|

Fiyat baskısına ihracat ayarı

Un fiyatlarındaki dalgalanma Ticaret Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Dahilde İşleme Rejimi dışında gerçekleşen un ihracatı sınırlandırıldı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu düzenlemenin geçici olduğu, fiyat istikrarının sağlanmasının ardından sınırlandırılmanın sona erdirileceği ifade edildi.

Haber Merkezi
04:00 - 7/09/2018 Cuma
Güncelleme: 01:39 - 7/09/2018 Cuma
Yeni Şafak
Dahilde İşleme Rejimi dışında gerçekleşen un ihracatı sınırlandırıldı.
Dahilde İşleme Rejimi dışında gerçekleşen un ihracatı sınırlandırıldı.

Sofraların ve gıdaların temel malzemesi unun çuvalının bir ayda 95 liradan 138 liraya çıkmasına Ticaret Bakanlığı dur dedi. Türkiye'de dolar kurundaki artışın ve stokçuluk yapan fırsatçıların oyununu bozan bakanlık, dünyanın en büyük un ihracatçısı konumunda olan Türkiye'de ihracata sınırlama getirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, son dönemde yurt içi un fiyatlarında yaşanan dalgalanmalardan dolayı, Bakanlığın, İhracat Rejimi Kararı'nda değişiklik yapılarak Dahilde İşleme Rejimi dışındaki un ihracatını sınırladığı duyuruldu.

FİYAT NORMALE DÖNÜNCE KALKACAK

Un ihracatına sınırlama getirilen bölümün ülkenin toplam un ihracatının yaklaşık yüzde 1'ini oluşturduğu belirtildi. Düzenlemenin, yurt içi un fiyatlarında istikrarı sağlamayı, tüketiciyi korumayı ve spekülasyonun önüne geçmeyi amaçladığı vurgulanan açıklamada, söz konusu düzenlemenin geçici olduğu, fiyat istikrarının sağlanmasının ardından sona erdirileceği de ifade edildi.

EKMEĞE HENÜZ YANSIMADI

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanvekili ve İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Nejdet Durmuş, kurdaki spekülatif artışa bağlı olarak ekmek maliyetlerinin arttığını ancak “hemen zam yapalım” anlayışında olmadıklarını belirtti. Durmuş, “Bir ay içinde un fiyatlarına yüzde 45, maya fiyatlarına ise yüzde 40 ila 50 arasında bir artış yapıldı. Türkiye zor bir ortamdan geçiyor, bu ülke bizim, her türlü fedakarlığı yapmamız gerekir. Bazı fırsatçılar gibi 'dolara zam geldi biz de hemen zam yaparız' demiyoruz ama fırıncılar bugüne kadar hep fedakarlık yaptıysa ve yapmaya da devam ediyorsa un sanayicisi de yapmalı. Hatta mayacı da yapmalı, aynı geminin içindeyiz” dedi.

  • PEŞİN PARA İLE SATIŞ SIKINTI
  • Durmuş, artan girdi maliyetlerinin yanı sıra un firmalarının vadeleri kısaltıp peşin para ile satış yapmasının da esnafı zorladığını belirtti. Ekmeğin girdi ürünlerinde maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini, bu konuda hükümetin çalışma yapmasını istediklerini kaydeden Durmuş, “Federasyonumuz hiçbir zaman ekmeğin fiyatı ya da gramajının değişmesini istemez. Maliyetlerde yüksek artışlar var ama şu fiyatların yatışmasını bekliyoruz. Ekmek girdilerine yapılan zamlar acilen geri çekilmeli” diye konuştu.
#Ekmek
#Fiyat
6 yıl önce