|

Dolarda yükseliş küresel

Derin Ekonomi Dergisi, Ocak sayısında 2017 'de ekonomiyi etkileyecek 17 konuyu değerlendirdi. Dergide doların yükselişi ve küresel piyasalara etkisi farklı yönleriyle ele alınıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/01/2017 Salı
Güncelleme: 04:23 - 17/01/2017 Salı
Yeni Şafak

Türkiye'nin ilk uluslararası ekonomi dergisi Derin Ekonomi'nin Ocak sayısında, 2017'de ekonomiye yön verecek 17 trendi değerlendirildi. Farklı yazarların incelediği konu başlıkları içinde 'güçlü dolar yılı' da yer aldı. 'Yeni Dünya ve Doların Tahakkümü' başlıklı yazıda ise şu bilgiler yer aldı: ABD doları neredeyse tüm para birimlerine karşı üç yıldır değer kazanıyor. Fed'in faiz artırım hikayesi, Trump'ın 6 trilyon dolarlık vaatleriyle birleşince dünyadaki dolar yönünü ABD'ye çevirdi. Ancak ABD, aşırı değerli doların faturasını yüksek dış ticaret açığı vererek ödemeye başladı.



PİYASALAR TRUMP'I BEKLİYOR


Bur durum en fazla ABD'nin dış ticaret açığını büyüteceği için sürdürülebilir değil. Doların aşırı değerlenmesi, doğrudan yabancı yatırımcıların yüzünü gelişmekte olan ülkelere yeniden dönmesi açısından büyük fırsatlar da barındırıyor. Bu biraz da gelişmiş ekonomiler için öngörülen büyüme hikayelerinin ne kadar gerçekçi olduğuyla yakından ilgili. 2017 Trump'ın vaatlerinin ve ekonomideki canlanma beklentilerinin testi olacak.



  • Dergide, FED, Trump, finansal istikrarsızlık gibi küresel piyasalarda sıkça gündeme gelen gelişmelerine dolara etkisi inceleniyor. 2017, ekonomi alanında her şeyden önce güçlü dolar yılı olacak. Doların bu yüksek seyri yatırım araçlarının istikametini de ciddi biçimde etkileyecek gibi görünüyor.


#Derin Ekonomi Dergisi
#Donald Trump
#ABD
7 yıl önce