|

İşte emekli ikramiyesi hakkında son detaylar

Hükümetin ikramiye müjdesinin ardından milyonlarca emekli gözünü Temmuz ayı zammı ve Ramazan Bayramı ikramiyesine çevirdi. Emekli maaşına zam oranı belli oldu mu? 2018 emekli maaşı zamları ne kadar? Ramazan Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? Emekli ikramiyesi ne kadar? Emekli zammı ve emekli ikramiyesi hakkındaki son detaylar haberimizde.

Yeni Şafak
08:31 - 25/05/2018 Cuma
Güncelleme: 08:37 - 25/05/2018 Cuma
Diğer
65 yaş aylığı alanların yaşlılık aylığı 266 liradan 500 liraya çıkarılacak.
65 yaş aylığı alanların yaşlılık aylığı 266 liradan 500 liraya çıkarılacak.

Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulunda alınan; emeklilere bayram ikramiyesi, vergi affı, imar barışı, üniversite öğrencilerine okula dönme imkanı, 65 yaş aylığında artış gibi toplumun hemen hemen tüm kesimini ilgilendiren kararları açıkladı. Ardından Maliye Bakanı Naci Ağbal emeklinin bayram ikramiyesi alacağı tarihi açıkladı ve daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu detayları açıkladı..

EMEKLİLERE İKRAMİYE VE YAŞLILIK AYLIĞI AÇIKLAMASI

Maliye Bakanı Naci Ağbal; "Emeklilerimize Ramazan ve Kurban Bayramı'nda biner lira bayram ikramiyesi verilmesine ilişkin düzenleme var. Yine, 65 yaş aylığı alan vatandaşlarımızın yaşlılık aylığının 266 liradan 500 liraya çıkarılmasına ilişkin bir düzenlememiz var. Emeklimiz, Ramazan Bayramı'ndan önce, muhtemelen haziranın başında bin lira bayram ikramiyesini almış olacak, hayırlı olsun".

EMEKLİLERE ÖDENECEK BAYRAM İKRAMİYESİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, emeklilere ödenecek bayram ikramiyesiyle ilgili, "İkramiye ödemesi dosya bazlı olacağından emeklinin kendisine bin lira ödenecek, ölüm aylığı alan hak sahiplerine aylık hisseleri oranında, iş kazası meslek hastalığından dolayı gelir alanlara ise iş göremezlik derecesi oranında ödeme yapılacak." bilgisini paylaştı.

Sarıeroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlık olarak Türkiye adına değer üretenlerin destekçisi olmaya devam ettiklerini bildirdi. Takvim'in haberine göre, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklilerinin, gazilerin, şehit ve gazi yakınlarının, terör mağdurlarının, sporcuların, girişimci gençlerin, genel sağlık sigortası kapsamına alınan vatandaşların yanında olduklarını vurgulayan Sarıeroğlu, çalışma hayatına emek verenler adına gerçekleştirdikleri yeni düzenlemelerin hayırlı olması dileğinde bulundu.

Sarıeroğlu, düzenleme kapsamında, emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramlarında bin lira ikramiye ödeneceğini anımsatarak, "İkramiye ödemesi dosya bazlı olacağından emeklinin kendisine bin lira ödenecek, ölüm aylığı alan hak sahiplerine aylık hisseleri oranında, iş kazası meslek hastalığından dolayı gelir alanlara ise iş göremezlik derecesi oranında ödeme yapılacak." ifadesini kullandı.

BAYRAM İKRAMİYESİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Bayram ikramiyesinin emeklilerin en temel beklentisi olduğuna dikkati çeken Sarıeroğlu, "Allah nasip etti, inşallah haziran ayının ilk haftasında ödemelerimizi gerçekleştireceğiz. Bunlarla ilgili tam tarihleri de açıklayacağız. Emeklilerimize hem Ramazan Bayramı'nda hem de Kurban Bayramı'nda biner lira ikramiyeyle ilgili çok güçlü bir adımı atacağız. Birileri diyor ki 'biz dedik de oldu.' Öyle bir şey yok. Üç dört aydır masamızdaydı, gündemimizdeydi." dedi..

Bayram ikramiyesinden geniş bir toplum kesiminin yararlanacağını vurgulayan Sarıeroğlu, ikramiye alacakları şu şekilde sıraladı:

"Sosyal Güvenlik Kurumundan aylık alan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er-erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri."

Emekli olduktan sonra ticari faaliyet yapması sebebiyle 2016'dan önce haklarında sosyal güvenlik destek prim borcu tahakkuk etmiş emeklilerin sosyal güvenlik destek primi borçlarının terkin edileceğini bildiren Sarıeroğlu, şunları kaydetti:

"Bağ-Kur sigortalılarının 31 Mayıs 2018 öncesine ait prim borçları ve bu primlere ilişkin hizmet süreleri talep etmeleri halinde dondurulacak ve bu sürelere ilişkin prim borçlarının takibi yapılmayacak. Dondurulan hizmet süreleri istendiği takdirde gerek sigortalılar gerekse hak sahipleri tarafından canlandırılabilecek. Prim borcu olması sebebiyle sağlık yardımlarından yararlanamayan Bağ-Kur'lular, hizmetlerinin dondurulması talebinde bulunarak veya borçlarını yapılandırıp ilk taksiti ödeyerek sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayacak. 18 ile 29 yaş aralığındaki gençlerimizin ilk defa Bağ-Kur kapsamına girmeleri halinde Bağ-Kur primleri 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak.".

EMEKLİ ZAMLARI NE KADAR OLACAK?

Emeklilerin Temmuz zammı şekillenmeye başladı. Zam oranı için bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon merakla beklenirken, bunun 4 aylık döneminin verisi belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Ocak- Nisan enflasyonu yüzde 4.69 olarak gerçekleşti. Bu arada Merkez Bankası 2018 enflasyon tahminini yüzde 7'den önce yüzde 7.9'a, ardından yüzde 8.4'e çıkarttı. Merkez Bankası'nın ekonomistlerle gerçekleştirdiği beklenti anketinde cari yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisi yüzde 10.07'den yüzde 11.07'ye yükseldi. Ramazan ayının enflasyonu yukarı yönlü hareketlendirebileceğini belirten uzmanlar, bu veriler ışığında emeklilerin Temmuz zammının yüzde 5-5.5 aralığında gerçekleşebileceğini belirtiyor.

EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Halen en düşük emekli aylığı 935,60 lira seviyesinde bulunuyor. Bu maaş zam oranı yüzde 5.5 olursa 51.45 lira artışla 987.05 liraya yükselecek. Halen SSK ve Bağ- Kur emeklilerinde en yüksek maaş ise 4 bin 481 lira 26 kuruş seviyesinde bulunuyor. Bu maaş da zam oranı yüzde 5.5 çıkarsa 4 bin 727 lira 72 kuruşa çıkacak. Maaşta 246,46 liraya varan artış gerçekleşecek. Yüzde 5.5'lik tahmin gerçekleşirse, bin lira olan maaş bin 55 liraya, 2 bin lira olan maaş 2 bin 110 liraya, 3 bin lira olan maaş 3 bin 165 liraya, 4 bin lira olan maaş da 4 bin 220 liraya çıkacak.

#Emekli
#Emekli zammı
#Emekli maaşı
#Emekli ikramiyesi
#Naci Ağbal
#Jülide Sarıeroğlu
6 yıl önce