FED Başkanı Yellen faiz artışını değerlendirdi

Yeni Şafak
09:31, 16/03/2017, PerşembeG: Güncelleme: 09:33, 16/03/2017, Perşembe
AA
FED Başkanı Yellen faiz artışını değerlendirdi
FED Başkanı Janet Yellen

FED Başkanı Janet Yellen, yılda üç kez faiz artırmanın kademeli sıkılaştırmayla kesinlikle uyumlu olduğunu söyledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, yılda üç kez faiz artırmanın kademeli sıkılaştırmayla kesinlikle uyumlu olduğunu söyledi.



Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) bugün biten mart toplantısında faiz artırmasının ardından basın konferansı düzenledi.



Fed'in faiz artırma kararının, ülke ekonomisinin istihdam ve enflasyon hedeflerine doğru kaydettiği ilerlemeyi yansıttığını vurgulayan Yellen, "FOMC bir süredir, ekonomik koşullar beklendiği gibi gelişirse, kademeli faiz artışlarının hedeflerimize ulaşmak ve korumak için uygun olduğunu düşünüyordu. Bugünkü kararımız, bu görüşe paralel alındı, ekonomik görünüme ya da para politikasının geleceğine ilişkin yeni bir değerlendirmeyi temsil etmiyor" ifadelerini kullandı.



Yellen, ekonominin kademeli artışlara izin verecek şekilde güçlenmesini beklediklerini kaydederken, bu ve gelecek iki yıl içinde üçer defa faiz artırmayı öngördüklerini dile getirdi.



"Aralık ayıyla karşılaştırıldığında federal fonlama oranının medyan grafiği temelde değişmedi" değerlendirmesini yapan Yellen, uzun vadeli nötr faiz oranının da tarihi seviyelerin altında kalmayı sürdüreceğini belirtti.



"Yılda üç faiz artışı kesinlikle kademeli"

Yellen, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "faiz artışıyla tüketicilere vermek istediğiniz mesaj nedir?" sorusuna "Temel mesajımız ABD ekonomisinin iyi durumda olduğu" yanıtını verdi.



Bundan önceki FOMC karar metinlerinde geçen "Komite ekonomik şartların sadece kademeli faiz artışlarına izin vereceğini öngörüyor" cümlesindeki "sadece" kelimesinin mart toplantısına ait metinden neden çıkarıldığı sorulan Yellen, "Kademeli'den önce gelen 'sadece' kelimesini metinden çıkardık ancak bence bunun abartılmaması gerekiyor." dedi.



Yellen, ayrıca "Medyan projeksiyonlarımızda bu yıl için gördüğünüz toplam üç faiz artışı beklentisi kesinlikle kademeli" ve "beklentilerden bir fazla ya da bir az faiz artışı bence hala kademeli sınıfına girer" görüşlerini paylaştı.



Fed Başkanı, buna karşın, para politikasının sabitlenmediğini ve verilere göre şekilleneceğini belirterek, FOMC'nin Donald Trump yönetiminin mali politika değişikliklerinin ekonomiye etkisini henüz "detaylı" görüşmediklerini belirtti. Bu konuda büyük belirsizlik olduğuna işaret eden Yellen, yeni yönetimin planladığı değişiklikleri değerlendirmek için uzun bir süreye sahip olduklarını vurguladı.






Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026