Eylül enflasyonu yüzde 4,75

Ekonomi Servisi
04:00, 04/10/2023, Çarşamba
Yeni Şafak
Eylül enflasyonu yüzde 4,75
Tüketici fiyatları bazında eylülde fiyatı en fazla artan ürün yüzde 127,72 ile üniversite eğitim ücreti oldu. Fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 4,31 ile patates olarak belirlendi.

Tüketici Fiyat Endeksi eylülde aylık yüzde 4,75 artarken, yıllık bazda yüzde 61,53 oldu. Beklenti altında gelen veriler, enflasyonun artış hızının yavaşladığına işaret etti. Okulların açılmasıyla birlikte eğitim kalemlerinde yaşanan fiyat yükselişi ise dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre; Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylülde aylık yüzde 4,75 ve yıllık yüzde 61,53 ile beklentilerin altında arttı. Ekonomistler, eylülde aylık TÜFE’nin yüzde 5 artacağını tahmin ediyordu. Yıllık enflasyonun da yüzde 61,91’e çıkacağı öngörülmüştü. Geçtiğimiz aya ilişkin veriler, enflasyonun artış hızının yavaşladığına işaret etti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık yüzde 3,40, yıllık yüzde 47,44 yükseldi. Böylece yıllık Yİ-ÜFE, TÜFE’nin 14,09 puan altına indi. Üretici fiyatlarındaki gerilemenin, önümüzdeki dönemde tüketici enflasyonunun düşmesine destek vermesi bekleniyor.


EĞİTİMDE SEZON FIRSATÇILIĞI

Okulların açılmasıyla birlikte servis ücretlerine ve kırtasiye ürünlerine yapılan zamlar eğitim kalemlerinde yükselişe yol açtı. Ana harcama grupları itibarıyla eylülde aylık bazda artışın en yüksek olduğu grup, yüzde 30,27 ile eğitim olarak belirlendi. Alkollü içecekler ve tütünde yüzde 10,03, konutta yüzde 5,76, ev eşyasında yüzde 5,22, eğlence ve kültürde yüzde 4,66, ulaştırmada yüzde 4,35, lokanta ve otellerde yüzde 4,15, haberleşmede yüzde 3,57, sağlıkta yüzde 3,39, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3,32 artış gerçekleşti. Eylülde aylık bazda en az artış gösteren ana grup ise yüzde 2,59 ile giyim ve ayakkabı olarak kayıtlara geçti.


KONUTTA FİYAT ARTIŞI HIZ KESTİ

TÜFE'de yıllık bazda bakıldığında en yüksek artış yüzde 92,48 ile lokanta ve oteller grubunda görüldü. Onu yüzde 80,96 artışla eğitim, yüzde 79,79 ile sağlık, yüzde 76,06 ile ulaştırma, yüzde 75,14 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 67,16 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 63,75 ile ev eşyası, yüzde 55,43 ile eğlence ve kültür, yüzde 46,59 ile haberleşme, yüzde 32,54 ile giyim ve ayakkabı izledi. Eylül 2022'ye göre artışın en düşük olduğu ana grup yüzde 20,16 ile konut oldu.


Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026