|

Dilekçeni ver borçtan kurtul

Bağ-Kur’lu 1.3 milyon vatandaşı ilgilendiren borç silme yöntemi belirlendi. Yeni çıkan genelgeye göre, SGK’ya dilekçeleri ile müracaat eden esnafın prim borçları hemen silinecek. Şartları taşıyanlar hemen emekli olacak. İsteyen vatandaşlar, üç ay içinde bir dilekçeyle başvurabilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:18 - 12/05/2015 Salı
Yeni Şafak

Bağ-Kur'lulara birikmiş borçlarını sildirme imkanı tanıyan yasanın ardından genelge de çıktı. Bağ-Kur'lu, 1 milyon 347 bin vatandaşı ilgilendiren yasadan yararlanmak isteyenler, üç ay içerisinde bir dilekçe ile SGK'ya başvurarak borçlarından kurtulabilecek. Kimi Bağ-Kur'lu emekli olabilecek, kimi de sıfırdan prim ödemeye başlayarak sağlık hizmetlerinden yararlandırılacak. SGK'nın konuya ilişkin genelgesine göre, şirket ortakları da dahil tüm Bağ-Kur'lular borç sildirmeden yararlanabilecek. Buna göre, Tarım Bağ-Kur'luları ve esnaf da kapsamda olacak.



30 NİSAN 2015 İTİBARİYLE


Borçları sildirmek için en önemli şart ise borç süresinin en az 12 ay olması. Buna göre, 30 Nisan 2015 tarihi itibariyle geriye doğru en az 12 ay borcu olan her Bağ-Kur'lu, borcunu tamamen sildirebilecek. 12 aydan daha az borcu olanlar ise yasadan yararlanamayacak ama onlar da borçlarını yapılandırarak taksitler halinde ödeyebilecek. Borcunu daha önce çıkan yapılandırma yasalarından yararlanarak taksitlendirenler için de hak tanındı. Bu vatandaşlar, taksitleri ödemeye başlamış olsalar da 3 aylık sürenin sonunu beklemeden bağlı bulundukları SGK müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak borçlarından kurtulacak.



Emeklilik imkanı da var


Borçları sildirmek için 3 aylık bir süre öngörüldü. Genelge ile bu süre, 31 Temmuz 2015'te sona erecek. Bir dilekçeyle borcu silinen tüm Bağ-Kur'lular, eğer emeklilik şartlarını taşıyorlarsa hemen emekli olacak. Taşımıyorlarsa bu kez alamadıkları hastane hizmetlerine kavuşacak ve emeklilik için primlerini ödemeye başlayabilecek. Ayrıca, 1 Ocak 2012 tarihinden beri Bağ-Kur'u bulunan ve hiç ödeme yapmayan bir kişinin talep etmesi halinde Bağ-Kur'u 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle durdurulup kanunun Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi takip eden aybaşı itibariyle yeniden açılabilecek.



Borçların tamamı silinecek


* Yasa ile 12 aydan fazla olan borçların tamamı sildirilebilecek.


* Hizmetler ise dondurulacak, istenirse ileride tekrar borçlanılıp emeklilik hesabına katılacak.


* Tekrar Bağ-Kur'lu çalışmak isteyen borçlular için sigorta hizmeti sıfırdan başlatılacak.


* Bağ-Kur borçlusu, bağlı bulunduğu SGK müdürlüğüne yazılı başvuracak.


* Ekstra bir evrak gerekmeyecek.


* Borç sildirmek isteyenlerin en geç Temmuz 2015 sonuna kadar başvurması gerekecek.


#bağkur
#emekli
#bağkur borçları
9 yıl önce