|

Dolar düşer mi yükselir mi?

31 Mart seçimlerine az bir zaman kaldı. Siyaset yerel seçime odaklanmışken, seçimi asıl bekleyen ise ekonomi, dolar ve piyasalar. Vatandaşlar dolar kuru ne olur, dolar düşer mi artar mı gibi soruların yanıtlarını merak ediyor. Bu konuda basında yer alan tahminleri sizler için derledik...

Yeni Şafak
13:34 - 12/02/2019 Salı
Güncelleme: 13:43 - 12/02/2019 Salı
Yeni Şafak
Siyasetçiler seçme hazırlanırken, ekonomik gelişmeler ise yakından takip ediliyor. Dolar ne kadar olur merak ediliyor.
Siyasetçiler seçme hazırlanırken, ekonomik gelişmeler ise yakından takip ediliyor. Dolar ne kadar olur merak ediliyor.

Türkiye, 31 Mart 2019'da yerel seçimler için sandık başına gidecek. Başta büyükşehirler olmak üzere il ve ilçe belediyeleri için adaylar titizlikle belirleniyor, bazı şehirlerde stratejik ittifaklar kuruluyor, her bir oyun kıymetli olduğu tabana tane tane anlatılıyor. Siyasetçiler seçime hazırlanırken, ekonomik gelişmeler ise yakından takip ediliyor. Özellikle dolar hakkında yorumlar, dolar ne kadar olur düşer mi yükselir mi gibi soruların cevapları aranıyor. Bu konuda basında yer alan tahminlere ek olarak, aracı kurumların paylaştığı beklentileri bilgilendirme amaçlı olarak sizler için derledik.

DOLAR NEDEN ARTTI?

2013 yılından sonra ABD’nin dünya üzerindeki doları kendi ülkesine çekme hamleleri, dışa bağımlı olan ve ülkeye dolar girdisinin çok önemli olduğu Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri zora soktu. Yaşanan bu global krizin yanı sıra siyasal açıklamalar da dolar kurunun Türk Lirası karşısında değer kazanmasına sebep oldu.

TÜRKİYE'DEN HAMLE

Hükümetin “Enflasyonla topyekün mücadele” adı altında uygulamaya koyduğu yüzde 10 indirim uygulaması, asgari ücretin yüzde 26 düzeylerinde artırılması, ÖTV ve KDV indirimlerinin 3 ay, İmar Barışı başvurularının 6 ay daha uzatılması gibi hamleler doları baskı altına almaya yetti. Ancak bu adımların devamının gelmesi doları, Türk lirası ile ticaretin artırılması, yatırımların artması gibi birçok hamlenin hızlandırılması gerekiyor.

DOLAR NE KADAR? 12 ŞUBAT DOLAR KURU

Dolar, ABD-Çin ticaret geriliminin ve küresel büyüme endişelerinin güvenli liman talebini desteklemesiyle başlıca para birimleri karşısında 2019'ın zirvesine yakın seyrediyor. Şubat ayına 95.55 seviyesinden başlayan dolar endeksi, dün yüzde 0.45 artışla 24 Ocak'tan bu yana en fazla yükselişi kaydetmesinin ardından bugün 97.07 civarında yer alıyor.

TCMB ve Fed kararları sonrası ilk tepkide 5.16'lara kadar gerileyen ve bir süre 5.25 civarında hareket eden dolar/TL kuru da endeksteki yükselişe paralel prim yaptı. Dün en yüksek 5.29'u test eden kur, bugün saat 08:21'de 5.2745'den işlem gördü. Aynı saatte euro/TL 5.9510 seviyesinde yer aldı.

Bankacılar gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde doların değer kazanma eğiliminin sürmesiyle birlikte bir miktar değer kaybı yaşandığını TL'nin ise ortalamanın bir miktar daha üzerinde performans gösterdiğini belirttiler.

DOLAR 5 TL'NİN ALTINA İNEBİLİR

BloombergHT TV’deki röportajında Forextime Döviz Stratejisti ve Piyasa Araştırma Direktörü Jameel Ahmed TL’de değerlenmenin devam edebileceğini söyledi. Ahmed Türk Lirası’nın geçen yılın son çeyreğinde kayıplarının çoğunu telafi ettiğini belirterek “Piyasalar risk iştahı açısından şu an Fed’e ve diğer Merkez Bankaları’na bakıyor. Diğer bir faktör de ABD – Çin ticaret savaşları, bu da gelişen piyasaların performansını etkileyecek.” diye konuştu.

Türkiye’de hanehalkının Dolar alma konusunda istekli olduğunu belirten uzman “Çünkü enflasyon sorunu var, enflasyonla gelirler de etkileniyor. Dolar daha istikrarlı, ticaret gerilimi sorun oluşturuyor, gelişen para birimleri nereye gidecek bilemiyoruz.” ifadesini kullandı.

Politik riskin uzun süre Türk Lirası’nda fiyatlandığını, enflasyonun daha fazla endişe kaynağı olduğunu belirten Ahmed “Dolarda daha fazla zayıflık olabilir, bu da Dolar/TL ‘nin 5’in altına inmesine neden olabilir” yorumunu yaptı.

5.30 SEVİYESİ TAKİPTE

Investing.com da Dolar/TL kurunun 5.30’un altında fiyatlanmaya devam edildiğini belirtti.

“Artan küresel büyüme risklerine karşın TL’deki tepkinin şimdilik zayıf olması oldukça iyi, ancak ABD Dolar Endeksi tarafında yükselişin 97,50’ye doğru devam etmesi kurda yukarı yönlü fiyatlamaya neden olabilir.

Yeni haftaya hafif alıcılı başlayan Dolar/TL 5,28’e doğru yükseliş yaşıyor, ancak kur hala 5,30’lu seviyelerin altında fiyatlanmaya devam ediyor. Kısa vadede kurda görülecek yükselişlerde 5,36 ilk direnç seviyesi olurken devamında 5,42 ve 5,47 seviyelerini izleyeceğiz.” yorumunda bulunuldu.

UZUN SOLUKLU BİR YÜKSELİŞ EĞİLİMİ GÖRÜNMÜYOR

İntegral Yatırım paylaştığı haftalık döviz beklentilerine dair notunda, “Dolar kurunda yabancı giriş kaynaklı zayıf seyirlerin önümüzdeki dönemde de sürmesini bekliyoruz.” dedi.

Kurum “Olağanüstü gelişmeler olmadıkça bu düşüncemizi sürdüreceğiz. 5.30-5.35 bölgesi Dolar/TL için direnç olurken, bu seviyenin üzerinde 5.55 direncini kritik olarak görmekteyiz. Dolar/TL’nin yeniden uzun soluklu bir yükseliş eğilimine girdiğini söylemek için 5.55 seviyesinin üzerine yükselmesi ve bu seviyenin üzerine yerleşmesi gerekli. Ancak şimdilik böyle bir eğilim görünmüyor. Aşağıda ise 5.20 ve 5.13 destekleri ön plana çıkıyor.” şeklindeki ek beklentilerini de paylaştı.

DOLAR GLOBAL BAZDA DEĞERLİ

Alan Yatırım dolar yorumu:

Haftaya primli başlayan Dolar, Türk Lirasına karşı yükseliş eğiliminde olup 5,27 seviyelerinde seyretmektedir. Türk Lirasındaki reel faiz farkı hala çekiciliğini korumakta olduğunu düşünmemize rağmen global resesyon ile ilgili endişeler ve haber akışları etkisini arttırmakta olup, Dolar’ı global bazda değerli kılıyor. Bölgesel Jeopolitik riskler ile Mart yerel seçimlerinin yaklaşması Türk Lirası ile ilgili risk faktörlerini arttırmaktadır. Ayrıca Cuma günü Moody’s, Türkiye ile ilgili derecelendirme raporunu yayımlayacaktır.

DOLAR YUKARI YÖNLÜ SEYİR İZLİYOR

Gedik Yatırım dolar yorumu:

Dolar/TL kuru dün 5,2400 ve 5,2904 seviyeleri arasında dalgalanarak günü 5,2760 seviyesinden tamamladı. Yeni haftaya dolar endeksinin gelişen ülke para birimlerine karşı değer kazanmasıyla başlanması Dolar/TL kurunda haftanın ilk günüde yukarı yönlü bir seyir izlemememize neden oldu. Sabah 08:46 itibariyle kur 5,27 seviyelerinden yatay bir seyir izliyor. Kurda bugün yukarıda dünün en yüksek seviyeleri 5,2900 seviyesi ilk direnç bölgemiz olacaktır. Bu seviyeyi aşan yükselişlerde sırasıyla 5,3150 ve 5,3260 seviyeleri direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Kurda bugün aşağıda ilk destek noktaları 5,2600 ve 5,2240 seviyelerinde oluşacaktır. Bu seviyenin altında 200 günlük üssel ortalamaların bulunduğu 5,2010 seviyesi takip edilebilir.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE PİYASALARI RAHATSIZ

İntegral Yatırım dolar yorumu:

USDTL kurunda büyük bir değişiklik yok. Dolar endeksinin yükseliyor olması, gelişmekte olan ülke piyasalarını rahatsız ettiği için bu durum USDTL kurunun da yükselişini tetikliyor. Ancak şimdiden yeni bir trendin başladığını söylemek için erken olabilir. Bugün için içeride Hazine’nin ihalesi, ABD’de ise Fed Başkanının konuşması takip edilecek. Powell kaynaklı yeni bir fiyat hareketi oluşmayabilir.

GÜVENLİ LİMAN OLARAK GÖRÜLÜYOR

Tacirler Yatırım dolar yorumu:

Haftanın ilk gününde Dolar endeksindeki tırmanışın devam ettiği, söz konusu gelişmenin ise Gelişmekte olan Ülke kurları üzerindeki baskısını sürdürdüğü görüldü. Bu çerçevede sabah erken kotasyonlarda 5,25 seviyelerinde olan USD/TL’nin gün içerisinde 5,27 üzerine taşındığını seyrettik. Hafta içerisinde gerek ABD-Çin görüşmeleri konusundaki açıklamalar gündemin ön sıralarında yer almaya devam ederken, ekonomik aktiviteye yönelik verilerin ne yönde bir resim sunacağı da önemli olacak. ABD’den hafta içerisinde gelecek olan TÜFE verileri, Euro bölgesinde ise 4Ç18 GSYİH verilerinin yanı sıra Ocak sanayi üretimi verileri oynaklık yaratabilecek önemli veri gündemleri olarak öne çıkıyor.

AB tarafında ardı ardına gelen oldukça zayıf veriler sonrasında hafta içerisinde bunu destekleyici ek gelişmelerin gelmesi durumunda Dolar’daki güçlenmenin güvenli liman talebiyle sürdüğü görülebilir. Yurtiçinde ise sıkı para politikası çerçevesi içerisinde yüksek politika faizinin TL’deki değer kaybını belirli bir sınırda tutuğun düşünüyoruz. Yüksek politika faizi carry pozisyonların artmasını ve dolayısıyla döviz likiditesinin olumlu yönde ilerlemesini beraberinde getiriyor. Bu gelişmeler altında kısa vadede dar banttaki gidişatın devam etmesini bekliyoruz. ABD’de federal hükümetin kapanmaması yolunda anlaşmaya gidilmesinin bugün risk iştahı üzerinde bir miktar iyileşme yaratabileceğini düşünüyoruz. USD/TL’de sabah kotasyonlarında yine yatay bir seyir görülürken gün içerisinde 5,25-5,29 bandı içerisinde bir hareket bekliyoruz.

#Dolar
#Dolar/TL
#Yorum
#Para
5 yıl önce