|

Kur zammı yapılan ilaç listeden çıkacak

Elindeki ilacı piyasaya sürmeyip stoklayan ve kurdaki artışı bahane ederek fahiş fiyat artışı yapan ilacın ruhsatı iptal edilecek. Bakanlık indirime gitmeyen firmalardan ürün alımını durduracak. Bakanlık o ilacın üzerini çizerek biyobenzer eşdeğer ilaç üreten firmalara yönelecek.

Ahmet Fatih Erturan
04:00 - 18/11/2018 Pazar
Güncelleme: 01:26 - 18/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
Piyasada ilaçlar üzerinden fırsatçılık yaparak vatandaşı mağdur eden firma yanacak.
Piyasada ilaçlar üzerinden fırsatçılık yaparak vatandaşı mağdur eden firma yanacak.

Sağlık Bakanlığı, ilaç fiyatlarında haksız artış yapmaya çalışan firmalar için yeni formül geliştirdi. Bu gibi durumlarda Bakanlık, fiyatların düşürülmesi veya stoğun önüne geçilmesi için hızlı ruhsatlandırma, eşdeğer ilaç alımı veya piyasada tekel olan firmadan toplu alım gibi seçenekleri masaya yatıracak.

FİYATI AŞIRI ARTAN İLAÇLARIN EŞDEĞERİNE GİDİLECEK

Piyasada ilaçlar üzerinden fırsatçılık yaparak vatandaşı mağdur eden firma yanacak. Bakanlık, ilacına normal değerinin üzerinde zam yapan firmaları ilk etapta fiyatını makul seviyelere çekmesi için uyaracak. Firma zammını düşürmediği takdirde, Bakanlık o ilacın üzerini çizerek biyobenzer eşdeğer ilaç üreten firmalara yönelecek. Eğer eşdeğer ilaç üreten firmanın Türkiye pazarında satış ruhsatı yoksa ‘hızlı ruhsatlandırma’ hamlesi yaparak piyasaya girişini hızlandıracak.

TEKEL İLAÇLARA TOPLU ALIM HAMLESİ

SMA ve bazı kanser türlerinde ürettikleri ilaçlarla dünyada tekel oluşturmuş firmalara Bakanlık ‘toplu alım’ gibi seçenekleri sunarak ilaçları indirimli fiyattan almayı planlıyor. Ayrıca, Bakanlık sağlık marketi kapsamında, devlet hastanelerinin yanı sıra üniversite ve özel hastaneleri de kapsayacak şekilde ilaç alımı yapacak.

İLACINI TÜRKİYE’DE ÜRETEN FİRMALARA ALIM GARANTİSİ

Öte yandan Türkiye’de ithal ilacın eşdeğerini üreten yerli firmalara teşvikler verilmeye devam edecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ilaç fiyatı ve ruhsatlandırma yaparken önceliği milli ilaca verecek. Bakanlık, yabancı ilaç firmalarına alım garantisi vererek yüksek teknolojili ilaçlarının üretimlerini Türkiye’ye taşımalarını sağlayacak.

#EKonom
#İlaç
#Zam
5 yıl önce
default-profile-img