|

Krize değil işimize bakalım

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Katar’ı hedef alan abluka sonrası Körfez’de başlayan gerilime ilişkin iş dünyasına sükûnet çağrısında bulundu. Vardan, “Elindeki veya bölgedeki probleme odaklanarak ilerlemek mümkün değil. İşimize bakalım” dedi. Cumhurbaşkanlığı sistemi ile Türkiye'nin hızlanacağını da belirten Vardan, “Üretmeyen ve yenilenmeyen yarışı kaybedecek” diye konuştu.

Yeni Şafak
04:00 - 12/06/2017 الإثنين
Güncelleme: 23:41 - 11/06/2017 الأحد
Yeni Şafak
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ile Türkiye’nın dış ticaret politikasını, başında bulunduğu kurulun 15 Temmuz sonrası yürüttüğü faaliyetleri ve yeni dönem stratejisini konuştuk. DEİK Başkanı Vardan, Katar’ı hedef alan ablukayla patlak veren ve Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Körfez’deki kriz sonrası iş dünyasına mesajlar verdi. Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın ateşten bir gömlek olduğuna dikkat çeken Vardan, “Krize odaklanmayalım işimize bakalım” tavsiyesinde bulundu. Türkiye’de işler yolunda gitmeye başlandığında bir takım olayların baş gösterdiğine dikkat çeken Vardan, Gezi olaylarından bu yana Türkiye’nin köşeye sıkıştırılmak istendiğini söyledi. Vardan “Gezi olayları sürecine kadar Türkiye ekonomisi iyi gidiyor, faizler düşüyordu. Birden bire bu olaylar patladı. Sonrasında hain darbe girişimi dahil başımıza gelmeyen kalmadı” dedi. Bulunduğumuz coğrafyanın bizi değişime zorladığını söyleyen Vardan, iş dünyasının üretim odaklı çalışmasını hiç aksatmadan sürdürmesini istedi. Vardan “Ülkemize sahip çıkmazsak bizi yerler. Fırsat bulduklarında bizi yiyeceklerini unutmadan yürümemiz lazım. Zaten güçlü olabildiğiniz zaman masanın etrafında oturabiliyorsunuz. Eğer güçlü olmazsanız masada yenilenecek yemeklerden biri oluyorsunuz” değerlendirmesinde bulundu.

'DÖNÜŞÜM SÜRECİNDEYİZ'

Ömer Cihad Vardan, 16 Nisan Referandumu sonrası Türkiye’de başlayan dönüşüm sürecine de dikkat çekti. İş dünyasının yeni döneme hazır olması gerektiğini ifade eden DEİK Başkanı Vardan, şunları dile getirdi: “Türkiye hızlanıyor. ‘Herşeyin Yeni Türkiye’ mottosuyla ülkemizin yeni bir safhaya gireceğini düşünüyoruz. Arzumuz eskiden sıkıntısını duyduğumuz bütün alışkanlıkların özellikle bürokrasideki alışkanlıkların yeni sisteme ayak uydurması. Bir zihniyet değişikliğine gidilmesi gerekiyor. Herkesin Yeni Türkiye için kendini konumlandırması lazım. Katma değeri ve teknolojisi yüksek ürünler üretmek zorundayız. Aksi takdirde başkaları gelir bizim önümüzde mal satmayı sürdürür. Bunlardan kurtulmamız lazım. Ar-Ge ve inovasyonun şirketlerde bir kültür haline gelmesi lazım. Yeni sistemde yenilenmezsen yok olursun."

'STRATEJİMİZİ YAPTIK'

DEİK bünyesinde bir stratejik plan geliştirdiklerini de anlatan Vardan, yeni dönemin yol haritasını belirlediklerini sözlerine ekledi.


Brexit sonrası fırsat dönemi oluşabilir

İngiltere’nin Brexit ile AB'den ayrılma sürecine girdiğini hatırlatan Vardan, Türkiye için bu dönemde farklı fırsatlar olabileceğini söyledi. DEİK Başkanı Vardan “Brexit sonrası dönem fırsatlar dönemidir. Brexit’in bizi ilgilendiren önemli biri yönü var. Bizim önerimiz İngiltere’nin AB ile ilişkilerini yeni bir formata oturtacaksa bunun bir benzerini de Türkiye ile yapması yönünde” diye konuştu.

DEİK'in Afrika’da 40 iş konseyi var

Afrika’yı önemli bir yatırım merkezi gördüklerini ifade eden Ömer Cihad Vardan, “Afrika’da yapacağınız bir milyon dolar yatırımı Almanya’ya yapsanız bunun esamesi okunmaz” şeklinde konuştu. Afrika’ya yatırımın karşılığının katbekat fazla alınabileceğine vurgu yapan Vardan “Afrika 40 ülkede iş konseyimiz oluştu. Amacımız ayak basmadık yer bırakmamak" dedi.

1 yıl içinde 90 ülkede iş diplomasisi yapıldı

DEİK olarak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından seferberlik ilan ettiklerini söyleyen Vardan, Türkiye’nin yurtdışında doğru anlatabilmesi için çalıştıklarını kaydetti. Vardan, DEİK’in hain darbe girişiminin ardından yaptıklarını, şöyle sıraladı: “Devlet temsilcileri, siyasiler, düşünce kuruluşları, medya mensupları ile görüşüp Türkiye’yi anlattık. 90’a yakın ülkeye ziyaret ettik."

#Ömer Cihad Vardan
#Körfez
#Katar
٪d سنوات قبل