|

İstihdam deposu Çorlu

Türkiye’de bazı ilçeler var ki ekonomi büyüklükleriyle onlarca ili geride bırakıyor. Çorlu, Trakya’nın adeta istihdam deposu gibi çalışıyor. Yaklaşık 45 bin kişinin çalıştığı ilçedeki 779 sanayi tesisi, ülke ekonomisine 400 milyon dolarlık katkı sağlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:09 - 26/07/2015 Pazar
Yeni Şafak

İstanbul Sanayi Odası (İSO)'nun birinci ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu araştırmasına 44 firma ile girmeyi başaran Çorlu, Trakya'nın en büyük üretim üssü olarak dikkat çekiyor. İSO en büyük 500 listesinde 21, ikinci 500'deki 23 firma Çorlu'da faaliyet gösteriyor. İhracata dayalı üretim yapan ilçedeki fabrikalarda ağırlık tekstil sektöründe bulunuyor. İşletmelerin büyük çoğunluğu ilçedeki 5 Organize Sanayi Bölgesi'nde toplanmış durumda. 235 bin 630 kişi nüfusa sahip olan Çorlu, göç alan ilçelerin başında geliyor.


TEKSTİLİN BAŞKENTİ

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası kayıtlarına göre ilçede 6 bin 342 şirket bulunuyor. Firmaların dağılımına bakıldığında tekstil sektörü başı çekiyor. Tekstil sektöründe 284, kimyada 104, makine yan sanayi 106, deride 102, otomotivde 96, gıdada 28, diğer sektörlerde ise 59 firma faaliyet gösteriyor. “Tekstilin başkenti” olarak da anılan Çorlu'nun Türkiye ekonomisine katkısını Çorlu Ticaret Odası Başkanı Enis Sülün ile konuştuk.


400 MİLYON DOLARLIK İŞ HACMİ ÜRETİYOR

Sülün, ilçenin 400 milyon dolarlık iş hacmi ile ülkemizdeki ihracata dayalı büyük üretim bölgelerinden biri olduğunu söyledi. Çorlu'nun Türkiye'de üretim alanında önemli bir merkez olduğunu belirten Sülün “2014 yılı illerin ekonomi ve yaşam düzeyi ortalamalarına baktığımızda bölgemiz 10. sırada, ekonomik gelişmişliğe baktığımızda ise Türkiye'de 3. sırada yer almaktadır. Kişi başına imalat sanayi net satış geliri yaklaşık 40 bin Türk Lirası olup Türkiye'de ilk 5 içindeyiz” diye konuştu.


779 SANAYİ TESİS VAR

Türkiye'nin 4'üncü büyük sanayi kenti olduklarını ifade eden Enis Sülün, 779 sanayi birimine ev sahipliği yaptıklarının bilgisini verdi. Sülün, “Çorlu bir cazibe merkezi haline gelmektedir. Artan yatırımları ile sürekli göç alan bölgemiz, istihdam, sanayileşme ve nüfus bakımından ilk sırada yer alıyor” dedi.



45 bin kişiye istihdam


Bölgelerinin istihdam oranı bakımından Türkiye'nin en üst sıralarında yer aldığını ifade eden Sülün, şunları dile getirdi: “Türkiye'de istihdam açısından da ilk 5 içerinde yer alıyoruz. Odamız verileri ışığında yaklaşık 45 bin kişilik bir istihdam söz konusu. 4 kişilik bir aile ortalaması aldığımızda 180 bin ile 200 bin kişilik bir nüfusu etkilemektedir. İl bazında işsizlik en düşük olduğu illerden biri olan Tekirdağ'ın en büyük sanayi bölgesi olduğumuzu da düşündüğümüzde bölgemizdeki istihdam ve işgücü oranlarının ülke ortalamasının kat ve kat üstünde olduğunu söyleyebiliriz.”





#İstanbul Sanayi Odası
#Çorlu
#Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası
9 yıl önce