerinden biri, dünyanın en büyük uçağı olan A380'nin inmesine uygun bir pist yapıyoruz. O da yetmiyor, yine yanında dünyanın en büyük ikinci pistlerinden birine sahip olacak 3 bin 500 metreye 45 metrelik ikinci bir pist olacak. Aynı anda 15'ten fazla uçağın park edebileceği aprona sahip olacak” dedi.



2 BİN 500 KİŞİYE İŞ KAPISI


Bakan Arslan, havalimanının üst yapı ihalesini de yaptıklarını ve yakında üst yapı inşaatına başlanacağını belirterek, Çukurova Havalimanı'nı 29 Ekim 2018'de açmayı planladıklarını kaydetti. Çukurova Havalimanı'nın yılda 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacağını kaydeden Arslan, şöyle konuştu: “Adanalı, Mersinli, Osmaniyeli bu havalimanını kullanmakla yetinmeyecek. Bu havalimanından kargo terminali marifeti ile ihracat yapmakla yetinmeyecek, bir de burada istihdam sağlanacak. Adana Havalimanımız 4,5 milyona hizmet ediyor. Bunları bölge ekonomisi, bölgenin ürünleri ihraç edilebilsin diye yapıyoruz. Sadece Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın bugün inşaatına başladığımız kısım 221 milyon lira.”



BÖLGEDEKİ YATIRIM 11 MİLYAR TL


Ulaştırma Bakanlığının Çukurova Bölgesindeki yatırımlarını anlatan Arslan, sadece Adana'da son 15 yılda ulaştırma yatırımlarının 4 milyar 100 milyon lira olduğunu söyledi. Arslan, şöyle devam etti: “Mersin de bir bu kadar. Osmaniye de geri kalmıyor. Çukurova Bölgesel Havalimanı'ndan yararlanacak 3 ilimizi düşünürseniz, yaptığımız yatırım 11 milyar liranın üzerinde. Bunları unutturmaya çalışıyorlar, lütfen unutturmayın. Sadece şu an bu 3 ilimizde devam eden büyük projelerimizin sayısı 34. Bu 34'e Çukurova Bölgesel Havalimanı dahil değil. Etti mi 35. Bu 35'e Mersin'i Adana'ya, oradan Karaman'a, Konya'ya, İstanbul'a kadar bağlayacak olan yüksek hızlı tren dahil değil. Etti mi 36. Bu projeye Mersin'i Adana'ya, Gaziantep'e bağlayacak olan hızlı tren dahil değil. Bunların da rakamlarını dahil edin, emin olun ki, onların hayalleri bu rakamlara erişmez.”



Ekonomiyi halk iradesi büyütür


Çukurova Bölgesel Havalimanı törenindeki konuşmasında, Türkiye ekonomisinin büyümesinin ancak halk iradesinin büyümesiyle olacağını dile getiren Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu: “Demokrasimiz ve halkın iradesi büyüdükçe ekonomimiz büyümüştür ve bu hizmetler mümkün olmuştur. Darbe, müdahaleler ve koalisyon dönemlerinde halkın iradesi, halkın devleti yönetme iradesi zayıf kaldığı ve istikrar oluşamadığı zaman ise bunlar ortaya çıkamamıştır. İstikrar olunca bütün bu projeler son derece hızlı hayata geçmekte."







Turizme hizmet edecek


Ekonomisi, sanayisi, tarımı ve hizmet sektörüyle öne çıkan Çukurova'nın en önemli eksikliği olan söz konusu havalimanını da hayata geçirerek yöreyi tüm dünyaya entegre edeceklerini belirten Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, ilk girişimi 2013 yılında yapılan havalimanının, yüklenici firmanın gerekli taahhütleri yerine getirmediği için geciktiğini anımsattı. Elvan, daha fazla gecikmemesini istedikleri havalimanının, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yatırım programına alınarak, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılmasının kararlaştırıldığını bildirdi. Çukurova Bölgesel Havalimanı için yapılan törende konuşan Elvan, “Tarihiyle, kültürel mirasıyla inanılmaz bir değere sahip olan Çukurova havzamız, inşallah, o uzun sahilleriyle hem yurt içinden, hem de yurt dışından turistlere önemli bir hizmet verecek” diye konuştu.









#Çukurova
#Çukurova Bölgesel Havalimanı
#Mersin
#Adana
#Ulaştırma Bakanı
#Ahmet Arslan
7 yıl önce