|

Kayınvalide vergisi

Evinizi; annenize, babanıza, çocuğunuza veya kardeşinize oturması için bıraktığınızda, vergiden muafsınız. Ancak, kayınvalidenize verdiğinizde vergi ödemek zorundasınız

Yeni Şafak
07:23 - 22/02/2015 dimanche
Güncelleme: 05:26 - 22/02/2015 dimanche
Diğer

Mart ve Temmuz ayında iki eşit taksitte ödenecek olan kira geliri vergisinde beyannameler en geç 25 Mart Çarşamba günü akşamına kadar teslim edilecek. Kimi durumlarda ise beyanname verilmiyor, vergi ödenmiyor. Burada cezalı duruma düşmemek için dikkat edilmesi gereken hususlar var. Şöyle ki; evinizi üstsoyunuza, altsoyunuza (anne, baba, çocuk) ya da kardeşlerinize bedelsiz olarak kiraya vermişseniz vergi ödemezsiniz. Ancak evinizi, kayınvalidenize, kayınpederinize, büyük anne ve babanıza veya torununuza ikamet etmesi için bedelsiz olarak vermişseniz, beyanname doldurur ve vergi ödersiniz. Evinizden kira geliri elde etmediğiniz için vergi hesaplamasında emsal kira bedeli esas alınır.


GİB: NEDEN BEYANNAME VERMEDİN?

Maliye Bakanlığı 2014'te eksik beyanda bulunan ya da hiç beyan vermeyen 367 bin 247 ev sahibini tespit ettiklerini duyurdu. Bu durumdakilere kanuna göre cezai işlem uygulanıyor. Ancak geçen yıl ceza kesmeden önce Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bir uygulama başlattı. Takvim'in haberine göre, GİB, beyanname vermeyen ya da eksik beyanda bulunan 367 bin 247 ev sahibini çağırarak, 'Neden beyanname vermedin?' diye sordu. GİB yetkilileri, "Bu davetlerimizde insanların geçerli nedenlerinin olup olmadığını sorguladık. Bu şekilde de birçok insan cezai işlemden kurtuldu" dedi.

ALO 189'DAN YARDIM ALIN

Kira geliri beyan edenlerin sayısı her geçen yıl artıyor.

Maliye'nin yaptığı, internet sitesi üzerinden beyanname veriliyor olması, kamu spotu çalışmaları, reklamlar, tanıtıcı ve caydırıcı ilanlar gibi çalışmalar, beyan verenlerin sayısını son 2 yılda 800 binlerden 1 milyon 600 binlere taşıdı.

Ayrıca Maliye; 60 yaşın üzerindekiler, hasta ve engelliler, okuma yazması olmayanlar için de istenirse, eve birini gönderiyor kişinin beyannameyi doldurmasına yardımcı oluyor. Uygulanmadan faydalanmak ve aklınıza takılan sorulara cevap bulmak için 444 0 189'u arayabilirsiniz.

BU TARİHLERE DİKKAT

 25 Mart: Son beyanname verme tarihi. 

 31 Mart: Verginin ilk taksitinin son ödeme günü. 

 31 Temmuz: Verginin ikinci taksitinin son ödeme günü.
#kira vergisi
#kira
#kira geliri
#maliye bakanlığı
#Gelir İdaresi Başkanlığı
il y a 9 ans