|

İş dünyasının temeli aile şirketleri

Şirketlerde büyüme ve kurumsallaşmanın getirdiği değişimler masaya yatırıldı. Bu kapsamda düzenlenen 'Büyüme ve Kurumsallaşma Sürecinde Değişim Yönetimi' panelinde sürecin yol haritası anlatıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:49 - 14/03/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Etkinlikte iş dünyasından yaklaşık 50 kurum ve ortalama 120 üst düzey yönetici ve müteşebbis bir araya geldi.
Etkinlikte iş dünyasından yaklaşık 50 kurum ve ortalama 120 üst düzey yönetici ve müteşebbis bir araya geldi.

Değişim Dinamikleri Yönetim Merkezi tarafından bu yıl 4. kez gerçekleştirilen 25. Yıl Özel “Büyüme ve Kurumsallaşma Sürecinde Değişim Yönetimi” konulu panel, Çırağan Sarayı’nda düzenlendi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Fatih Çiftçi ve İstanbul Ticaret Odası Eski Başkanı Doç. Dr. Murat Yalçıntaş’ın da katılımıyla gerçekleşen panelde, şirketlerde büyüme ve kurumsallaşmanın getirdiği değişimlerin yönetim süreçleri masaya yatırıldı.

İŞ DÜNYASI BİR ARAYA GELDİ

Açılış konuşmasını yapan Değişim Dinamikleri Yönetim Merkezi Genel Müdürü Ahmet Nedim Erdemir, aile şirketlerinin büyüme ve kurumsallaşma sürecinin zorluklarına dikkat çekerken, “Özellikle kurumsallığı hedefleyen aile şirketlerinin yatırım, farkındalık ve bilinç yaratma konusuna eğilmeleri gerektiğinin altını çizdi. Erdemir, “5 yıllık ya da 10 yıllık süreçlerde büyümeyi hedefleyen şirketlerin, bu süreçte gösterecekleri çalışma azmi ve büyüme motivasyonuna sahip yönetici ve çalışanların bu süreçteki sorumluluğunun önemi çok büyük” diye konuştu.

ÇOK GÜÇLÜ AİLE ŞİRKETLERİMİZ VAR

Şirketlerde gayri kurumsallaşma handikapının altını önemle çizen Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Ahmet Cevat Acar ise: “Özellikle aile şirketlerinde gözle görülür somut değişiklikler çok da kolay değil. Elbette aile şirketi olmanın artıları olduğu gibi eksileri de var” dedi.

BAKANLIK OLARAK DEĞİŞİMİ ÖNEMSİYORUZ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bakanı Yardımcısı Fatih Çiftçi: de, “İç ticareti düzenleyen bir bakanlık olarak, değişimi çok önemsiyoruz. Bakanlık olarak AR-GE anlamında çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. İş dünyasının gelişmediği ve büyümediği bir ekonominin kalkınması mümkün değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Aile şirketlerinin çok büyük bir kısmının KOBİ’lerden oluştuğunu söyleyen Çiftçi, onların hem daha çok kazanması hem de kurumsallaşması için çok ciddi çalışmalar yürütükleri bilgisini paylaştı. Çiftçi sözlerini şöyle sürdürdü:" Ben Değişim Dinamikleri’nin bugünkü etkinliğinin hayırlı sonuçlar vereceğine inanıyorum."

  • Kurumsal kimlik şartı
  • Türkiye’deki aile şirketlerinin yüzde 30’unun 2. kuşak, yüzde 12’sinin 3. kuşak ve yüzde 3’ünün 4. kuşak şirketler olduğunun altını çizen Bakan Yardımcısı Çitfçi, “Aile şirketlerinin ortalama ömrü 25 yıl. Bu şirketlerin başarıya ulaşmasının yolu ise kuşak çatışmasının önüne geçmek, kurumsallaşmak ve sürdürülebilir bir şekilde bu grafiği korumak. Bu noktada şirketlerle beraber aileyi de kurumsallaştırabilirsek, profesyonel bir yaklaşımla sürdürülebilir bir aile şirketi oluşturmak daha kolay olur" dedi. Çiftçi, Türkiye için sabır gerektiren markalaşma dönemi, uluslararası arenada başarıyla sonuçlanacağına inandıklarını kaydetti.

#Aile şirketi
#Ekonomi
6 yıl önce