|

Esnafa büyük kolaylık

Yüzbinlerce esnaf ve sanatkarı ilgilendiren önemli bir düzenleme hayata geçiyor. Maliye Bakanlığı, e-devlet uygulamalarında yeni dönemin öncüsü sayılabilecek bir sistemi başlatıyor. Mükellefler vergi dairesine gitmeden bütün işlemlerini elektronik ortamda yürütebilecek. e-devlet nedir, e-devlet ne işe yarar?

Yeni Şafak
08:40 - 18/01/2018 Perşembe
Güncelleme: 08:47 - 18/01/2018 Perşembe
Diğer
Esnaf vergi dairesine gitmeyecek.
Esnaf vergi dairesine gitmeyecek.

Söz konusu düzenleme hayata geçtiğinde kamu hizmeti alan esnafın, fiziksel olarak ilgili kuruma gitmesine gerek kalmayacak ve böylece sıra beklemesi gerekmeyecek. e-devlet sistemi sayesinde yazılım kontrolleri ile insan kaynaklı hatalar da en aza indirilebilecek, hata olsa bile tespiti ve telafisi daha kolay ve hızlı olacak. Sabah'ın haberine göre, iş ve işlemlerde oluşabilecek her türlü suistimal ihtimali de asgari seviyeye indirilecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçtiğimiz günlerde, "Artık hiçbir işlem için vergi dairesine gitmeyeceksiniz. Bütün iş ve işlemlerinizi internet ortamında yapabileceksiniz. Vergi dairelerine gidip kağıt ortamında iş yapmak, vergi dairelerinden yazı almak devrini kapatıyoruz" demişti.

E-DEVLET NEDİR?

e-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. Bu sayede, devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bürokratik ve klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan e-devlet anlayışı ile, her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan sistemler ile devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişmesi hedefleniyor.

E-DEVLET NE İŞE YARAR?

Zamandan kazanç sağlanacaktır,

Maliyetler düşecek ve verimlilik artacaktır,

Memnuniyet artacaktır,

Ekonomik gelişim desteklenecektir,

Hayat kalitesi artacaktır,

Bireysel katılım artacaktır,

Kağıt bağımlılığı ve kullanımı azalacaktır,

Kamu ile olan işlemler için vatandaşın talep ettiği bilgilere bir noktadan ve doğru şekilde ulaşılacaktır. Böylece insan yanlışları en aza indirilecektir.

Bilgi ve iletişim teknolojileri ilk kurma maliyeti yüksek olmasına karşın zaman boyutundaki toplam sahip olma maliyetinin düşmesi, verilecek olan hizmetin daha hızlı sunulması, işletme giderlerinin azalması, doğru bilgiye ulaşım vb. olumluluklar hizmetin elektronik olarak sunumu için bir neden olacaktır.

Hem kamu hem de vatandaş için karar almada kolaylık ve hız sağlanacaktır.

Vatandaşın talebi ön plana çıkacaktır.

Vatandaş ile devlet arasındaki ilişki gelişecek, güven ortamı oluşarak kuvvetlenecektir.

Vatandaşın kamu ile işlerinde kısa sürede doğru bilgiye ulaşımı karşısında kamuya güveni artacaktır.

#Esnaf
#e-devlet
#Vergi
#Vergi dairesi
6 yıl önce