|

El ele mücadele edeceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, iş dünyasıyla biraraya geldiği toplantıda Yeni Ekonomik Modeli açıkladı. Güçlü temeller üzerinde kararlı, değişim odaklı, güçlü refleks gösterebilecek, sürdürülebilir ve katılımcı bir modeli esas aldıklarını söyleyen Albayrak, “Tüm paydaşlarla iletişim içinde olacağız. El ele mücadele edeceğiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/08/2018 Saturday
Güncelleme: 02:07 - 11/08/2018 Saturday
Yeni Şafak
Albayrak, 'İlk fazda cari açık düşürülecek, tasarruf artırılacak. Enflasyon düşürülecek, sağlıklı büyüme sağlanacak. Dolaylı vergiler azaltılacak' diye konuştu. Tam bağımsız merkez bankası yaklaşımının süreceğine vurgu yapan Albayrak, ticaret savaşlarının etkisine de işaret etti. Albayrak, kurlardaki yükselişin mantıklı bir tarafı olmadığını ve dün yaşananların Türkiye ekonomisinin gerçekleriyle bağdaşmadığını söyledi.
Albayrak, 'İlk fazda cari açık düşürülecek, tasarruf artırılacak. Enflasyon düşürülecek, sağlıklı büyüme sağlanacak. Dolaylı vergiler azaltılacak' diye konuştu. Tam bağımsız merkez bankası yaklaşımının süreceğine vurgu yapan Albayrak, ticaret savaşlarının etkisine de işaret etti. Albayrak, kurlardaki yükselişin mantıklı bir tarafı olmadığını ve dün yaşananların Türkiye ekonomisinin gerçekleriyle bağdaşmadığını söyledi.

Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomi yönetiminin yol haritasını ortaya koyan ‘Yeni Ekonomi Model’in çerçevesini açıkladı. İş dünyasının geniş bir katılım sağladığı toplantıda konuşan Albayrak, “Yeni ekonomi yaklaşımında, tüm piyasa paydaşlarımızla daha etkin iletişim ve güvenin sağlanması prensibimiz olacak” dedi. Vergi sistemi ile ilgili maliyede çok güçlü bir dönüşüm süreci başlatacaklarını anlatan Albayrak, sermaye piyasalarını geliştirmeyi hedeflediklerin kaydetti.

Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomi yönetiminin yol haritasını ortaya koyan ‘Yeni Ekonomi Model’in çerçevesini dün İstanbul’da açıkladı. İş dünyasının geniş bir katılım sağladığı toplantıda konuşan Albayrak, “Yeni ekonomi yaklaşımında, tüm piyasa paydaşlarımızla daha etkin iletişim ve güvenin sağlanması prensibimiz olacak. Türkiye’nin tüm kurumlarıyla, tüm stratejileriyle daha hızlı ve güçlü politikalarıyla hedeflerine ilerlediği bir süreci yaşayacağız” dedi.

TAM BAĞIMSIZ MERKEZ BANKASI

Para politikalarının tam bağımsızlığının sağlanmasının diğer bir prensipleri olacağını ifade eden Albayrak, “Merkez Bankası'nın tam bağımsızlığı prensip olarak devam etmesi gereken bir husus olacak” dedi. Albayrak, “Bütçe dengesinin tekrardan sağlanması ve kalitesinin artırılması yeni ekonomi yaklaşımının diğer bir prensibimiz olacak. İlk geldiğimiz günden beri para politikasının bağımsızlığı konusunda Merkez Bankası özelinde çok hassasız. Mümkün olduğunca konuşmamaya gayret ettik. Hatta hiç konuşmadık. Özellikle para politikalarının tam bağımsızlığı konusu prensip olarak bundan sonra da devam edecek” diye konuştu.

ENFLASYONLA SIKI MÜCADELE

Ekonomik dengelenmeyi sağlamak için ilk sac ayağının enflasyonla mücadele olacağını anlatan Albayrak, şunları kaydetti: “Sadeleştireceğimiz vergi sistemiyle ilgili maliyede çok ciddi bir değişim süreci yaşanacak Orta Vadeli Program’ın yeni ismiyle birlikte detayları hızlı şekilde ortaya çıkacak. Türkiye’nin tüm kurumlarıyla, tüm stratejileriyle daha hızlı ve güçlü politikalarıyla hedeflerine ilerlediği bir süreci yaşayacağız. Hazine ve Maliye Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en etkin uyum ve koordinasyonun yaşandığı bir döneme şahit olacağımız bir bakanlık. Para ve maliye politikalarının tek bir şapkada birleşmesiyle ve bu birleşmeye dayalı yapacağımız ahlaklı ve liyakatli şemsiyesini bir adım öne taşıyan yönetim kademesiyle çok daha etkin ve güçlü bakanlık olacak. Her alanda hem içeriden hem de dışarıdan danışmanlarla, bakan yardımcılarıyla, genel müdürlerle çok daha etkin bir bakanlık olacak.”


HER ADIMDA İNCE AKSİYON

Bakan Albayrak, ilk günden beri attıkları adımlarla ve bu çerçevede ortaya koyacakları ekonomik vizyonlarla birlikte izleyecekleri politikaları ekonominin tüm paylaşlarıyla birlikte istişare ederek yaptıklarını belirterek, “Ulusal ve uluslararası, tüm paydaşların içinde olduğu geniş bir yelpazede her adımı ince ince döşeyerek aksiyon alacağız” dedi. Yaptıkları görüşmeler ve istişarelerin Türkiye’nin bu yolculuğunda önemli ışık tutacağını ifade eden Albayrak, “Eylül ayında açıklayacağımız OVP ile bu arada birçoğunuzla paylaşmadık ismine de yeni isim arıyoruz, güzel isim önerileri de geldi ama inşallah yeni isim belirleyeceğiz. OVP’nin yeni ismiyle birlikte detayları hızlı şekilde ortaya çıkacak” diye konuştu.

TİCARET SAVAŞLARININ FARKINDAYIZ

Küresel anlamda rekabetçi bir dönemde olduklarını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, “Bir tarafta ABD, bir tarafta Çin, sabahtan öğlene bir açıklama ticaret savaşları, bariyerlerin kaldırılması, yeni vergi politikaları… Bir diğer adım güçlü temelleri olacak. Çünkü kısa, orta ve uzun vadede siz yol haritasını ne kadar sağlam kurarsanız temelleriniz o kadar güçlüdür. Bir diğer yaklaşım sürdürülebilir olacak. Berat Albayrak olsa da olmasa da dizayn ettiğiniz bu sistemin sürdürülebilir olması gerekiyor. Son günlerde yaşadığımız bütün bu sebepler açısından bakıldığında küresel ekosisteme baktığınızda birçok ülkenin yaşadığı sistemsel sorunlar başında sürdürülebilirlik sorunu var” dedi.

MEVCÜT TABLONUN MANTIKLI TARAFI YOK

“Bugün ortaya çıkan küresel ve bölgesel tabloların tamamı ve ekonomideki mevcut tablo Türkiye’nin makro göstergeleri dikkate alındığında hakikaten, makul, mantıkla açıklanacak bir süreç değil. O günlerden geçiyoruz” diyen Albayrak, şunları anlattı: “Birçok açıdan bakıldığında göstergeler noktasında farklı etkilere sebebiyet verecek neticeler ortaya çıkabilir. O zaman biz ne yapacağız? Belirlediğimiz yol haritasını güçlü prensipler üzerine inşa ettik. Bunu kişilere değil, oturtulmuş sistem üzerine yürüdüğünü ortaya koyduğumuz zaman ama bugün, ama yarın, ama bunun ötesindeki yol güzergahında hiçbir şekilde savrulmadan yoluna devam edecektir. Küresel gelişmeler ne olursa olsun ekonominizi tüm sınamalardan etkilenmeden çıkacak güçlü temeller üzerine inşa edecek bir yapı olması lazım.”

  • Dolaylı vergiler azalacak
  • Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın konuşmasında öne çıkan diğer hususlar şunlar:
  • * Vergi sistemi ile ilgili maliyede çok güçlü bir dönüşüm süreci başlayacak.
  • * Sermaye piyasalarını geliştirmeyi hedefliyoruz.
  • * İlk fazda cari açık düşürülecek, tasarruf artırılacak
  • * Enflasyon düşürülecek, sağlıklı büyüme sağlanacak.
  • * Dolaylı vergiler azaltılacak
  • * İlk geldiğimiz günden beri para politikasının bağımsızlığı konusunda Merkez Bankası özelinde çok hassasız. Mümkün olduğunca konuşmamaya gayret ettik. Hatta hiç konuşmadık. Özellikle para politikalarının tam bağımsızlığı konusu prensip olarak bundan sonra da devam edecek.
  • * Bütçe disiplini de bu dönemde en temel dinamiklerden bir tanesi olacak. Bütçeniz ne kadar disiplinli olursa bankaların kapısına o kadar az gidersiniz.
  • * Özellikle mali disiplin üzerinde çok daha sıkı bir Hazine ve Maliye Bakanlığı göreceğiz. Cari açığın düşürülmesiyle ilgili stratejik temellerin atıldığı çok önemli bir dönem olacak.
  • * Para ve maliye politikası açısından çok daha sıkı ve koordineli bir süreç olacak.
  • * (Tasarrufa) Başladık. Bugüne kadar olmadığı kadar daha etkin bir süreç... Yıl sonu rakamlarında göreceksiniz. ”Yeni bir üst finansal regülasyon otoritesinin kurulmasını yeni yasama döneminde meclise getireceğiz”
  • * Hazinemizin iki aylık borç çevirme oranını yüzde 125’lerden yüzde 110’a çektik. Yılın kalan aylarında da bu oranı yüzde 100’e çekeceğiz.
  • * Bugün buradan birinci ağızdan çok net ifade ediyorum. Türkiye’nin çok güçlü bir bankacılık sektörü var Devlet olarak bu bankacılık sektörünün arkasındayız.
#Berat Albayrak
#Türkiye
#ABD
6 years ago