|

İş dünyası tek yumruk

Hain darbe girişminin üzerinden 2 yıl geçerken Türk iş dünyası ortaya koyduğu performansla tüm dünyaya cevap verdi. Sanayi, üretim, ve yatırımlarla birlikte büyümenin ve istihdamın arttığına işaret eden iş dünyası, '15 Temmuz'un üstesinden birlikte geldik' mesajı verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/07/2018 Pazar
Güncelleme: 04:46 - 15/07/2018 Pazar
Yeni Şafak
15 Temmuz’un yaraları sarıldı
15 Temmuz’un yaraları sarıldı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yaptığı 15 Temmuz hain darbe girişimi üzerinden tam iki yıl geçti. Darbe girişiminde 249 kişi şehit olurken, iki binden fazla insan da yaralandı. Bunun yanı sıra darbe girişiminin ekonomiye de olumsuz birçok etkisi oldu. İş dünyası temsilcileri, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ekonomik etkilerinin kısa sürede püskürtüldüğünü ifade ediyor.

BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de, 15 Temmuz’un hemen ertesinde hiçbir durağanlık yaşamadan sanayide çarkların dönmeye devam ettiğini belirterek, yatırımlar ve mega projelerin hız kesmeden takvimine göre işlediğini aktardı. Avdagiç, şunları kaydetti:”İş dünyası için yurt müdafaasının en emin yolu, üretimden geçer. Ülkemizin gücüne güç katmak için var gücümüzle üretmeye, dünyaya açılmaya ve büyümeye devam edeceğiz. Bu şekilde FETÖ dahil her türlü tehdidin önüne geçebiliriz.”

EN BÜYÜK MÜCADELEYİ ÖZEL SEKTÖR VERDİ

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, darbe girişiminin ekonomiye etkilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, halkın darbe girişimine karşı vatansever duruşu kadar önemli olan bir başka faktörün özel sektörün tavrı ve duruşu olduğunu söyledi. Hain darbe girişiminin dünyanın en gelişmiş ülkelerinin ekonomilerini bile sarsabilecek etkide olduğunun altını çizen Bahçıvan, "Halkımız gibi ekonomimiz de üreticisinden tüketicisine kadar her kesimden gelen destekle darbeye karşı büyük bir direnç göstermiştir. Darbenin ekonomik etkilerine karşı en büyük mücadeleyi özel sektörümüz verdi" diye konuştu. Bahçıvan, darbe girişiminin hemen ardından gelen birkaç ay ekonomide ciddi bir tökezleme yaşandığını ancak 2016 yılının üçüncü çeyreğinde ve sonuna doğru yaşanan travmanın kısa sürede atlatıldığını anımsattı.

FETÖ İLE MÜCADELE KARARLILIKLA SÜRMELİ

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur da, FETÖ'nün çok sinsi bir yapı olduğunu dile getirerek, örgütün maddi kaynaklarının kurutulmasının mücadelenin en temel adımlarından biri olduğunu vurguladı. Cesur, "Bu süreç kararlı bir şekilde yürütülmelidir" şeklinde konuştu.

ARTIK ÜLKEMİZ ÜZERİNE OYUN OYNANAMAZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise benzer girişimlerin uluslararası finans kurumları ile derecelendirme kuruluşları tarafından da yapılmaya çalışıldığını anlatarak, “Artık dünyada herkes, ülkemiz üzerinde oyun oynanamayacağını çok iyi biliyor. Bu ülkede ve yakın çevremizde, bize rağmen yaşanabilecek bir gelişme yok. Bu başarıyı katlanarak devam ettirecek, yeni başlangıcın ilk imtihanı olan 2023 hedeflerimize hep birlikte erişmenin gururunu 5 sene sonra yaşayacağız. Şimdi ihracat ile Kalkınma vakti” ifadelerini kullandı.

Etkisini birlikte bertaraf ettik

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Darbe girişiminin Türkiye ekonomisine yaklaşık 50 milyar liraya mâl olduğu tahmin edilmektedir. Başta 15 Temmuz olmak üzere, son yıllarda ülkemize yönlendirilen bütün saldırıların ekonomiye etkisi çok geçmeden bertaraf edilmiştir. Kayyum atanan şirketlerin ekonomik anlamda devamlılığının sağlanması, reel sektörün 15 Temmuz’u en az hasarla atlatmasında önemli bir rol üstlenmiştir” dedi.

Ekonomide güven tesis ettik

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 15 Temmuz’un hem Türkiye siyaseti hem de Türkiye ekonomisi için tarihi bir stres testi olduğunu belirtti.Darbe girişimi sonrasında TOBB olarak faaliyetlerini 3 eksen üzerine oturttuklarını vurgulayan Rifat Hisarcıklıoğlu, bunların etkili bir ekonomi diplomasisi, yatırımcıların güvenini tesis etmek ve reformlar olduğunu ifade etti.

Darbeye karşı tek vücut olduk

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, iş dünyasının 16 Temmuz sabahından itibaren Türkiye ekonomisini ve istikrarını da hedef alan darbe girişimine karşı tek vücut olduğunu ifade etti. Olpak, “15 Temmuz’dan bu yana geçen 6 çeyrekte ekonomimiz reel bazda ortalama yüzde 6,8 büyüdü. Yatırım harcamalarındaki ortalama büyüme oranı ise yüzde 6,6 oldu. Türkiye ekonomisine olan güvenin sürüyor” dedi.

Yatırımlar sürecek

Uluslararası Yatırımcılar Derneği Başkanı Ahmet Erdem, “Dün olduğu gibi bugün de Türkiye’deki yatırım ortamının iyileştirilmesine ve bugün her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan uluslararası doğrudan yatırımların artırılması için hükümetimize destek olmaya, daha fazla yatırım, daha fazla üretim ve istihdam hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemizin geleceğine inanıyoruz” dedi.


#15 Temmuz
#Ekonomi
#İş Dünyası
6 yıl önce