|

Metzamor kapatılmalı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ermenistan'daki 47 yıllık Metzamor Nükleer Santrali'nin deprem bölgesinde bulunduğunu ve komşuları için endişe kaynağı olmaya devam ettiğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/09/2016 Salı
Güncelleme: 21:22 - 26/09/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Viyana'da düzenlenen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Kurulu'nda konuşan Albayrak, “Ermenistan'daki Metzamor Nükleer Santrali kapatılmalıdır. Bölge ve dünya, Çernobil kazasından sonra bir başka nükleer kazayı göze alamaz” dedi. Kullanım tarihi geçmiş nükleer santrallerin emniyetinin Türkiye için endişe kaynağı olduğunu belirten Albayrak, bütün üye ülkeleri bu tür nükleer santrallerini gözden geçirmeye davet etti.



BÜYÜK TEHLİKE SAÇIYOR


Ermenistan'daki 47 yıllık Metzamor Nükleer Santrali'nin deprem bölgesinde ve Türkiye'nin sadece 16 kilometre uzağında yer aldığını anımsatan Albayrak, koruma yapılarından yoksun bu santralin Türkiye ve Ermenistan'ın komşuları için endişe kaynağı olmaya devam ettiğini bildirdi. Türkiye'nin enerji arzını artırmaya ve çeşitlendirmeye kararlı olduğunu ve bu kapsamda farklı ülkelerle anlaşmalar imzaladığını söyleyen Albayrak, her biri dört reaktörden oluşan üç nükleer santral projesi için çalışmaların devam ettiğini aktardı. Akkuyu Nükleer Santrali için Rusya'yla, Sinop Nükleer Santrali için de Japonya ile anlaşma imzalandığını hatırlatan Albayrak, üçüncü proje için fizibilite ve yer bakım çalışmalarının sürdüğünü anlattı.


Albayrak, Türkiye'nin nükleer santrallerle ilgili bütün önlemleri aldığını, UAEA güvenlik standartlarını takip ettiğini ve ikili işbirliği anlaşmaları imzaladığını sözlerine ekledi.



Rosatom başkanıyla görüştü


Genel Kurul öncesinde BM Viyana Ofisi'nde çalışan Türk diplomatlar ve vatandaşlarla bir araya gelen Albayrak, Japonya Devlet Bakanı Hirotaka Ishihara ile de ayaküstü görüştü. Albayrak, daha sonra Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi (Rosatom) Başkanı Sergey Kiriyenko ve UAEA Başkanı Yukiya Amano ile ayrı ayrı görüşmelerde bulundu.



#Berat Albayrak
#Ermenistan
#Nükleer Santrali
8 yıl önce