|

İlk icraat reform

Yeni dönemde ilk icraatlarının ekonomide reformist adımların atılması olacağı mesajını veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem Türk iş dünyasını hem de reel piyasaların enerjisini yükseltti. Türkiye’nin dört bir yanındaki iş dünyası temsilcileri, seçimsiz 4,5 yıl sayesinde ekonominin 2023 yılı hedeflerine istikrarlı bir büyüme hamlesiyle ulaşacağı görüşünde birleşiyor. Hükümetin bu dönemde, katma değerli üretimi ve ihracatı artıracak reformlara ağırlık vermesi bekleniyor.

Haber Merkezi
04:00 - 2/04/2019 Salı
Güncelleme: 01:31 - 2/04/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ardından Ankara'da AK Parti Genel Merkezi'nde yaptığı "balkon konuşmasında" yeni dönemdeki ilk icraatlerinin ekonomideki reformist dönemin başlatılması olacağı mesajını verdi. Önümüzdeki 4.5 yılın seçimsiz geçmesinin Türkiye ekonomisinin hem ulusal hem uluslararası bazdaki çalışmalarına olumlu etkisi olacağını dile getiren Erdoğan, "Ülkemizin bekleyen tüm meselelerini reformcu anlayışla hal yoluna koymanın mücadelesini vereceğiz" dedi. Ekonomiye zarar vermeye yönelik yapılan saldırıların önünü önemli ölçüde kestiklerinin altını çizen Erdoğan, "Yapısal reformlarla daha sağlam bir ekonomik mimariyi inşa edeceğiz" açıklamasında bulundu. Erdoğan, 2023 yılı hedefleri doğrultusunda önceliklerinin ise teknoloji ve ihracat odaklı büyümeyi sürdürmek olduğunu kaydetti.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM HAMLESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları, Türk iş dünyasının beklentileriyle uyum gösterdi. İş dünyası temsilcilerinin seçimin ardından süre gelen değerlendirmelerinde buluştuğu ortak nokta, ekonomiyi yeniden büyüme sürecine dahil edecek çalışmalara odaklanılması gerektiği konusu oldu. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzde 4,5 yılın seçimsiz bir dönem olacağının altını çizmesi de reel piyasalarda ve iş dünyasında olumlu karşılık buldu. Hükümetin yeni dönemde ekonomide katma değerli üretimi sağlayacak yapısal reformları hızlıca hayata geçirmeye ağırlık vermesi bekleniyor.

İHRACATTA REKORA DEVAM

İş dünyasında tarafından yerel seçim sonuçlarını değerlendiren açıklamalar dün de gelmeye devam etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, hedeflerinin dış ticaret fazlası veren Türkiye olduğunu belirtti. Yazılı açıklama yapan Gülle, şunları kaydetti: "Önümüzdeki 4,5 yılda, siyasi istikrarla birlikte Türkiye ekonomisinde 2. ve 3. nesil reformlara odaklanacağımız, Türkiye'nin küresel rekabetteki konumunu güçlendirecek adımlar adına Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve vizyonuyla ekonomi yönetimimizle omuz omuza çalışacağız."

HEDEF, İLK 10 BÜYÜK EKONOMİ

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ise, yerel seçimler sonrası ekonomiye odaklanılması gerektiğini belirterek, "Önümüzde 4,5 yıl seçimsiz bir dönem var. Bu dönemde ekonomimizde katma değerli üretimi sağlayacak yapısal reformları tamamlayalım" değerlendirmesinde bulundu.

Baran, Türkiye'yi dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına getirmek için gündemin ekonomi olması gerektiğine dikkati çekerek, Türkiye ekonomisinin katma değeri yüksek üretim gerçekleştirebilen, ihracat yapan bir ekonomiye dönüşmesi gerektiğinin altını çizdi.

İŞ DÜNYASININ ENERJİSİ YÜKSEK

Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu anımsatan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, "İş dünyamızın enerjisi yüksek, üretme azmi ve heyecanı yüksek. İş dünyamızın beklentilerini karşılayacak, reform gündemini öne alacak bir siyasi irade de mevcut" diye konuştu.

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, seçim sonuçlarını değerlendirerek, ‘‘Yerel yönetimlerden ve göreve gelen başkanlardan beklentimiz, merkezi yönetim ile güçlü koordinasyon içerisinde, yerelden merkeze doğru ülkemizi kalkındırmak adına güçlü bir performans ortaya koymalarıdır" ifadesini kullandı. Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz da, "4,5 yıl seçimsiz bir döneme giriyoruz. Bu dönemi Türkiye'nin sıçrama yapması, ekonomik açıdan refah ve bolluk dönemine girmesi için bir fırsat olarak görüyorum" dedi.

ÜRETİM SEFERBERLİĞİ BAŞLAMALI


Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye’nin artık seçim atmosferinden çıkması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin gündemi üretim seferberliği ve ekonomi olmalıdır” ifadesini kullandı. Özdebir, şunları aktardı: “Yatırım ve üretim ortamını iyileştirecek, istihdamı artıracak yapısal reformları ve özellikle mesleki eğitim reformunun süratle gerçekleştirilmesi için çaba göstermeliyiz.”

KALKINMA DEVAM ETMELİ


İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Ülkemizi tekrar kalkındırma zamanı gelmiştir. Zaman, seçimin gerginliklerini unutma, ülkemiz ekonomisini kaldığı yerden kalkındırma zamanıdır” ifadesini kullandı. Tellioğlu, seçimleri geride bırakan Türkiye’nin kalkınma hamlelerini kaldığı yerden sürdürmesinin önemine işaret etti.

VİZYON UMUT VERİCİ



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı (DEİK) Nail Olpak, yerel seçimlerle ilgili, “Bundan sonra önemli olan; daha çok çalışmak, daha çok üretmek, istikrarlı ve dengeli bir şekilde büyümektir” değerlendirmesini yaptı. Olpak, şöyle devam etti: “Ülkemiz, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından ekonomi alanındaki yapısal reformların da hızlanacağı bir döneme girecek. Cumhurbaşkanımızın ve ekonomi yönetimimizin ortaya koyduğu gelecek vizyonu ışığında, yapısal reformların ekonomimize ivme katmasını bekliyoruz.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME DEVRİ


Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu, Türkiye’nin seçimsiz bir döneme girdiğini belirterek, “Bu, ekonomide finansal reformlara odaklanabilmek açısından önemli bir fırsat olacaktır” dedi. Koloğlu, şu değerlendirmede bulundu: “Seçim gündeminin geride bırakılması ve sağlanan istikrar ortamıyla Türkiye, yatırımlara, istihdama ve sürdürülebilir ekonomik büyümeye odaklanacaktır.” Öte yandan HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ise, seçim sonuçlarının hayırlı olmasını dileyerek, “Yerel seçimlerin ötesinde bir anlam ifade eden seçimler tamamlanmıştır. Türkiye bu farkındalıkla artık kendi gündemine dönmeli, ekonomi ve çalışma hayatına ilişkin halkın talep ve beklentilerini dikkate alan politikalar hayata geçirilmelidir” dedi.

  • TURİZMDE ATILIM DEVAM EDECEK
  • Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, demokrasiye duyulan inançla yerel seçimlerin tamamlandığına dikkat çekti. Eresin, şunları dile getirdi: “Her zaman istikrardan ve büyüyen Türkiye’den yana olduk. Turizm, Türkiye ekonomisinin vazgeçilmezidir. Kamu-özel işbirliğinde başlattığımız turizmde atılım döneminin güçleneceğine inanıyoruz.”
  • EKONOMİK GELİŞİM SÜRECİ BAŞLADI
  • Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, seçime ilişkin, "Daha çok ‘çalışma ve üretimin’ konuşulacağı; ekonomik reformların, yapısal güçlenmelerin artacağı bir döneme giriyoruz" dedi. Doğan, şöyle devam etti: "Önümüzdeki bu dönemin adı, ekonomik gelişim sürecidir. Hükümetini ve yerel yöneticilerini seçmiş Türkiye’nin önceliği ekonomidir."
  • EKOSİSTEMDE DÖNÜŞÜM GEREKLİ
  • Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, artık bir an önce seçim atmosferinden sıyrılıp yapısal reformlara ve ekonomideki nitelikli dönüşümü gerçekleştirmeye odaklanılması gerektiğini söyledi. Burkay, “Türkiye, bu dönemde enerjisini yeni ekosisteme uygun olarak dönüşüm süreci ve yapısal reformlarla yatırımlara, katma değerli üretime, istihdama ve ihracata harcamalı” çağrısında bulundu.
  • BATI’YA DEMOKRASİ DERSİ VERİLDİ
  • Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, yüzde 84,5’luk katılım oranı ile Batı demokrasisini geride bırakan bir seçimi yaşadıklarını, bunun ülkenin demokrasiye olan bağlılığını ve güvenini ortaya koyduğunu belirtti. Aydın, önümüzdeki 4,5 yıllık kesintisiz icraat döneminde ekonomiyi önceleyecek yarının inşası için reformlara odaklanılması gerektiğini belirtti.
  • YABANCI SERMAYE ARTMALI TALEBİ
  • Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 4,5 yıl seçimsiz dönemin, ekonomik ve yapısal reformlar için önemli fırsat olduğunu belirterek, "Bu süreçte ekonomiye ağırlık verilmesini, yabancı sermaye girişini ve AB sürecini de canlandıracak adımların atılmasını bekliyoruz" dedi. İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener de, demokrasi standardını yükseltmeyi hedefleyen, yerli ve yabancı sermayeye güvence veren bir perspektifin en önemli beklentileri olduğunu kaydetti.


#Recep Tayyip Erdoğan
#Ekonomi
#Reform
5 yıl önce