|

Diriliş ekonomisi

Yüksek faiz ve döviz kuruyla Türkiye’yi hedef alan girişimlere karşı tüm Türkiye tek yumruk oldu. İş dünyası temsilcileri ile STK başkanları yatırım ve ihracata dayalı “diriliş ekonomisi” modeliyle, bu zorlu süreci geride bırakacağımıza işaret etti. İş adamları; ekonomik savaşta omuz omuza mücadele etme mesajı verdi.

Haber Merkezi
04:00 - 14/08/2018 Salı
Güncelleme: 01:33 - 14/08/2018 Salı
Yeni Şafak
Türkiye’yi hedef alan girişimlere karşı tüm Türkiye tek yumruk oldu.
Türkiye’yi hedef alan girişimlere karşı tüm Türkiye tek yumruk oldu.

Dolar kuru üzerinden oluşturulan algı operasyonuyla Türkiye’yi hedef alan kesimlere karşı Türk iş dünyası ile STK’lar seferberlik başlattı. Bankacılık sektöründen tutun, sanayiye kadar her kesimden hükümete destek yağdı. Türk ekonomisine güvendiklerinin altını çizen İş dünyası ile STK başkanları, kurda yaşanan hareketliliğin geçici olduğuna işaret etti. Ülke ekonomisinin geçmiş yıllarda birçok krizin üstesinden geldiğini hatırlatan yetkililer; yatırım ve ihracata dayalı “diriliş ekonomisi” modeliyle bu savaşın da üstesinden gelineceğini ifade etti.

SPEKÜLATİF ATAKLAR VAR

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, döviz kurundaki dalgalanmaya ilişkin olarak, “Mevduat çıkışı yok. Efektif olarak bakıldığında cuma günü bir miktar artış var. Yönetilemez şeyler hiç değil. Bunlar normaldir” dedi. Zor günlerden geçildiğini ifade eden Bali, “Çok ciddi spekülatif ataklar olduğunu düşünüyorum. Kurları iki ülke arasındaki enflasyon farkından hesaplanır diye okulda öğrettiler. Hiçbir teoriye uymadığı düşüncesindeyim” değerlendirmesinde bulundu.


ŞİMDİ EYLEM ZAMANI

Cari açığın 5,7 seviyesinde olduğuna işaret eden Bali, şunları kaydetti: “Bu ülke cari açıkta çift basamaklı orana yaklaştığı sırada, petrol varili 130 dolar olduğunda kur atağı yemedi. Geçen haftaki gelişmelere baktığınız zaman bunun normal piyasa dinamikleri içinde açıklanması zor. Bu bir ekonomik savaş. Bize düşen kısmı var; bunu öngörebilmeli, çok çabuk aksiyon göstermeliyiz. Şu an eylem zamanı.” “Biz bu ülkenin sadece refahını paylaşmak için bir araya gelmiş bir topluluk değiliz” diyen Bali, “Kriz yönetme becerisi olan bir ülkeyiz. Çok iyi bir koordinasyonla, dahili gündemlerle kafaları karıştırmadan, dışarıya dönük taahhütlerimiz bakımından yapmamız gerekenleri yapmalıyız” ifadelerini kullandı.


Ekonomik savaşı kaybetmeyeceğiz

Her türlü yaptırım ve baskılara rağmen seçilmiş meşru hükümetin yanında yer alacaklarının altını çizen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan, “Türkiye’nin en etkin milli ve yerli sermaye platformu olarak; İmalat (Üretim), Yatırım ve İhracata dayalı “diriliş ekonomisi” modeliyle, bu zorlu süreci hep birlikte geride bırakacağımıza olan inancımız tamdır” diye konuştu.


İTO’dan KGF önerisi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, kur üzerinden Türkiye’ye karşı yürütülen ekonomi savaşında reel sektörün finansman desteğiyle güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Avdagiç, bankalara da Merkez Bankası’nın bugün artırdığı teminat yönetiminde esnekliği eksiksiz şekilde reel sektöre yansıtma çağrısında bulundu.

İstikrar vurgusu

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı saldırı karşısında iş alemine düşen görevin ekonomik istikrarın korunmasına katkıda bulunmak olduğunu belirterek “Bu ülke hepimizin. Elimizi değil, gövdemizi taşın altına koymalıyız. Ekonomik istikrarın korunmasından hepimiz sorumluyuz” dedi. Türkiye’nin demokratikleşmek için geçirdiği önemli değişim döneminde üzerinde ekonomik baskı oluşturulmaya çalışıldığına dikkati çeken Baran, ekonomik ve siyasi istikrarın sadece bir kesimin değil, bütün toplumun meselesi olduğunu söyledi.

TÜRSAB: Seferberlik günü

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) duyurusunda, “Türkiye, halkıyla ve hakkıyla yürümeye, yükselmeye devam edecektir” ifadesi kullanıldı. TÜRSAB’dan yapılan duyuruda, “Türkiye, halkıyla ve hakkıyla yürümeye, yükselmeye devam edecektir. Gün seferberlik günüdür. Ekmeğini, suyunu, sahip olduğu her şeyi bu millete borçlu olanların ‘buradayım’ deme günüdür. İstiklal ve istikbal günüdür. Varız, buradayız, hazırız” ifadelerine yer verildi.


Hayranlıktan vazgeçilmeli

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, cari açığın önüne geçmek için birey olarak herkesin tercihlerini gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayarak “Yabancı malı hayranlığından vazgeçmeli ve yerli malı tüketimine yönelmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.


Önlemler işe yarıyor

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, “(Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası kararları) Alınan önlemlerin işe yaradığını görmeye başlıyoruz” dedi. Piyasada döviz kurunda bir stabilizasyon başladığını ifade eden Leblebici, “Genel olarak döviz kuruna yönelik halkımızın alım talebi yok. Normal akışına dönmeye başladık. Bunun üzerinde alınacak gerekli önlemler de BDDK ve Merkez Bankası tarafından kurgulanır ve alınır. Birkaç gün içinde piyasanın daha normale dönmesini bekliyoruz” diye konuştu.

SPEKÜLATİF ATAKLAR VAR

Herkesin ufak tefek talebinin olabildiğini ama genele yaygın bir talep görmediklerini dile getiren Leblebici, “Bankacılık sektörünün sağlam olduğunun göstergesi şu, Merkez Bankası brüt rezervlerinde zorunlu karşılığı alırsanız, gelen döviz tevdiat hesabı talebinin büyük kısmını karşılayabilecek kadar rezervimiz var. O nedenle burada endişe edecek bir şey yok. TL tarafında zaten problem yok. Sistemin bu tür spekülatif atakları rahatlıkla karşılayabilecek kapasitesi bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.Leblebici, mevduata el konulacağı iddialarına ilişkin ise, şunları söyledi: ”Bunlar aslı astarı olmayan, spekülatif haberler. Zaten Cumhurbaşkanımız ‘biz hiç bir şekilde serbest piyasa ekonomisinden taviz vermeyeceğiz’ dedi. Bundan daha öte iyi niyet gösterilebilecek bir cümle yok diye düşünüyorum.”


Tüm kesimler el ele vermeli

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, ABD’nin Türkiye’ye karşı yaptırım açıklaması sonrası gelişen sürece ilişkin iş dünyasının tüm paydaşlarına seslendi. Cesur, ABD’nin açıkça Türkiye’yi hedef aldığı bir durumda iş dünyası olarak toplu bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Sanayiciden tam destek

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, ABD’nin yaptırımlarına karşı, sanayicileri kira da dahil her türlü alışverişi Türk Lirası’yla yapmaya çağırdı. Nursaçan, kentteki sanayicilerin yapacakları ilave yatırım, üretim, ihracat ve yaratacakları istihdamla ülke ekonomisine her zamankinden daha çok katkı sağlayacaklarını kaydetti.

Uyum içinde çalışmalıyız

Türkiye’nin tüm zorluklarla başa çıkacak gücü olduğunu vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemiz yeni bir döneme girerken ve 2023 hedeflerine hızla koşarken döviz kurlarındaki ani artış ve düşüşler yaşanıyor. Stratejik adımlarla en küçük birimden en büyüğe kadar birlikte uyum içerisinde gelişmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.


Dövizi bozdur ülkene sahip çık

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Türkiye’nin, saldırıların üstesinden geleceğini belirterek, “Ülkemiz ve geleceğimiz dolardan değerlidir. Müteahhitlerimizden ellerindeki dövizlerini bozdurmalarını, ülkelerine ve geleceklerine sahip çıkmalarını önemle bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

#Ekonomi
#türkiye
#Ekonomik kalkınma
6 yıl önce