|

Hangi dünyadan bahsediyorsunuz

Faiz indirimine karşı çıkan lobiler, enflasyonu gerekçe gösteriyor. Ancak ABD’de enflasyon % 6,8’e çıktığı halde faizler % 0-0,25 arasında tutuluyor. Avrupa Merkez Bankası AB üyesi ülkelerde enflasyon %5’i aştığı halde faizi 0’da tutuyor. Japonya ve İsviçre gibi ülkelerde faiz yıllardır ekside. Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya gibi ülkelerde de yüksek enflasyona rağmen faizler Türkiye’deki gibi çift hanelerde değil.

00:00 - 20/12/2021 Pazartesi
Güncelleme: 23:12 - 19/12/2021 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

ABD’de enflasyon yüzde 6,8’e çıktığı halde Fed faizleri yüzde 0 ile 0,25 arasında tutuyor. Avrupa Merkez Bankası ise AB üyesi ülkelerde enflasyon yüzde 5’i aştığı halde faizi 0’da tutuyor.

Japonya ve İsviçre gibi ülkeler ise yıllardır faizleri eksi 0,10’da tutuyor. Çin, Rusya, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya gibi Türkiye ile birlikte gelişmekte olan ülkeler kategorisinde bulunan ülkelerde de yüksek enflasyona rağmen faizler Türkiye’deki gibi çift hanelerde tutulmuyor.


Yüzde 17 az geliyor!

  • Türkiye şu anda yüzde 17 civarında mevduat faizi veriyor. Hazine’nin 2 yıllık tahvil ihracatlarının faizi ise yüzde 22’nin üzerinde bulunuyor. Türkiye’ye sıcak para üzerinden yatırıma gelenler bu yüksek oranlarla getiri elde ediyorlar. Enflasyondaki geçici yükselişi işaret edip kazanamadıklarını belirten kesimler, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki faiz oranlarını görmezden geliyor.


#Avrupa Merkez Bankası
#AB
#Çin
#Rusya
#Hindistan
#Brezilya
#faiz
2 yıl önce