|

Kura müdahale de çare olmadı: Japonya'nın rezervleri eridikçe eriyor

Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve Japon hükümeti, geçtiğimiz Eylül ayında ülkenin yerel para birimi yenin dolar karşısında hızla değer kaybetmesinin ardından 24 yıl sonra ilk kez doğrudan döviz müdahalesinde bulunmuştu. Japonya Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre bu müdahale yeterli olmadı. Ülkenin döviz rezervleri Ekim'de 43,5 milyar dolarla tarihin ikinci en büyük düşüşünü yaşadı.

15:39 - 8/11/2022 Salı
Güncelleme: 16:04 - 8/11/2022 Salı
Diğer
Arşiv
Arşiv
Japonya
Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan veriler, Japonya'nın Döviz rezervlerinin Eylül ayındaki rekor düşüşün ardından Ekim’de de gerilemesini sürdürdüğünü ortaya koydu. Paylaşılan veriler, Japonya’nın 22 Eylül’de dolar karşılığında yen satın almak için piyasaya girdiğini doğrulayan farklı rakamları içeriyor. Bu müdahale ülkenin 1998’den beri Japon para birimini desteklemek için piyasaya ilk müdahalesi olarak kayıtlara geçmişti.

"İŞLEMLERDE BİR SINIR OLMASI GEREKİYOR"

Konuyla ilgili açıklamada bulunan JPMorgan Chase Japonya Piyasaları Araştırmaları Başkanı Tohru Saski,
“Doların yükselişi yen karşısında 152’ye ulaşarak yeni bir zirveye ulaşmak için hızlanırsa yetkililerin bir kez daha müdahalede bulunmasına şaşırmam. Ancak Japonya’nın süresiz olarak yen satın almak için ABD tahvillerini satarak geniş çaplı müdahaleye devam edebileceğini düşünmüyorum. ABD ile müttefik ilişkileri düşünüldüğünde bu işlemlerde bir sınır olması gerekiyor”
ifadelerini kullandı.

Tokyo yönetiminden yetkililer ise ABD'nin enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltirken, ABD'nin para birimini zayıflatmak için dolar satış müdahalesine karşı çıktığı yönündeki spekülasyonları bir kenara bırakarak ABD'li mevkidaşlarıyla yakın temas halinde olduklarını kaydettiler.

AYLIK BAZDA İKİNCİ EN KESKİN DÜŞÜŞ

Bununla birlikte Japonya’nın dış rezervleri art arda üçüncü ayında da düşerek Ekim ayı sonunda 1,19 trilyon dolara düşse de bu rakam Çin’den sonra hala dünyanın en büyük ikinci rezervi olarak öne çıkıyor. 43,5 milyar dolarlık düşüş aylık bazda ikinci en keskin düşüş olarak kayıtlara geçti.


TAHVİLLER REZERVLERİN BEŞTE DÖRDÜNÜ OLUŞTURUYOR

Yetkililer, döviz müdahalesi ve artan yabancı tahvil getirilerinin, diğer yabancı varlıkların daha yüksek değerlemeleri ve yabancı tahvil varlıklarından elde edilen gelirler gibi rezervleri destekleyecek diğer faktörlerden daha etkili olduğunu söyledi. Varlık türüne göre incelendiğinde büyük kısmı ABD tahvilleri olduğuna inanılan ve yenin güçlü olduğu ve dolar satın alımlarının yapıldığı dönemde satın alınan tahviller rezervlerin beşte dördünü oluşturuyor.

941 MİLYAR DOLARA KADAR GERİLEDİ

Japonya'nın yabancı rezervleri arasında tahviller Eylül ayında en çok düşen varlık olurken ikinci en büyük düşüşünü yaşayarak 941 milyar dolara kadar geriledi.

Yapılan müdahaleye ilişkin açıklanan üç aylık ve günlük toplamları içeren farklı veriler yetkililerin Eylül ayında yeni desteklemek için 2,8 trilyon yen (19,07 milyar dolar) harcayarak gizli bir müdahalede bulunmadığını teyit etti.

YEN 32 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNİ GÖRDÜ

Japonya, yen dolar karşısında 152 yen yakınında 32 yılın en düşük seviyesini gördüğünde, müdahaleye geçtiğimiz ay rekor seviyede 6,35 trilyon yen (43,2 milyar dolar) harcadı.

#Japonya
#rezerv
#ekonomi
#Japonya Maliye Bakanlığı
#yen
#dolar
1 yıl önce