|

"İzmir Karidesi" marka yolunda

İzmir Körfezi'nde 8 yıl önce ilk kez rastlanan ve İzmir dışında Akdeniz'in hiçbir yerinde olmayan karides türünün "İzmir Karidesi" olarak tescillenmesi için çalışma başlatıldı.

Yeni Şafak
12:20 - 9/08/2016 Salı
Güncelleme: 10:43 - 9/08/2016 Salı
AA

İzmir Körfezi'nde 8 yıl önce ilk kez rastlanan ve İzmir dışında Akdeniz'in hiçbir yerinde bulunmadığı belirtilen karides türünün, "İzmir Karidesi" olarak tescillenmesi için çalışma başlatıldığı belirtildi.



Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Aydın, yaptığı açıklamada, yaygın olarak Pasifik ve Hint Okyanusu'nda yaşayan Metapenaeus Affinis adlı karides türünün, İzmir'e gemilerin dengede kalmasını sağlayan balast suyu ile yaklaşık 7 bin kilometre yolculuk yaparak geldiğini tahmin ettiklerini söyledi.



İzmir Körfezi'nde bu karides türüne ilk kez 8 yıl önce rastladıklarını belirten Aydın, aradan geçen sürede bu türün körfezde hızlı bir şekilde yayılım gösterdiğini ifade etti. Bu türün popülasyonun artmasıyla İzmir, İstanbul ve Antalya'daki tezgahlarında yerini aldığını aktaran Aydın, "Bu tür çıkmadan önce kilogramı ortalama 60 lira olan karidesin fiyatı da bolluk nedeniyle 25 liraya düştü" dedi.



Aydın, bu türün isminin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tebliğinde ve hazırlanan Türkiye Deniz Balıkları tablolarında İzmir Karidesi olarak yer verilmesi için girişimlerde bulunduklarını aktardı. Aydın, şunları kaydetti:



"İstanbul ve Antalya'daki tezgahlarda bu türü Mersin Karidesi olarak biliniyor. Oysa bu tür Mersin'in değil. İzmir'de de bu türe balıkçılar 'çalı' karidesi diyor. Oysa çalı karidesi de bambaşka bir tür. İzmir körfezinde görülen bu karides, 8 yıldır hiçbir dağılım göstermedi ve sadece iç körfezde çıkıyor. Biz bunun isminin İzmir karidesi olarak lanse edilmesini istiyoruz. Bu marka İzmir'i ciddi bir katkı sağlar. İzmir'in isminin tanınmasında önemli bir adım atılmış olur" değerlendirmesinde bulundu.



İzmir karidesinin balıkçılar ve tüketiciler için bir nimet olduğunu dile getiren Aydın, "Bu tür hem denize canlılık getirdi hem de ekonomik olarak değerli bir ürün. Balık restoranlarda halk ucuz karides yemeye başladı. Bu tür çıkmadan önce karidesin fiyatı 55-60 lira iken şimdi yarı yarıya düştü. 20-25 liraya halkın ucuz ve lezzetli karides yemesi sağlandı. Bu türün patentini almak için Ege Üniversitesi'nin patent kuruluşuna ve Tarım Bakanlığı yetkilileri ile görüşüyoruz. İzmir karidesi için gerekli girişimlerde bulunduk." ifadelerini kullandı.



#İzmir Körfezi
#Karides
#Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi
8 yıl önce