|

Hayvan ithalatı özel sektöre açılıyor

Ekonomi Bakanlığı, 500 bin kasaplık canlı hayvanın ithalatı için hazırladığı düzenlemeyi Bakanlar Kurulu gündemine sundu. Gümrüksüz ithalat yetkisi, daha önce Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği bünyesindeki ve TAREKS gibi kuruluşlar için düzenleniyordu.

Yeni Şafak
09:04 - 12/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 09:10 - 12/04/2018 Perşembe
Diğer
2 bin ton sakatatın yanı sıra 1000 ton kümes hayvanı eti için de tarife kontenjanı açıldı.
2 bin ton sakatatın yanı sıra 1000 ton kümes hayvanı eti için de tarife kontenjanı açıldı.

Bu kuruluşlar işi özel sektöre ihale ederek, onların getirdiği hayvanları piyasaya sürüyordu. Hazırlıkları son aşamaya gelen kararnameye ise bu kez Ekonomi Bakanlığı’nın ihale süreçlerini ve işin uzayacağını gerekçe göstererek ithalatın, belirli kriterler dahilinde doğrudan özel sektör tarafından yapılmasını öngören hükümler eklediği kaydediliyor.

Bosna’dan 10 bin ton gelecek

Öte yandan İthalat Rejimi Kararına Ek Karar’da değişiklik yapılarak başta et olmak üzere Bosna Hersek menşeli bazı tarım ürünleri için tarife kontenjanı açıldı. Kararname kapsamında 8 bin ton büyükbaş, 2 bin ton küçükbaş hayvan eti gümrüksüz olarak getirilecek. Milliyet'te yer alan habere göre, ayrıca 2 bin ton sakatatın yanı sıra 1000 ton kümes hayvanı eti için de tarife kontenjanı açıldı. Bunların dışında, 85 bin ton buğday ve mahlut unu, 75 bin ton ayçiçeği tohumu, aspir veya pamuk tohumu yağı, 20 bin ton şeker için de gümrüksüz olarak tarife kontenjanı açıldı. Tüm et grupları için açılan tarif kontenjanı, 31 Aralık 2022 tarihine kadar geçerli olmak üzere her takvim yılında yeniden dağıtılacak.

#Hayvan ithalatı
#İthalat
#Et
#Gümrük
6 yıl önce